Rabarbertaart met pistache

Ingredienten

  • Voor het deeg:
  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram amandelmeel
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • een snufje zout
  • Voor de vulling:
  • 100 gram fijngehakte pistachenoten
  • 80 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 30 gram bloem
  • 2 eieren
  • een snufje zout
  • de fijne rasp van een halve citroen
  • 6 tot 8 stengels rabarber, gewassen, in vierkante/rechthoekige stukjes
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • 50 gram abrikozenjam
  • een handje geroosterde pistachenootjes, grof gehakt, ter garnering (optioneel)

Details

(5 beoordelingen)

Bron: Rutger bakt
Voorbereiding: 45 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 105 minuten
Voor: 8 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Mengelmoes

Dit is een heerlijke taart; zoet en zuur, romig door de noten en eieren, fris door de rabarber en citroen, en bijna ook in de verte iets hartigs, door de pistachenootjes en amandelen denk ik. En mooi!! Bijna te mooi om te bakken, rauw is ze nog helemaal in vorm en prachtig van kleur, na het bakken verschrompelen de rabarberstukjes iets (zie foto).

En helemaal niet moeilijk te maken. Ik moest nog wel wat boetseren om het deeg voor de bodem goed in de vorm te krijgen, misschien zou wat langer dan 1 uur in de koelkast rusten ervoor zorgen dat het deeg iets steviger is en wat makkelijker uitrolt, maar het ging uiteindelijk zo toch ook prima en snel. De pistachevulling is in 5 minuten klaar. Het langst ben je bezig met het maken van het motief van de rabarber, maar dat is tegelijkertijd ook erg leuk werk. Voorjaarstaart!!

Instructies

Stap 1: Voor het deeg

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed niet te lang, zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur maar liever nog wat langer rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een lage taart- of quichevorm met losse bodem vorm (doorsnede 25-28 centimeter) in met boter.

Stap 2: Voor de vulling

Meng voor de vulling de fijngehakte pistachenootjes, bloem, boter, suiker, eieren, zout en citroenrasp in een kom tot een smeuïge en egale massa.

Stap 3: In elkaar zetten

Kneed het deeg na het koelen/rusten nog kort door en rol het vervolgens op een bebloemd aanrecht uit tot een dikte van 3 tot 4 millimeter en bekleed hiermee de bakvorm (dit lukte hier maar ten dele omdat het deeg nog wat zacht was, met wat boetseren kon ik in ieder geval een 28-centimeter vorm prima bekleden). Meng de 3 eetlepels suiker en 2 eetlepels maïzena en hussel hier de rabarberstukjes door. Verdeel de pistachevulling over de bodem en strijk dit een beetje glad. Beleg de pistachevulling vervolgens met de stukjes rabarber. Gooi het suiker-maïzena-mengsel niet weg; wat je over hebt strooi je nog over de rabarber.

Stap 4: Bakken

Zet de taart in het midden van de oven en bak die in 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar (hier heeft de taart 55 minuten in de oven gestaan).

Stap 5: Serveren

Haal de taart uit de oven en zet op een rooster. Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje tot ze vloeibaar is. Bestrijk de rabarbertaart met de vloeibare jam. Strooi er tot slot wat gehakte en geroosterde pistachenootjes overheen (heb ik niet gedaan, simpelweg omdat de pistachenootjes op waren).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief