Witlofsoep met siroop van zoete sherry

Ingredienten

  • 6 kropjes witlof
  • 25 gram boter
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 4 takjes salie
  • 1 liter kippenbouillon of -fond
  • 2 deciliter zoete oloroso sherry
  • crème fraîche naar smaak
  • zout en peper

Details

Bron: Delicious magazine
Voorbereiding: 40 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Soep
Soort keuken: Mengelmoes

Ik zag dit leuke recept in het tijdschrift Delicious, daarin werden alleen 2 verschillende soorten zoete sherry gebruikt (een oloroso sherry en een Pedro Ximenez sherry), en een crème crue die ik niet in de winkel kon vinden maar enigszins vergelijkbaar is met crème fraiche. Ik gebruikte gewoon 1 zoete sherry en crème fraiche, en dat ging prima (en zo staat het nu dus ook in dit recept). Het is een bijzondere soep, zeker niet iets voor een doordeweeks vieruurtje :-). Maar wel heel erg lekker, en bijzonder, en de moeite waard om eens te proberen, bijvoorbeeld voor kerst of als onderdeel van een uitgebreid diner met vrienden of familie. Ik had geen tijd (en genoeg salie) om ook nog salie te frituren maar ik heb dat wel in het recept laten staan. Je kunt dit recept heel eenvoudig vegetarisch maken als je de kippenbouillon vervangt door groentebouillon.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de kontjes van de witlof en snijd ze in de lengte in kwarten. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal, verdeel de boter in vlokjes erover. Pof de witlof ongeveer 45 minuten in het midden van de oven tot ze gaar zijn en bruine randjes hebben. Haal daarna uit de oven en laat iets afkoelen. Doe de sherry in een steelpannetje, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook in tot ongeveer 1/3e van de hoeveelheid vocht. Zet apart.

Stap 2: Bakken

Pel intussen de uien en snijd ze in halve ringen. Pel de knoflook en hak ze fijn. Verwarm 5 eetlepels olijfolie in een soeppan en stoof de uien en knoflook, samen met de blaadjes van 2 takjes salie, op laag vuur in ongeveer 30 minuten gaar, zacht en lichtbruin. Voeg de kippenbouillon en 2/3e van de sherrysiroop toe en breng aan de kook. Voeg de gepofte witlof toe en maak op smaak met zout en peper. Laat 10 minuten zachtjes koken.

Stap 3: Serveren

Pureer de soep met een staafmixer. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de overige salieblaadjes tot ze knapperig zijn. Laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi met een snufje zout. Serveer de soep in kommen of borden, druppel er de rest van de sherrysiroop over, verdeel er wat theelepeltjes crème fraîche over en bestrooi tot slot met de knapperige salieblaadjes.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief