Gele paprikasoep

Details

Categorie: Soep

voor 4 personen

Herkomst recept: iets aangepast aan het recept van Angeline Schmeinck op 24kitchen

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2  gele paprika’s
  • 1  venkelknol
  • 1,5 zakje of buisje saffraan
  • 850 ml kippenbouillon
  • 200 ml slagroom
  • 1,5 el Pernod of Ricard of Ouzo of een andere anijsdrank
  • zout en peper
  • 4 plakken gerookte heilbot of gerookte zalm

Recept:

Pel en snijd de knoflook in plakjes. Snijd de bleekselderij in stukjes. Halveer de venkel en snijd de mooie rokken in dunne reepjes. De rest mag in stukjes. Doe de mooie reepjes in wat koud water en zet apart voor het laatste moment van opdienen. Snijd de paprika’s zonder zaadlijsten in stukjes.

Verhit de olijfolie in een pan en fruit de knoflook, bleekselderij en venkel op middelhoog vuur glazig. Voeg de paprika en saffraan toe en laat 1 minuut mee fruiten. Blus met de anijsdrank. Schenk de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Laat circa 15 minuten zachtjes koken tot de groente gaar zijn. Zet het vuur uit. Pureer de soep met een staafmixer (of in de blender) en schenk die vervolgens door een fijnmazige zeef in een schone pan, druk met een juslepel goed aan zodat er zo min mogelijk vaste bestanddelen overblijven in de zeef en alle smaken in de soep komen. Wat er overblijft in de zeef wordt weggegooid. Voeg aan de gladde soep nu 200 cc slagroom toe.

Snijd de plakken gerookte vis in korte smalle repen. Verwarm de soep. Verdeel de achtergehouden dunne venkelreepjes over de borden. Leg de reepjes gerookte zalm erop. Schenk de soep rondom heen.

Heerlijke soep! En zo chique als je het zelf kunt en wilt maken. In het originele recept wordt gerookte heilbot gebruikt maar dat had ik niet en ik had nog wel wat gerookte zalm over van 1e kerstdag. In het originele recept wordt ook zeekraal gebruikt. En een deel van de room wordt opgeklopt met de Pernod en dat als quenelle op de soep gelegd. Ziet er nog mooier uit, maar kost ook tijd (die ik niet had :-)). Maar kijk vooral ook even het filmpje (klik op de link bovenaan deze pagina). Het soepje smaakte er in deze vorm niet minder om, licht gebonden van de groenten, mooi geel, venkel knapperig, soep zoet en kruidig. Hier voor herhaling vatbaar.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief