Gazpacho Ottolenghi

Details

(2 beoordelingen)

Categorie: Hoofdgerecht

En dan nog een Gazpacho-recept, wat mij betreft met afstand de lekkerste van de 3 recepten die op de receptenpagina staat.

Herkomst recept: naar een recept van Ottolenghi (uit Plenty More) maar dan in wat andere verhoudingen, voor 6 koppen

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo verse tomaten, schoon en stukken gesneden
  • 350 gram vruchtvlees van een goed rijpe watermeloen, in stukken gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 kleine rode ui, gepeld en in stukken gesneden
  • 3 stengels bleekselderij, stelen en blad gewassen en in stukken gesneden
  • 4 takjes basilicum, stelen en blad gewassen en in stukken gesneden
  • 1 deciliter passata (gezeefde tomaten uit blik of pak)
  • 1,5 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 deciliter goede olijfolie
  • 1 koffielepel chili-olie (of anders wat tabasco of desnoods cayennepeper)
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • eventueel zelfgemaakte croutons ter garnering  (blokjes wit brood met wat olijfolie, een geperst teentje knoflook in een koekenpan in een paar minuten knapperig en goudbruin bakken, daarna bestrooien met zout en peper naar smaak)

Recept:

Eigenlijk is het amper een recept te noemen (wel de ingrediënten maar niet de werkwijze want dat is zo simpel :-)). Doe alle ingrediënten (behalve natuurlijk de croutons) in een blender of keukenmachine en laat de machine een paar minuten draaien tot alles goed fijn gemalen is. Koel de gazpacho daarna in de koelkast gedurende een paar uur zodat de smaken goed in kunnen trekken. Giet het mengsel vervolgens door een middelfijne zeef en wrijf met een juslepel nog zoveel mogelijk sap door de zeef, gooi de droge brei die je in de zeef overhoudt weg.

Schep de koude soep in kommen en garneer eventueel met croutons.

Heerlijk recept! Zonder de watermeloen heel goed als watermeloen te herkennen en te proeven geeft die wel een extra frisheid en zoetje aan de soep. En de bleekselderij en basilicum geven een diepe smaak. Wij vonden dit recept met overmacht het lekkerste gazpacho-recept. Heerlijk verfrissend op een warme zomeravond. In het originele recept wordt meer tomaat en minder watermeloen gebruikt, en witbrood, en de soep wordt niet gezeefd en wordt dus meer een heel dikke saus dan een soepje. Wij vonden deze verhouding (met wat meer watermeloen) en wel zeven het lekkerst, maar kijk voor het originele recept even op de pagina van Ottolenghi zelf (via link boven het recept).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief