Salade met gegrilde groene asperges, amandelen en oude kaas
Ingredienten
- 200 gram wilde en witte rijst
- 0,5 theelepel venkelzaad
- 20 groene asperges
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 grote biocitroen
- 1 groene appel
- 2 theelepels dijonmosterd
- 1 bosje dille
- 4 handen waterkers (of andere groene blaadjes, zie toelichting)
- 30 gram crème fraîche
- 100 gram geschaafde oude kaas
- 125 gram amandelen
- zout en peper
- 1 theelepel honing
Dit is een echte voorjaarssalade, lekker fris en groen en toch hartig. Ik had geen dille in huis en heb die vervangen door peterselie, was ook lekker. En Ruud vond de dressing lekker maar erg zuur (dat vond ik erg lekker maar ik houd van zuur :-)), ik heb slechts 1 theelepeltje honing aan de dressing toegevoegd en toen was het voor ons allebei prima (heb ik al in het recept aangepast). Ik heb zelf wat minder rijst gebruikt en wat meer sla en asperges, simpelweg omdat ik dat had en we de groenten lekker vinden. Tot slot nog even over de salade: in het officiële recept wordt waterkers gebruikt, ik heb zelf voor deze salade een mengsel van allerlei blaadjes uit eigen tuin geplukt; van een minikropje sla tot waterkers, landkers, boomspinazie, rucola, mosterdblad, wat melde, etc. Er wordt aangegeven dat het een lunchsalade is, wij aten deze salade als avondeten, met een kopje tomatensoep vooraf was het een volledige maaltijd.
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Breng een pan ruim gezouten water aan de kook. Doe de rijst en het venkelzaad (ik heb het iets fijn gestampt) erbij en breng weer aan de kook. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afgedekt nog 5 minuten staan en laat dan afkoelen. Verhit een grillpan op hoog vuur. Schep de asperges om met 1 el olijfolie en bestrooi met zout. Gril de asperges in ongeveer 5 tot 8 minuten beetgaar. Draai af en toe. Neem uit de pan en laat afkoelen. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Druppel er een halve eetlepel olijfolie in en voeg de amandelen toe. Bak de amandelen tot ze geuren en knapperig worden. Bestrooi met wat zout en laat afkoelen.
Stap 2: Dressing
Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen en doe dat in een bakje. Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de rasp. Voeg mosterd, zout en peper naar smaak en honing toe en roer dit goed door. Voeg de rest van olijfolie al kloppend toe tot je een licht gebonden dressing hebt. Deel de dressing door de helft, de eerste helft is voor de saladeblaadjes, de andere helft meng je met de creme fraiche en zet apart.
Stap 3: Snijden
Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd daarna in dunne plakjes, druppel er wat citroensap over en zet apart. Snijd de dille grof. Schep de helft van de olieachtige dressing en de fijngehakte dille door de rijst. Hak de afgekoelde knapperige amandelen grof.
Stap 4: Serveren
Schep de rijst op een schaal. Leg de waterkers (en/of andere saladeblaadjes) erop en bedruppel met 1 eetlepel dressing. Verdeel de appelschijfjes erover. Leg de afgekoelde groene asperges erop. Bestrooi met de flinters kaas en geroosterde amandelen. Verdeel de dressing met creme fraiche erover.