Pizza met lenteui
Ingredienten
- 550 gram tarwebloem
- 1 zakje gedroogde gist
- olijfolie
- 1 theelepel honing
- 300 milliliter lauwwarm water
- een flinke snuf zout (naar smaak)
- 3 bosjes lenteuitjes
- 1 teen knoflook
- 200 gram ricotta
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 1 bol mozzarella
- zout en versgemalen zwarte peper
- Een hand vol verse kruiden zoals bijvoorbeeld dragon
Details
Bron: Diana Stek
Voorbereiding:
80 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Totale tijd:
95 minuten
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken:
Nederlands
Deze pizza is uit nood geboren, omdat we in het voorjaar in de kas de nog onvolgroeide uien wilden oogsten om plaats te maken voor tomaten (je kunt dat hier in een blog lezen). Het werd een verrassend lekkere vegetarische pizza, de combinatie van zachte kaas en frisse uien is erg lekker en de dragon geeft een lekker anijzig smaakje.
En ook leuk; er is genoeg te variëren, met bijvoorbeeld bosuitjes, rode uien in ringen, of een andere/pittigere kaassoort. Ik ga het recept voor het deeg zeker vaker maken en eens experimenteren met andere groenten en kaassoorten! Het recept van het pizzadeeg komt van Jamie Oliver (uit zijn boek Veg).
Nog 1 tip: als je maar een half recept wilt maken kun je het halve zakje gist dat je over hebt goed dichtvouwen en plakken en in de koelkast bewaren, dan blijft het nog weken tot zelfs een paar maanden goed.
Instructies
Stap 1: Voor het pizzadeeg
Doe 100 milliliter lauwwarm water in een kopje, roer er de honing en het zakje gedroogde gist door. Zet even apart en kijk na 5 minuten of het mengsel al belletjes krijgt en/of schuimig wordt. Als dat zo is kun je het deeg gaan maken: Maak het werkblad schoon en stort er de bloem op. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het water-gistmengsel in. Voeg de overige 2 deciliter lauwwarm water toe en strooi het zout langs de buitenrand van de bloem. Meng alles tot het bij elkaar komt en kneed het deeg dan een minuut of 3 tot 5, tot het elastisch is en je er een bol van kunt vormen. Vet een kom in met wat olijfolie, leg de deegbol erop en besprenkel met nog wat olijfolie. Maak een theedoek nat, wring weer uit en hang de vochtige theedoek volledig over de kom en zet die kom op een warme luchtige plaats. Ik doe dat vaak op een plekje in het raamkozijn in de zon. Als de zon niet schijnt zet ik de kom met theedoek in het midden van de oven en zet de temperatuur op 25 graden. Na een uur moet het deeg zijn gerezen, en verdubbeld in volume zijn.
Stap 2: Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 225 graden boven- en onderwarmte. Vet een bakplaat in met wat olijfolie. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap en leg die op de bakplaat. Ik hield wat deeg over, dat kun je prima invriezen en binnen enkele weken ontdooien en gebruiken. Laat de deeglap nog even rusten en weer iets rijzen terwijl je de topping in orde maakt. Pel de knoflook en pers die uit boven een kom. Voeg ricotta en 50 gram Parmezaanse kaas toe en meng dit goed, maak op smaak met zout en vers gemalen zwarte peper. Verdeel dit mengsel over de deeglap en smeer het uit. Maak de lenteuitjes schoon en verwijder een gedeelte van het donkergroen (maar niet alles, daar waar het nog stevig en gevuld is mag het eraan blijven). Bewaar het donkergroene blad trouwens wel want je kunt dat later fijn snijden en in de begeleidende salade gebruiken. Dikkere lenteuitjes kun je eventueel in de lengte halveren. Leg de lenteuien naast elkaar op het ricottamengsel en druk het er iets in. Verdeel de mozzarella in plukjes, meng met de rest van de Parmezaanse kaas en verdeel over de lenteuien.
Stap 3: Bakken
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de pizza in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar en goudbruin.
Stap 4: Serveren
Hak ondertussen de kruiden fijn (ik had alleen dragon en dat was erg lekker, maar in de zomer is basilicum natuurlijk ook heel lekker, of peterselie). Maal nog wat verse zwarte peper over de pizza, druppel er wat olijfolie over en bestrooi met de gehakte kruiden. Snijd de pizza in stukken en serveer met een lekkere bladsalade met bijvoorbeeld sla, rucola, mosterdblad, melde, etc.