Geroosterde Oosterse spruitjes
Bijgerecht voor 2 personen
Herkomst recept: (deels zelf bedacht naar aanleiding van een recept voor spruitjes met basilicum en avocado dat ik in het boek van Love & Lemons vond. Heerlijk en prachtig boek trouwens, maar ook op de website kun je heel veel leuke en lekkere vegetarische recepten vinden.
INGREDIËNTEN:
- 500 gram spruitjes, schoongemaakt en de grotere exemplaren gehalveerd
- 2 + 1 eetlepels olijfolie
- zout en peper naar smaak
- 3 lenteuitjes
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 eetlepels rietsuiker
- 2 chilipepers of 1 tot 2 theelepels sambal (naar smaak)
- 2 eetlepels fijn gesneden munt
RECEPT:
Meng in een kommetje de sojasaus met citroensap, sambal of fijngesneden pepers, rietsuiker, + 2 eetlepels water. Zet apart en roer af toe om de suiker op te lossen.
Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad tot het geurig en lichtbruin is. Zet apart en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Meng in een kom de schoongemaakte en waar nodig gehalveerde spruitjes met 2 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak. Hussel goed en spreid uit in een ovenschaal met antiaanbaklaag (of op een bakplaat die je met bakpapier). Rooster de spruitjes ongeveer 25 tot 35 minuten in de oven, tot ze beetgaar zijn en er wat donkerbruine randje op zitten. Zet de oven uit en laat de spruitjes in de warme oven na garen.
Pel de knoflook en hak fijn. Snijd de lenteuitjes in ringetjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok of hapjespan en voeg knoflook en lenteui toe. Bak 2 tot 3 minuten op middelhoog vuur. Haal de spruitjes uit de oven en voeg toe aan het lenteuimengsel. Zet het vuur hoog en schep nog een minuut om. Blus met het soja-suiker-watermengsel en verwarm/roer tot het vocht grotendeels is verdampt. Meng voor het serveren de fijn gesneden munt erdoor en strooi het sesamzaad erover.
Serveer met rijst en een lekkere frisse salade (op de foto zie je een Oosterse komkommersalade van Jamie Oliver die er goed bij past.
Lekker en vegetarisch, en weer eens wat anders dan spruitjes koken. Door het roosteren is de smaak van de spruitjes heel vol, met een klein bittertje maar door het roosteren en de rietsuiker ook een zoetje. En fris door het citroensap, zout en pittig door de kruiden. Hier zeker een recept dat ik vaker ga maken! Mocht je niet vegetarisch willen eten kun je natuurlijk altijd overwegen om er een bijvoorbeeld een sateetje of iets dergelijks bij te eten. Wij zijn geen vegetariërs maar misten zeker geen vlees.