Pannacotta van asperges
voorgerecht 4 personen
Herkomst recept: Lekker tafelen (ietsje aangepast naar eigen smaak en mogelijkheden)
Ingrediënten:
- 10 + 4 = 14 witte asperges
- 1 eetlepel roomboter
- 2 sjalotten, gepeld en fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
- 175 milliliter melk
- 200 milliliter slagroom
- 50 gram zachte geitenkaas
- 2 koffielepels honing
- 3 blaadjes witte gelatine
- zout en peper naar smaak
- 1 ons rivierkreeftjes
- wat sprieten bieslook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel hazelnootolie
Recept:
Snijd de kontjes van de asperges en schil ze. Kook 4 asperges in een bodempje (zo min mogelijk) water in ongeveer 15 minuten net gaar. Haal de asperges uit het vocht en bewaar ze koel. Verhit in een pan de boter en smoor daarin de knoflook en sjalotjes zachtjes tot ze glazig zijn, ze mogen niet bruin worden. Snijd ondertussen de overige 10 asperges in stukjes en voeg ze toe aan het sjalottenmengsel. Smoor de asperges 3 minuten mee en blus dan met de melk en slagroom. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken (tot de asperges zacht zijn), met deksel op de pan.
Haal na die 20 minuten het deksel van de pan en verbrokkel de geitenkaas boven de asperges, Voeg de honing toe en maak op smaak met zout en peper. Laat nog 5 minuten zachtjes koken tot de geitenkaas en honing zijn gesmolten en opgenomen. Week ondertussen de gelatineblaadjes weken in een glas koud water.
Zet het vuur dan uit en pureer de ‘soep’ met een staafmixer en giet vervolgens door een fijne zeef. Wrijf met een lepel met bolle kant (bijvoorbeeld juslepel) zoveel mogelijk van de gepureerde asperges/sjalot/etc. door de zeef tot je in de zeef alleen nog maar een dikke pasta over hebt, dat kan weggegooid wordt.
Proef even of het vocht op smaak is en pas eventueel aan, proef tegelijkertijd of het nog heet genoeg is (en zo niet, warm dan nog even goed door op het vuur). Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg ze toe aan het hete maar niet meer kokende aspergemengsel. Roer tot de gelatine is opgelost.
Giet de pannacotta in mooie glazen en zet minimaal 3 uur in de koelkast.
Snijd de 4 asperges die je eerder kookte in stukjes of plakjes of reepjes, wat je zelf mooi vindt. Bewaar wel de kopjes, want die zijn extra lekker en is leuk om mee te garneren. Meng de aspergereepjes met de rivierkreeftjes. Meng dit met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel hazelnootolie en zet koel weg.
Voor het serveren: haal de aspergepannacotta uit de koeling. Verdeel het rivierkreeftjesmengsel over de pannacotta. Leg het aspergekopje in elk glas op of bij het rivierkreeftjesmengsel en bestrooi met wat klein gesneden bieslook.
Erg lekker!! En ik vind zelf dat het op mijn eigen amateuristische manier ook nog mooi uitziet 🙂 . Maar vooral erg lekker! En ook niet moeilijk klaar te maken, heeft alleen tijd nodig, om te koken en af te koelen. etc.. Maar niet moeilijk, en het was hier zeker een succes en voor herhaling vatbaar!