Rabarbercrumble
Ingredienten
- 1 kilo rabarber
- 3 tot 5 eetlepels kristalsuiker (naar smaak)
- een stukje gemberwortel
- een scheutje witte wijn
- 80 gram koude boter
- 100 gram rietsuiker
- 120 gram bloem
- snufje zout
- 100 gram cantuccini
Details
(2 beoordelingen)
Bron: Cook Fresh Food
Voorbereiding:
30 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Totale tijd:
60 minuten
Voor:
6 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken:
Mengelmoes
Lekker, en makkelijk. Het originele recept is voor een crumble in een grote ovenschaal maar ik vond het leuk om er als dessert eens éénpersoons ramequins (kleine 1-persoons ovenvormpjes) voor te gebruiken. De cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes) en geraspte gember geven een lekkere twist aan de smaak.
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Was de rabarber, snijd de uiteinden eraf en snijd de stelen in stukjes. Breng in een kookpan een scheutje witte wijn (of als je dat niet wilt gebruiken wat appelsap of water) aan de kook. Voeg de kristalsuiker toe en de fijne rasp van een stukje geschilde verse gember. Zodra de suiker is opgelost kun je de rabarberstukjes toevoegen. Kook dit mengsel al omscheppend ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur, de rabarber moet z’n vocht al wat los gaan laten maar moet stevig en in vorm blijven.
Stap 2: Voor het crumbledeeg
Meng bloem, rietsuiker en zout en wrijf er dan met je vingers de klontjes koude harde boter door tot je een mooi los kruimelig deeg hebt. Hak de koekjes fijn en meng ze door het deeg. Schep de rabarber in een ovenvaste schaal en verdeel het kruimeldeeg erover.
Stap 3: Bekken en serveren
Bak de crumble 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven (tot je een goudbruin krokant korstje hebt). Laat een half uurtje afkoelen voordat je de crumble (dus lauwwarm) serveert. Maar koud is ook lekker. Heerlijk met een bolletje vanille-ijs of wat lobbig geklopte slagroom.