Pasta met palmkool en knolvenkel
Ingredienten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 middelgrote ui
- 1 knolvenkel
- 3 tenen knoflook
- 8 blaadjes verse salie
- zout en peper naar smaak
- chilivlokken of chili-olie naar smaak
- 150 gram pasta naar keuze (ik gebruikte volkorenspaghetti)
- een scheutje witte wijn
- ongeveer 15 tot 20 palmkoolbladeren (afhankelijk van formaat)
- 8 gedroogde tomaten op olie
- 1 handvol walnoten
- 2 eetlepels citroensap
- optioneel versgeraspte Parmezaanse kaas of Pecorino
Details
(17 beoordelingen)
Bron: Love & Lemons
Voorbereiding:
20 minuten
Kooktijd:
25 minuten
Totale tijd:
45 minuten
Voor:
2 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken:
Mengelmoes
Nou, wat een onverwacht lekker recept zeg! Ik had vooraf mijn bedenkingen over de combinatie van knolvenkel en palmkool en de combinatie van gedroogde tomaatjes en gehakte walnoten. Maar dat was ongegrond, wij vonden het allebei erg lekker en gaan het zeker vaker maken! Het is ook nog eens makkelijk te maken, eigenlijk kun je al beginnen met het bakken van de uien en voeg je telkens weer ingrediënten toe terwijl je het volgende snijdt en tussendoor een pan met water opzet voor de pasta. Het stond hier binnen een half uur op tafel.
Met de kaas is het vegetarisch, zonder de kaas is het ‘vegan’. Er was alleen 1 ding (en wij ervaren dat wel vaker): het recept was met 200 gram pasta voor 4 personen maar wij aten het met 150 gram pasta samen schoon op (dus met wat minder pasta maar juist wat meer groenten dan in het originele recept staat aangegeven). Ik heb dat al in het recept aangepast. Oh ja, als je geen palmkool hebt, dan denk ik dat het ook lekker is met boerenkool of savooikool.
Tot slot nog even reclame voor de geweldig leuke en lekkere website van Love & Lemons (zie link bij ‘Bron’); heerlijke en soms bijzondere vegetarische recepten. Ik kan er verdwalen, zoekend op een groente die ik kon oogsten, zowel het kookboek dat ik van ze heb als de website zijn aanraders!
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze licht kleuren en knapperig worden. Laat afkoelen, hak ze grof en zet apart. Pel de ui en de teentjes knoflook. Snijd de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn. Hak de salieblaadjes fijn. Maak de knolvenkel schoon, verwijder de harde kern en snijd de 'rokken' in dunne reepjes. Was de koolbladeren, verwijder de harde nerf en snijd het blad in reepjes.
Stap 2: Bakken
Verhit de olijfolie in een braad- of hapjespan en voeg de ui, salie en knoflook toe. Bak in enkele minuten op laag vuur tot de ui glazig maar niet bruin is. Voeg dan de knolvenkel toe en schep dit een paar keer op middelhoog vuur om. Blus met de witte wijn (als je die niet hebt of wilt gebruiken kun je eventueel ook gewoon wat water gebruiken). Laat dit op laag vuur een kwartiertje smoren tot de venkel gaar is. Voeg dan de reepjes palmkoolblad toe. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Stap 3: Samenstellen en serveren
Breng de palmkool/knolvenkel op smaak met zout en peper en wat chilipoeder,-vlokken of -olie. Laat ongeveer 10 minuten sudderen tot de kool gaar, en het vocht verdampt is. Snijd of hak ondertussen de gedroogde tomaten in kleine stukjes. Wanneer de palmkool gaar is voeg je de gehakte gedroogde tomaten toe, plus 2 eetlepels citroensap. Proef nog even en maak eventueel verder op smaak. Giet de pasta af en meng het palmkoolmengsel erdoor. Meng op het laatste moment de gehakte walnoten erdoor. Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino.