Gratin van koolrabi en snijbiet
Ingredienten
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- een klontje boter
- 2 uien
- zout en peper
- 500 gram koolrabi
- 250 gram aardappelen
- de blaadjes van 3 takjes tijm
- 200 cc slagroom
- 200 cc groentebouillon
- 2 handenvol jonge snijbietbladeren (of spinazie)
- Voor de kruimellaag:
- 60 gram panko (gedroogd broodkruim)
- 25 gram boter
- 45 gram harde geitenkaas
Details
(6 beoordelingen)
Bron: The Guardian
Voorbereiding:
30 minuten
Kooktijd:
35 minuten
Totale tijd:
65 minuten
Voor:
3 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken:
Mengelmoes
Ik oogstte eens 4 koolrabi’s en kon zo snel niet bedenken wat ik er eens mee wilde maken. Na googelen kwam ik op de website van de krant The Guardian en daar vond ik een recept wat ik wel eens wilde proberen. Het leek me wel lekker, maar niet geweldig lekker. En dus was het een fijne verrassing want we vonden dit allebei een heerlijke gratin. En makkelijk te maken (en een paar uur van tevoren te maken), het is een kwestie van snijden en toevoegen en aan het einde gaat het mengsel in een schaal en moet het nog een half uurtje in de oven. Het originele recept is met spinazie, dat had ik niet maar ik had wel heerlijke verse snijbiet, dus die heb ik gebruikt.
Het is een vegetarisch recept dat ik zeker vaker ga maken! Nog 1 ding: het recept is voor 4 personen maar wij aten het (zonder vooraf en dessert) op een paar scheppen na op, om die reden heb ik het maar voor 3 personen genoemd.
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een ovenschaal in met wat boter.
Stap 2: Snijden en bakken
Pel de uien en snijd ze in stukjes. Zet een koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de olie en boter toe, wacht tot het schuimt en voeg dan de gesneden ui toe, met een snufje zout en bak dit ongeveer 10-12 minuten, tot de uien zacht zijn en een beetje kleur krijgen. Schil ondertussen de koolrabi en de aardappelen en snijd ze in blokjes (in het originele recept staat blokjes van 3 millimeter maar ik heb 1,5 centimeter aangehouden en wij vonden zo'n ietwat grovere structuur erg lekker). Voeg ook de geriste tijmblaadjes toe en bak nog een paar minuten. Giet dan de room en bouillon erbij, laat zachtjes sudderen tot de vloeistof tot de helft is verminderd. Was ondertussen de snijbiet (of spinazie), verwijder van de snijbiet de nerven en snijd in repen. Meng de snijbiet of spinazie door het koolrabimengsel en zet het vuur uit.
Stap 3: In de oven/serveren
Verdeel het mengsel in de ovenschaal. Rasp de kaas met een fijne rasp. Smelt de boter in een klein pannetje. Haal van het vuur zodra de boter is gesmolten en meng er dan de panko door en daarna de geraspte kaas. Strooi het mengsel over de bovenkant van het koolrabi-snijbietmengsel. Bak de gratin in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.