Tomatentaart met ricotta, dragon en oude geitenkaas

Ingredienten

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 250 gram ricotta
  • het fijn gesneden blad van 2 takjes dragon
  • 75 gram geraspte oude geitenkaas
  • 1 teentje knoflook
  • ongeveer 750 gram gemengde tomaten
  • 3 lenteuitjes, in ringetjes gesneden
  • Zout, peper, olijfolie

Details

(2 beoordelingen)

Bron: Tijdschrift Delicious
Voorbereiding: 45 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 75 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken: Mengelmoes

Ik had tomaten geoogst en had een potje ricotta wat binnen enkele dagen zou verlopen. En dus zocht ik naar een leuk recept met die 2 ingrediënten. Ik vond op de website van tijdschrift Delicious het recept van een tomatentaart van bladerdeeg met crème fraîche, dragon en oude geitenkaas. Ik had alles in huis behalve crème fraîche, en dus heb ik die vervangen door de ricotta. En ik had ook nog een paar lenteuitjes die nodig moesten worden gebruikt. voor ze slap zouden worden. Een beetje van mezelf maar vooral van Delicious dus :-). Ik heb in het recept de ingrediënten zoals ik die heb gebruikt aangehouden, op de website van Delicious (zie link rechts bovenaan deze pagina) vind je het originele recept met crème fraîche, zonde lenteui en met plakjes diepvriesbladerdeeg in plaats van de rol koelvers bladerdeeg die ik gebruikte).

Ook dit is een erg lekkere tomatentaart, net wat frisser dan deze tomatentaart met tapenade (maar die is dan weer wat hartiger en kruidiger). Allebei even lekker maar net even anders).

Er is één dingetje: je kunt op de foto zien dat ik had bedacht dat het leuk zou zijn om een soort vrolijk patroon van gekleurde tomaten in de taart te maken, dat ziet er op echte receptenwebsites zo mooi uit. Maar uiteindelijk gaat het om de smaak, de volgende keer laat ik de mooie vorm achterwege en probeer ik vooral zo veel mogelijk tomatenplakken naast elkaar op de taart te krijgen want hoe meer tomaten op de taart, des te lekkerder wordt ze!

En je kunt dus variëren met de onderlaag; vervang de ricotta bijvoorbeeld door crème fraîche of juist door roomkaas, of tapenade of pesto. Je kunt de dragon bijvoorbeeld vervangen door basilicum of peterselie. En je kunt de geitenkaas vervangen door bijvoorbeeld schapenkaas of Parmezaanse kaas. En zo kun je je eigen favoriete mix van bodem en onderlaag maken waar je de tomatenplakken op legt.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Snijd de tomaten in plakken van 1 centimeter. Doe ze in een kom, bestrooi met wat zout en hussel een paar keer zodat het zout overal rond de tomatenplakken zit. Doe de tomatenplakken dan in een vergiet en laat een half uurtje uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Doe de ricotta met de fijn gesneden dragon en de geitenkaas in een kom. Pers de knoflook erboven uit en voeg ringetjes lenteuitjes toe. Breng op smaak met zout en peper en meng alles goed.

Stap 2: Bakken

Rol het deeg uit en leg op een stuk bakpapier op een bakplaat. Kerf het deeg aan alle zijden op 1 centimeter van de rand in en klap het naar binnen (zodat je aan alle kanten een soort opstaand randje hebt. Bestrijk het deeg binnen de rand met de dragon-ricotta. Neem wat velletje keukenpapier in je ene hand en dep daarmee elk plakje tomaat nog even droog voor je ze naast elkaar over de ricotta op het bladerdeeg verdeelt. Bak de taart in ongeveer 25 tot 30 minuten krokant, gaar en goudbruin.

Stap 3: Serveren

Haal de tomatentaart uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen tot hij nog net warm is en snijd in stukjes. Besprenkel met wat heerlijke olijfolie en serveer lauwwarm.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief