Spruitjessoep met gorgonzolaroom
voor 4 personen
Herkomst recept: gebaseerd op een recept van Janneke Philippi uit het boek Soep bij Janneke thuis (ISBN 9789045205878)
Ingrediënten:
- 1 kleine ui
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 grote kruimige aardappel
- 600 gram spruitjes, schoongemaakt
- 1 liter groentebouillon
- 125 cc slagroom
- 150 gram blauwaderkaas zoals gorgonzola (maar stilton, roquefort, of welke blauwaderkaas je dan ook lekker vindt, allemaal goed)
- 50 gram spekblokjes of 8 plakjes ontbijtspek
- zout en peper naar smaak
Recept:
Pel en snipper de ui. haal van de shoongemaakte spruitjes een stuk of 25 mooie blaadjes en leg die in een bakje water apart. Halveer de spruitjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kookpan, voeg uisnippers toe en zweet ze zachtjes aan zonder te bruinen. Zet het vuur iets hoger en voeg dan de spruitjes toe, roer regelmatig en bak zonder ze te laten kleuren. Schil ondertussen de aardappel en snijd in blokjes, voeg toe aan de ui/spruitjes en bak dat nog 2 minuten mee. Blus dan af met de groentebouillon (zelfgemaakt of van tablet of natuurlijk van zelfgemaakte bouillonpasta!).
Breng de bouillon met spruitjes aan de kook en kook ze op zacht vuur in ongeveer een kwartiertje gaar.
Bak ondertussen de spekjes in 1 eetlepel olijfolie tot ze knapperig is. Voeg in de laatste 2 minuten de losgemaakte blaadjes van de spruitjes die je had achtergehouden mee.
Verwarm in een steelpannetje de slagroom tot ze kookt. Zet het vuur dan laag en voeg de blauwaderkaas in stukje toe, roer glad tot een gebonden saus.
Pureer de soep en maak op smaak met zout en peper (pas op met zout want zowel spekblokjes als de gorgonzolaroom zijn flink zout).
Schenk de soep in kommen of borden, verdeel de spekjes en de kort gebakken blaadjes spruitjes over de soepen en schenk er wat gorgonzolaroom om heen.
Onverwacht lekkere soep, zeker voor herhaling vatbaar!! In het originele recept worden andere hoeveelheden genoemd (1 kilo spruiten, 2 liter bouillon en 1 grote aardappelen) maar ik had maar 600 gram spruiten van eigen tuin en heb de hoeveelheden dus wat aangepast. Voor 4 personen voorgerecht meer dan voldoende, als maaltijdsoep zou wat meer inderdaad wel gewenst zijn.
En daarnaast heb ik voor het mooi geen spekblokjes gebruikt maar plakjes ontbijtspek tussen 2 lagen bakpapier en 2 bakplaten 1 uur lang op 150 graden uitgebakken tot mooie lange knapperige spekplakjes. In dat geval had ik natuurlijk geen spekvet om de blaadjes spruitjes in te bakken en die heb ik daarom 2 minuten geblancheerd in wat van de groentebouillon ui de spruitjessoep.
Oh ja, tot slot; heerlijke blauwaderkaasroom, maar als je dat nou niet lust probeer hetzelfde recept dan eens met room en een andere pittige kaas zoals ode kaas, Parmezaanse kaas, pittige geitenkaas of schapenkaas. Mocht je vegetarisch zijn dan is het heel makkelijk en laat je de spekjes weg, ook zeker lekker met alleen de gorgonzolaroom.