Pompoentaart met wortel en geitenkaas Ottolenghi

Details

(6 beoordelingen)

Categorie: Bakken - Hartig

voor 4 personen

Herkomst recept: “Het Kookboek” van Yotam Ottolenghi, recept gevonden op kook- en bakweblog van Caroline Brouwer

Ingrediënten voor het deeg:

  • 230 gram bloem
  • 0,5 theelepel zout
  • 25 gram maanzaad
  • 110 gram koude boter in kleine blokjes
  • 4 tot 5 eetlepels melk

Ingrediënten voor de vulling:

  • 500 gram pompoenvruchtvlees in blokjes van 2 cm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 180 gram grof geraspte wortel
  • 35 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 50 milliliter sinaasappelsap
  • 30 gram gesmolten roomboter
  • 1 eidooier
  • 120 milliliter slagroom
  • 20 gram bieslook, fijn geknipt
  • 40 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • zout en zwarte peper

Recept:

Zeef de bloem in een kom en voeg zout en maanzaad toe. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem tot het er uit ziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en kneed tot er een deegbal ontstaat. Stop dan direct met kneden, verpak de deegbal in folie en leg het een paar uur in de koelkast. Verwarm de oven op 170 graden. Meng de blokjes pompoen met 1 el olijfolie en wat zout en peper, leg het in een braadslee en laat in de oven in 15 min. beetgaar worden. Haal eruit en laat afkoelen. Verhit ondertussen de overgebleven olie in een koekenpan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze openspringen, doe de geraspte wortel erbij en laat regelmatig omscheppend 10 minuten smoren. Voeg suiker, witte wijnazijn en sinaasappelsap toe, roer goed, breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat het wortelmengsel 20 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

Vet een quichevorm of taartvorm van 24 centimeter doorsnede in met gesmolten roomboter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3 tot 4 millimeter dikte. Leg de lap in de vorm en druk de lap goed tegen de zijkanten van de vorm, snijd het overtollige deeg weg. Zet de vorm met deeg minstens 30 min. in de koelkast. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er een steunvulling (van bijvoorbeeld gedroogde bonen of kikkererwten) in. Bak de bodem 15 tot 18 minuten in een oven op 170 graden. Verwijder dan de steunvulling en zet de vorm nog ongeveer 10 tot 12 minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat afkoelen.

Schakel de oven naar 180 graden. Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot zachte pieken en klop er de bieslook, geraspte Parmezaan, een snuf zout en royaal versgemalen zwarte peper door, zet in de koelkast. Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de bodem. Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Schep de roomvulling in de taart. Zet de taart in de oven en bak de taart ongeveer 20 minuten, tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Serveer de taart op kamertemperatuur, beslist niet gloeiend heet.

Niet moeilijk maar wel veel werk (of dat valt eigenlijk ook nog wel mee, het zijn gewoon veel handeling en het met en zonder steunvulling bakken kost nu eenmaal tijd. Maar dat is het allemaal meer dan waard. Heerlijk!!

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief