Ricottacake met blauwe bessen
Herkomst recept: weblog Caroline Brouwer
Ingrediënten (voor een springvorm met doorsnede 24 centimeter):
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 3 eieren
- 225 gram fijne kristalsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 175 gram gesmolten roomboter
- 250 gram ricotta
- 75 gram kokos
- de geraspte schil van 2 citroenen
- 300 gram blauwe bessen
- een handvol geschaafde amandelen
- eventueel wat poedersuiker om de taart mee te bestuiven
Recept:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (op stand boven- en onderwarmte). Vet een springvorm van 24 cm in en beleg zowel de bodem en de zijkanten met bakpapier. Klop in keukenmachine of met de handmixer in een schaal de eieren, suiker, citroenrasp en het vanille-extract een paar minuten tot het helemaal lichtgeel en luchtig is. Voeg de ricotta toe en klop nog even tot goed gemengd. Voeg de gezeefde bloem en ook gezeefd bakpoeder toe. Laat de boter in een pannetje op laag vuur smelten (maar niet heet laten worden!). en giet dat bij de bloem op het eermengsel. Meng het goed. Voeg tot slot de kokos en de bessen toe en spatel dat luchtig door het beslag.
Verdeel het deeg in de vorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de geschaafde amandelen. Zet de cake 70 tot 75 minuten in de oven tot de cake gaar en bruin is. Controleer tijdig met een satéprikker of de taart gaar is (bij mij was de cake na 60 min. al goed!). Laat de cake taart nog 10 minuten in de vorm afkoelen, verwijder dan de zijkant en laat helemaal afkoelen. Eventueel bestuiven met wat poedersuiker (staat niet in het officiële recept maar vond ik mooier omdat mijn amandelschaafsellaag er nogal slordig uitzag :-).
Erg lekkere cake! Met een heerlijke smaak van de bessen, maar ook een vleugje kokos, iets fris van de citroen en ricotta, vol van de vanille, gewoon een heerlijke zomercake. En heel gemakkelijk te maken. Als je een keukenmachine hebt is het vooral het afwegen van de ingrediënten wat even tijd kost (en het invetten en bekleden van de vorm) maar verder is het elke keer iets in de keukenmachine erbij doen en is het beslag in een kwartiertje klaar om de oven in te gaan. Ik heb deze cake 2 keer gemaakt, de eerste keer volgens recept, de 2e keer toen ik plotseling visite kreeg en ik wel blauwe bessen had, maar geen citroenen en ook geen ricotta. Ik heb het citroenrasp toen vervangen door limoenrasp en de ricotta vervangen door evenveel mascarpone die ik wel in huis had. Die 2e cake was iets minder luchtig en wat voller dan de cake van het echte recept maar wel ook nog steeds heerlijk! En ik ga het originele recept ongetwijfeld dit jaar nog een keer maken, maar dan met bramen, want lijkt me ook erg lekker.