Speculaas-appeltaart
Herkomst recept: Judith’s cakes (website bestaat helaas niet meer, recept iets aangepast aan eigen bakvormformaat en wensen). Voor 10 personen/punten
Ingrediënten:
- 375 gram bloem
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 250 gram koude boter in kleine blokjes
- 2,5 eetlepel speculaaskruiden
- een snuf zout
- 1 tot 2 eetlepels ijskoud water
- 100 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
- 100 gram rozijnen (maar ik heb i.v.m. allergie gedroogde cranberry’s gebruikt)
- 1,5 deciliter versgeperst sinaasappelsap
- 300 gram amandelspijs
- 3 grote appels
Recept:
Meng in een kom de bloem, het basterdsuiker, speculaaskruiden en zout. Kneed de blokjes koude boter en voeg tijdens het kneden 1 of 2 eetlepels koud water toe, zoveel tot je een samenhangend deeg kunt vormen. Laat het deeg in plastic folie minimaal een uur in de koelkast rusten.
Doe de rozijnen of gedroogde cranberry´s plus de in stukjes gesneden abrikozen met het sinaasappelsap in een pannetje en breng dit al roerend zachtjes aan de kook. Laat zachtjes koken tot het sap bijna verdampt is. Laat afkoelen. Schil intussen de appels en snijd ze in kleine blokjes. Maak in een kom het amandelspijs los, voeg het abrikozenmengsel toe, en meng dit goed.
Vet ondertussen een 28 centimeter-vorm met een losse bodem in met boter. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius boven-en onderwarmte.
Verdeel het deeg in twee even zware stukken. Rol het eerste stuk uit tot een lap van ongeveer 3 millimeter dikte en beleg er de vorm mee, druk het deeg goed aan in de randen en snijd het overtollige deeg weg (wat je weg hebt gesneden niet weggooien maar bij de andere helft van het deeg doen!!).
Verdeel het amandelspijs-abrikozenmengsel over de bodem en druk het met goed aan. Verdeel de appelblokjes over deze laag amandelspijs. Vorm van het deeg wat je nog over hebt kleine bolletjes, druk ze iets plat en leg ze tegen elkaar aan op de vulling.
Bak de taart in ongeveer 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar (bij mij was de taart na 55 minuten goed). Laat de taart in de vorm afkoelen.
Erg lekker! En leuk voor de Sinterklaasperiode. Ik heb dus gedroogde cranberry’s gebruikt in plaats van rozijnen, in verband met een allergie van iemand die mee zou eten. De cranberry’s (die niet zo droog en hard als rozijnen) heb ik niet mee laten koken in het sinaasappelsap maar aan het einde van de kooktijd aan de warme abrikozenstukjes toegevoegd. Wij vonden het een erg lekkere taart, het amandelspijs niet overdreven aanwezig maar heerlijk als toevoeging op de appels, abrikozen en de kruiden. De bolletjes smaken als kruidnootjes en zijn lekker knapperig bovenop de zachte appelstukjes. Helaas 2 matige foto’s, dat komt omdat ik de taart meenam naar de tuin, op foto 1 was de taart nog zeer warm en dus in de vorm, en bij foto 2 was de taart al bijna op (en dat is misschien geen mooie foto maar geeft wel aan dat de taart wel erg lekker was :-))