Hummus met doperwten en citroen

Ingredienten

  • 1 blikje kikkererwten van 400 gram (uitlekgewicht 225 gram)
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine citroen
  • 1 avocado
  • 60 gram doperwten (vers of uit de vriezer)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/4e theelepel komijn (djinten)
  • zout en peper naar smaak
  • 3 stronkjes witlof

Details

Bron: Love & Lemons
Voorbereiding: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hapjes
Soort keuken: Mengelmoes

Nou, wat een lekker smeerseltje! Heel zomers en zonnig en fris! Wij aten het in de namiddag met de witlofblaadjes als ´toastjes´. Knapperig en bitter door de witlof, romig door de kikkererwten en olijfolie, pittig door knoflook en peper, zuur door de citroen en zoet door de doperwten. Je kunt er natuurlijk ook nog een lekker stukje stokbrood of geroosterd pitabrood bij zetten. Hier zeker voor herhaling vatbaar! Je kunt zelf kikkererwten weken, koken en afkoelen of een blikje gebruiken.

We hadden nog wat hummus over, dat heb ik besprenkeld met nog wat citroensap, en afgedekt met folie in de koelkast bewaard. De andere dag heb ik volkoren boterhammen geroosterd, besmeerd met de hummus, er een plakje broodbeleg kipfilet op gedaan + wat plakjes komkommer en dat was een heerlijke lunch.

Het recept komt uit het boek Love & Lemons Cookbook; een mooi kookboek met heel veel lekkere en vaak ook makkelijke vegetarische en soms ook vegan recepten.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Blancheer de verse doperwtjes 4 minuten, giet af en laat afkoelen. Als je diepvriesdoperwtjes gebruikt hoef je ze alleen maar te ontdooien. Pel de knoflook. Boen de citroen schoon en rasp er de fijne rasp van (alleen het geel, het wit is bitter). Pers de citroen daarna uit en vang het sap op. Als je een blikje kikkererwten gebruikt: giet de inhoud van het blikje door een zeef en spoel de kikkererwten goed schoon met water en laat uitlekken. Halveer de avocado, verwijder de grote pit en de schil. Snijd het kontje van de witlofstronkjes en 'pel' de blaadjes los.

Stap 2: Pureren

Doe het teentje knoflook, komijnpoeder en uitgelekte kikkererwten in een keukenmachine, hakmolen of blender: maal tot een fijne puree. Voeg dan de avocado toe, samen met de rasp en het sap van de citroen en maal nogmaals tot het goed gemengd is en een fijne structuur heeft. Voeg dan de doperwten toe en maal nog even tot ze fijn is (of nog een klein beetje structuur heeft, vinden wij zelf ook erg lekker). Meng er dan de olijfolie door en maak op smaak met zout en peper. Roer nog een keer goed, schep in een schaaltje en serveer met de losse witlofblaadjes.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief