Tomatentaart met tapenade

Ingredienten

  • Ongeveer 750 gram tomaten, indien mogelijk in verschillende vormen en kleuren
  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • Tapenade (zelf gemaakt of gekocht)
  • Zout en vers gemalen peper
  • Olijfolie
  • Wat basilicumblaadjes (optioneel)

Details

Bron: Gwenn Danis
Voorbereiding: 45 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 75 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken: Mengelmoes

Dit is een heel makkelijk recept en kan eigenlijk niet mislukken. Je kunt zelf tapenade maken maar ik had nog een potje goede kwaliteit groene olijventapenade staan dat ik heb gebruikt.

Laat de tomaten na het bestrooien met wat zout goed uitlekken; er komt veel vocht uit en dat vocht is vooral zout, het zoutgehalte wat in de tomaten zelf achterblijft valt erg mee. Ik dep de tomaten daarna ook nog even droog want te natte tomaten zorgen voor een zompige in plaats van knapperige taart.

Wij vonden dit zo makkelijk en vooral ook lekker dat we deze taart zeker vaker maken, zo lang we nog heerlijke tomaten kunnen oogsten! Kijk ook eens bij deze makkelijke tomatentaart die op ongeveer dezelfde manier wordt gemaakt maar in plaats van tapenade een andere onderlaag heeft: Tomatentaart met ricotta, dragon en oude geitenkaas. Anders maar ook erg lekker. En zo kun je zelf ook nog experimenteren (zie op die pagina).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Snijd de tomaten in plakken van 1 centimeter. Je houdt dan wel wat van de tomaten over (van de onder- en bovenkant), die stukken houd ik apart en gebruik ik later voor bijvoorbeeld soep, saus of salsa). Doe de plakken tomaten in een kom, bestrooi met zout en hussel een paar keer zodat het zout overal rond de tomatenplakken zit. Doe de tomatenplakken dan in een vergiet en laat een half uurtje uitlekken. Ondertussen kun je de tapenade maken (door 100 gram zwarte olijven zonder pit fijn te malen met de helft van een klein teentjes knoflook, een halve theelepel tijmblaadjes, 1 ansjovisfilet, gewassen en droog gedept, 1 theelepel kappertjes, 1 theelepel brandewijn, 4 theelepels olijfolie en 1 theelepel rode wijnazijn). Ik geef het eerlijk toe, ik gebruikte een potje :-). Maar dan wel een potje goede groene olijventapenade uit de koeling. Verwarm de oven (met een bakplaat erin) voor op 180 graden boven- en onderwarmte.

Stap 2: Bakken

Rol het deeg uit en leg op een stuk bakpapier. Kerf het deeg aan alle zijden op 1 centimeter van de rand in en klap het naar binnen (zodat je aan alle kanten een soort opstaand randje hebt. Bestrijk het deeg binnen de rand met flink wat tapenade. Neem wat velletje keukenpapier in je ene hand en dep daarmee elk plakje tomaat nog even droog voor je ze naast elkaar over de tapenade op het bladerdeeg verdeelt. Besprenkel met ongeveer 1 eetlepel olijfolie. Haal de hete bakplaat uit de oven, schuif de taart met bakpapier en al erop en zet de bakplaat terug in de oven. Bak de taart in ongeveer 30 minuten krokant, gaar en goudbruin.

Stap 3: Serveren

Haal de taart uit de oven en maal er wat verse zwarte peper over en strooi er eventueel wat gescheurde basilicumblaadjes over. Laat de taart afkoelen op de bakplaat tot hij nog net warm is en snijd in stukjes. Besprenkel eventueel met nog wat heerlijke olijfolie en serveer.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief