Ribollita

Ingredienten

  • Voor eigen bouillon: 1 liter water, peterseliestelen, selderij, 1 ui, 1 prei, 1 wortel, 1 kleine knoflookbol, 2 laurierblaadjes, zout, zwarte peperkorrels, stukje korst van Parmezaanse kaas
  • ongeveer 1 deciliter olijfolie (extra vierge)
  • 3 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 aardappelen
  • een halve savooiekool
  • 10 bladeren van palmkool (of anders boerenkool)
  • 200 gram cannellinibonen (of eventuele andere droogbonen)
  • 1 liter groentebouillon (zelfgemaakt of van een blokje)
  • 1 grote pot gepelde tomaten (500 gram)
  • een flink stuk brood (ciabatta, stokbrood of vergelijkbaar)
  • een paar salieblaadjes
  • zout en peper naar smaak

Details

Bron: Fattoria La Vialla
Voorbereiding: 120 minuten
Kooktijd: 120 minuten
Totale tijd: 240 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Italiaans

Allereerst: dit is geen snelle soep. Je kunt wel wat bochten afsnijden, door bijvoorbeeld een pot gekookte bonen te gebruiken, of bouillon van een blokje. Maar dan nog is het een soep die het lekkerst wordt als ze de tijd krijgt, zodat ze zoveel mogelijk smaak krijgt van alle groenten die je erin stopt. Ik was een dag thuis en heb alles zelf gemaakt (op het brood na) en dat was wel heel leuk om te doen: eerst zelf bouillon trekken, de bonen de avond daarvoor weken en ’s ochtends koken, dan even naar de tuin voor verse palmkool en savooikool, bouillon pruttelen, bonen pruttelen, soep pruttelen.

Het is een vegetarische Toscaanse boerensoep, en een heerlijke soep!! En er zijn meerdere (familie)recepten, met aardappel en zonder, met peterselie en zonder, met salie en zonder, met alleen palmkool of ook met savooikool. Uiteindelijk heb ik van verschillende recepten wat ‘meegenomen’ maar grotendeels het recept van Fattoria La Vialla gevolgd (maar met dus toch wat kleine aanpassingen in verband met de groenten die ik kon oogsten).

En er was één ding: Ruud houdt niet van brood, en er moet toch echt wel brood in deze soep. “Dat maak ik zelf wel uit”, reageerde Ruud toen ik dat zei. En dus heb ik de hand over het hart gestreken en geen brood in de soep gedaan. In plaats daarvan maakte ik pesto van boerenkool en serveerde dat met het verse ciabattabrood naast de soep. Gelukkig kon ik wel zelf stukjes ciabatta in de soep op mijn eigen bord dopen en lekker soppen :-).

Instructies

Stap 1: Bouillon

Je kunt natuurlijk ook een liter groentebouillon maken van bouillonblokjes maar als je genoeg tijd hebt, maak het dan vooral eens zelf. Ik bracht 1 liter water aan de kook, met peterseliestelen, wat selderij, 1 fijngesneden ui, 1 fijngesneden prei, 1 fijn gesneden wortel, 1 kleine doormidden gesneden knoflookbol, 2 laurierblaadjes, zout, een koffielepel zwarte peperbolletjes en een stuk korst van Parmezaanse kaas. Ik heb het 1,5 uur op het laagste pitje laten trekken en daarna gezeefd. Ik bewaar altijd de korsten van Parmezaanse kaas: ze zijn heerlijk om mee te koken in soepen, sauzen of stoofschotels (aan het einde van de kooktijd vis je er een smakeloos sponsachtig stuk korst eruit en zit alle heerlijke smaak in het vocht).

Stap 2: Voor de bonen

Week de bonen minstens 12 uur (een hele nacht) in koud water. Breng ze daarna met 750 cc vers water aan de kook, met 1 fijn gesneden ui, twee gepelde teentjes knoflook, wat salieblaadjes, 2 eetlepels olijfolie en zout naar smaak. Kook ongeveer één tot anderhalf uur tot ze gaar zijn. Verwijder dan de salieblaadjes, uien en knoflook en zet (inclusief kookvocht) apart.

Stap 3: Voor de soep

Schil. schrap en was alle groenten en snijd in stukjes, blokjes en repen (vooral niet te netjes). Fruit in een soeppan in de overgebleven olijfolie eerst zachtjes de gesnipperde uien en fijngehakte knoflook en voeg vervolgens beetje bij beetje alle gesneden groenten en de bonen met het kookvocht toe. Voeg ook de gepelde tomaten met hun sap toe. Giet de groentebouillon erbij tot de groenten zijn bedekt en kook ongeveer anderhalf uur op laag vuur. Proef halverwege de kooktijd en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Breek het brood in stukken en leg dat in de soep, laat nog 10 minuten op laag vuur pruttelen. Serveer in een grote soepterrine (of zet de pan gewoon op tafel).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief