Mexicaanse ‘lasagne’ met zoete aardappel

Ingredienten

  • 800 gram zoete aardappelen
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel komijn
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels fijngehakte chipotlepepers in adobosaus
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 rode paprika’s
  • 1 blik (400 gram) kidneybonen
  • 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
  • 250 gram gare linzen (uit stazak, blik of zelf gekookt)
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • Zout en peper

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Tijdschrift Delicious
Voorbereiding: 45 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 75 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Eigenlijk is dit natuurlijk helemaal geen lasagne, er zitten niet eens lasagnevellen in. Sterker nog: er zit eigenlijk alleen maar groenten in, en kaas. De afwisselende laagjes saus, zoete aardappel en kaas zijn vast de reden voor de naam. En de kruiden zijn typisch Mexicaans.

Wij vonden dit heerlijk! Zie voor het originele recept vooral de link naar de website van tijdschrift Delicious. Want zoals zo vaak heb ik het recept niet helemaal gevolgd. In het originele recept wordt een soort bechamelachtige saus gemaakt van mozzarella met een pond cottage cheese en melk. Maar omdat zoete aardappelschijfjes van zichzelf al een beetje vochtig zijn, en de combinatie met de chilisaus en dan ook nog zo’n kaassaus het misschien wel erg nat zou maken, bedacht ik dat ik in plaats daarvan ook simpelweg mozzarella met Parmezaanse kaas zou kunnen mengen en gebruiken . En ik gebruikte in plaats van een blik tomatenstukjes mijn zelf ingemaakte tomatensaus. En in plaats van chipotlepepers in adobosaus gebruikte ik mijn zelf ingemaakte adobo-sambal. De chipotles in adobosaus kun je tegenwoordig in bijna elke supermarkt vinden (in het schap bij de Mexicaanse dipsauzen, tortilla’s, etc.). Je gebruikt er in dit recept 3 eetlepels van maar proef eerst even voorzichtig want het kan per merk/zelf gemaakt soms ook zo pittig zijn dat je er iets minder van wilt gebruiken.

Nou ja, zoals gezegd vonden wij het erg lekker, en zeker voor herhaling vatbaar!! En ik zou er ook eens mee kunnen variëren; misschien een deel van de paprika vervangen door maiskorrels. Of in plaats van linzen vegetarisch gehakt gebruiken. En als je graag vlees lust kun je het natuurlijk ook met gewoon gehakt maken en de linzen weglaten.

Instructies

Stap 1: Voor de zoete aardappelen

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Gebruik 2 bakplaten en leg op elke bakplaat een vel bakpapier. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Meng ze met 2 eetlepels olijfolie en leg de plakjes vervolgens naast elkaar op de met bakpapier bekleedde bakplaten. Leg ook een vel bakpapier op de zoete aardappelplakjes. Bak de zoete aardappelplakjes in ongeveer 20 minuten gaar. Verwijder dan het bakpapier en bak nog 5 minuten tot ze lichtbruin kleuren. Neem de bakplaten uit de oven en laat afkoelen. Maak ondertussen de saus:

Stap 2: Voor de saus

Verhit in een hapjespan of braadpan de 2 overige eetlepels olie. Pel en snipper de ui en de 2 knoflooktenen en voeg toe. Bak dit 3 minuten tot de ui glazig maar nog niet bruin is. Voeg dan de komijn en koriander toe, plus de tomatenpuree. Bak dit 2 minuten en voeg dan de fijngehakte chipotlepepers in adobosaus toe. Schep dit nog 2 minuten om. Maak ondertussen de paprika schoon, verwijder zaden en zaadlijsten en snijd in reepjes. Voeg toe aan het uienmengsel en bak/stoof 4 tot 5 minuten. Maak ondertussen de blikken tomaten, bonen en linzen open. Spoel de bonen en linzen afzonderlijk met water en laat uitlekken. Voeg de tomaten en bonen toe aan het paprika-uienmengsel, plus eventueel een scheutje water. Laat 20 minuten koken tot de groenten gaar zijn en je een dikke saus hebt. Schep dan de linzen erdoor, laat nog een paar minuten koken en zet het vuur dan uit. Proef en maak op smaak met zout en zwarte peper.

Stap 3: Voor de kaas

Rasp de mozzarella in een kommetje. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg dat toe aan de mozzarella, meng goed.

Stap 4: Samenstellen en bakken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de helft van de chilisaus over de bodem van een ovenschaal. Leg hierop een laagje van de zoete aardappelschijfje en bestrooi met wat van het mozzarella/Parmezaanse kaasmengsel. Herhaal het verdelen van deze laagjes nog 2 keer en eindig met een laagje van de mozzarella-Parmezaanse kaas. Bak de ´lasagne´ in het midden van de oven, tot die na ongeveer 30 minuten heet is en de kaas gesmolten en goudbruin is. Serveer met een lekkere frisse groene salade.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief