Terrine van asperges en gerookte zalm
Details
Categorie: Voorgerecht
(voorgerecht 8 personen
Herkomst recept: uit een boekje dat ik eens heb geleend/gelezen over Asperges maar weet geen naam meer
Ingrediënten:
- 750 gram witte asperges
- 750 gram groene asperges
- 500 gram gerookte zalm
- 1,5 deciliter kookvocht van de asperges
- 0,5 deciliter room
- 5 blaadjes gelatine
- 2 eetlepels verse fijnegehakte peterselie
- gemengde sla (het liefst in groene en rode kleuren)
- 1 deciliter witte wijnazijn
- 1 deciliter witte wijn
- 2 deciliter arachideolie
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel suiker
- citroensap, zout, peper
- wat cherrytomaatjes en plakjes ei ter garnering
Recept:
Gebruik een rechthoekig cakeblik met een inhoud van 2 liter, maak dit nat en bekleed dit dan met plastic folie. Snijd van de witte en groene asperges de vezelige uiteinden af. Schil de witte asperges vervolgens. Kook eerst de witte asperges in ongeveer 20 minuten beetgaar. Haal de asperges voorzichtig uit de pan (houd ze heel!!) en laat ze uitlekken en vervolgens op een droge theedoek drogen en koud worden. Kook ondertussen in het kookvocht van de witte asperges vervolgens de groene asperges in ongeveer 15 minuten beetgaar. Vang 1,5 deciliter kookvocht op en giet daarna de groene asperges voorzichtig af, laat uitlekken en vervolgens drogen en afkoelen op een theedoek.
Doe de gelatine in een bakje met koud water om te weken. Bekleed ondertussen de (al met plastic beklede) vorm met plakjes gerookte zalm (zog dat je wat overhoudt voor de bovenkant!). Verwarm het arpergenat dat je hebt achtergehouden en roer de room erdoor. Breng zachtjes aan de kook en zet dan het vuur uit. Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze al roerend op in het hete maar niet meer kokende roommengsel. Breng op smaak met zout (niet teveel want zalm is ook al zout!) en peper en roer er 1 eetlepel peterselie door. Laat dit nu afkoelen tot ze nog wel vloeibaar is maar niet warm meer is en al een beetje lobbig wordt.
Leg dan een dun laagje roomgelatine op de zalm op de bodem van de vorm. Leg hier witte asperges op en weer een laagje roomgelatine. Daarna een laagje groene asperges en dan weer roomgelatine. Herhaal dit tot alles op is (eindig met wat roomgelatine) en bekleed de bovenkant van de vorm dan met gerookte zalm en dek af met plastic folie. Laat dit een nacht in de koelkast opstijven. Meng voor de vinaigrette de azijn, wijn en olie en meng dit goed tot een samenhangend geheel. Breng op smaak met mosterd, suiker, een klein beetje citroensap, 1 eetlepel peterselie, zout en peper. Schik de gewassen en gedroogde sla op borden en giet er wat vinaigrette over.
Haal de cakevorm uit de koelkast en verwijder het plastic folie van de bovenkant. Leg nu een schone snijplank op de vorm en draai dan beiden om zodat je de vorm nu ondersteboven op de snijplank hebt staan. Verwijder de vorm en verwijder dan voorzichtig de plastic folie van de zalm. Snijd de terrine nu in mooie dunne plakjes en schik die op de borden met sla. Garneer met nog wat vinaigrette, een plakje gekookt ei en gehalveerde cherrytomaatjes.