Pompoensoep met appel, geitenkaas en spekjes
Lunch of voorgerecht 4 tot 6 personen
herkomst recept: Tijdschrift Delicious
INGREDIËNTEN:
- 1 kilo schoon gewogen pompoen zonder schil/zaden, in blokjes van ongeveer 3 centimeter
- 2 appels, geschild en zonder klokhuis, in blokjes van ongeveer 3 centimeter
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel komijnpoeder
- 3 salieblaadjes, fijngehakt
- 4 eetlepels olijfolie
- 1,25 liter kippenbouillon
- 120 gram zachte geitenkaas
- 125 gram spekreepjes
- geroosterde pompoenpitten
- zout en peper naar smaak
RECEPT:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de pompoenblokjes met de fijngehakte salie, komijn, wat zout en peper en 2 eetlepels van de olijfolie. Hussel goed door en leg in een enkele laag op het papier op de bakplaat. Rooster 15 minuten in de oven. Voeg na 15 minuten de appelblokjes toe , scheep door elkaar en rooster dan nog 10 minuten (of tot alles zacht is). Zet de oven uit en laat iets afkoelen.
Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en bak daarin de spekreepjes in ongeveer 5 minuten knapperig. Schep ze uit de pan en laat uitlekken/afkoelen op keukenpapier. Zet apart.
Snipper de ui en pers de knoflooktenen uit. Verhit in een soeppan de laatste eetlepel olie en fruit ui en knoflook op zacht vuur tot ze glazig zijn (maar niet bruin worden). Voeg de geroosterde pompoen- en appelblokjes toe plus de kippenbouillon. Voeg 60 gram van de geitenkaas in verbrokkelde stukjes toe. Breng de soep aan de kook en laat afgedekt op laag vuur een half uurtje zachtjes koken.
Rooster ondertussen de pompoenpitten tot ze knapperig zijn. Zet apart.
Pureer na de kooktijd de pompoen/appel in kippenbouillon tot een gladde soep. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Schep de soep in kommen of borden en verbrokkel de rest van de geitenkaas. Garneer met de geitenkaas, pompoenpitten en uitgebakken spekreepjes.
Heerlijk! Ik heb al best veel pompoensoep-recepten uitgeprobeerd maar deze staat als favoriet bovenaan. Zoet door de pompoen en appel, hartig door de bouillon en spekjes, fris door de geitenkaas, kruidig door salie en komijn. Helemaal goed! En niet moeilijk te maken, uiteindelijk zit het meeste werk in het schoonmaken van de pompoen.
Wij aten de soep met 6 personen als voorgerecht, maar voor 4 personen kun je er bijvoorbeeld ook een lunch of maaltijdsoep van maken (met knapperig brood erbij).
En ongetwijfeld ook als vegetarische soep lekker; zonder spekjes (misschien dan iets meer geitenkaas en/of pompoenpitten) en met groentebouillon in plaats van kippenbouillon.