Quiche met zoete aardappel, yoghurt en Parmezaanse kaas
Ingredienten
- 1 rol kant en klaar quichedeeg (of maak het zelf, zie recept)
- 650 gram geschilde en grof geraspte zoete aardappel (schoon gewogen)
- 3 uien
- 8 blaadjes salie
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eieren
- 175 gram volle yoghurt
- 1 teen knoflook
- 65 gram Parmezaanse kaas
- zout, peper en nootmuskaat naar smaak
Details
(4 beoordelingen)
Bron: Tijdschrift Delicious
Voorbereiding:
25 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Totale tijd:
70 minuten
Voor:
4 personen
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken:
Mengelmoes
Dit is een heerlijke taart die ik zeker vaker ga maken! Ik maakte 1 fout; ik vergat het deeg van de rand terug te vouwen en daardoor ziet het er wat minder mooi uit (maar het smaakt er niet minder om). En voor alle duidelijkheid: de taart smaakt zeker niet zuur, het zure van de yoghurt verdwijnt door het bakken en het zorgt voor een zachte en smeuïge structuur. Ik maakte deze quiche voor 2 personen, de eerste dag aten we het direct uit de oven, warm, als avondeten. Ik hield een halve taart over, de andere dag aten we een stukje koude quiche uit de koelkast en dat smaakte ook prima! Terwijl we de quiche aten bedachten we dat die lekker is zoals ze is maar dat het ook lekker zou kunnen zijn met een andere kaas, de volgende keer ga ik dat eens proberen, de Parmezaanse kaas vervangen door bijvoorbeeld een oude geitenkaas of schapenkaas, want dat lijkt ons als kaasliefhebbers ook lekker.
Instructies
Stap 1: Deeg
Verwarm de oven voor op 200 graden boven en onderwarmte. Vet een springvorm van 26 centimeter doorsnede in met wat boter. Rol het deeg uit en bekleed de vorm hiermee. Als je het deeg zelf maakt meng dan 300 gram bloem met 150 gram boter, zout en 1 ei en kneed kort tot een kruimelig deeg, voeg zoveel water toe (2 tot 3 eetlepels) dat het deeg samenhangt, laat het in folie een half uur in de koelkast rusten en rol het dan vervolgens uit en bekleed de ingevette springvorm ermee. Zorg voor een opstaande rand van ongeveer 5 centimeter hoog.
Stap 2: Groenten
Pel de uien en snijd in halve ringen of grove stukjes. Pel de knoflook en hak fijn. Hak de salieblaadjes fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en voeg de uien, salie en knoflook toe, bak in ongeveer 6 tot 8 minuten al roerend tot het zacht en iets bruin is. Maak op smaak met zout en peper en laat in een kom afkoelen. Schil de zoete aardappelen en rasp grof. Meng de rauwe zoete aardappelrasp met de gebakken uien. Klop de eieren los met de yoghurt en geraspte Parmezaanse kaas en maak ook dit op smaak met zout en peper. Verdeel het aardappelmengsel over de deegbodem en duw het iets aan. Verdeel het yoghurtmengsel er gelijkmatig over. Vouw eventueel overhangend deeg terug zodat er een rand ontstaat.
Stap 3: Bakken
Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 tot 50 minuten goudbruin. en gaar. Snijd in stukken en serveer met een frisse bladsalade.