Oosterse komkommersalade Jamie Oliver
Bijgerecht voor 2 personen
Herkomst recept: uit het boek Veg! van Jamie Oliver. Een erg leuk en lekker boek trouwens, vol met recepten waarbij groenten in de hoofdrol staan! Dit recept wordt in het boek Briljante Bang Bang komkommersalade genoemd 🙂 .
INGREDIËNTEN:
- 1 komkommer
- een flinke snuf zout
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel Sechuan peperkorrels
- 2 eetlepels sesamzaden
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 theelepel sesamolie
RECEPT:
Was de komkommer en verwijder kop en kont. Trek met een vork langwerpige gleuven in de schil van de komkommer (zo ka de marinade goed in de hele komkommer trekken). In het boek staat nu dat je een paar flinke klappen op de komkommer kunt geven en die dan in grove stukken kunt snijden (vandaar de naam Bang Bang), maar daar ben ik niet zo goed in, ik heb de komkommer gewoon in niet te dunne plakken gesneden 🙂 . Bestrooi de komkommerplakken royaal met zout en hussel door elkaar. Laat een kwartiertje staan tot er flink wat vocht uit de komkommer is gelopen. Dat vocht kun je weggooien, de plakjes kun je afspoelen en droog deppen, of je kunt de plakjes simpelweg alleen maar uitknijpen, zoals Jamie adviseert (maar dan wordt de salade wel wat zouter).
Stamp de Sechuan pepertjes fijn in een vijzel, meng met de chilivlokken en het sesamzaad. Rooster dit in een droge koekenpan op middelhoog vuur al omscheppend tot het kleurt en geurt. Laat afkoelen.
Doe de komkommer in een schaal, sprenkel er de balsamicoazijn, sojasaus en sesamolie over en bestrooi met het afgekoelde sesamzaden/chili/Sechuan-mengsel over.
Op de foto zie je de Oosterse komkommersalade met geroosterde spruitjes met munt en soja, en rijst.
Lekker en makkelijk! En toch weer eens wat anders dan de standaard komkommersalade (waarin ik vaak een fijn gesneden uitje, wat azijn en dijonmosterd gebruik). Leuke en lekkere frisse salade bij een Aziatische maaltijd. Ik had toevallig 2 komkommers en maakte een dubbele hoeveelheid, de dag erop was de salade misschien zelfs nog lekkerder (minder knapperig maar wel extra vol van smaak en marinade).