Frittata van doperwtjes, munt en geitenkaas
Details
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken:
Nederlands
Buffetgerecht, of lunch, picknick, of met een lekkere salade en vers brood ook als hoofdgerecht
Herkomst recept: Henja Schneider in dagblad Trouw (juni 2015)
Ingrediënten:
- 9 of 10 middelgrote eieren
- 3 eetlepels boter
- 1 flinke handvol muntblaadjes, fijngehakt
- 250-275 gram verse doperwtjes (uiteraard gedopt gewogen), of anders diepvrieserwtjes
- 200 tot 250 gram verse geitenkaas, verkruimeld of klein gesneden
- 1 rode ui, in dunne halve ringen
- zout en peper naar smaak
Recept:
Verhit de boter in een koekenpan die ook in de oven mag. Doe de uienringen erbij en bak dit op niet te hoog vuur ongeveer 5 tot 7 minuten (tot de ui gaart maar niet bruin wordt). Voeg dan de munt toen en roer/bak dit 2 minuten mee. Voeg dan de rauwe doperwtjes toe en roer/bak dit ook nog 5 minuutjes. De doperwtjes zijn dan niet heel hard meer maar ook nog niet gaar. Roer van het vuur af de geitenkaas door het doperwtenmengsel.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Roer/kluts in een kom de eieren goed los en maak op smaak met zout en peper (niet teveel zout want de geitenkaas is ook al zout, maar wel lekker flink wat verse zwarte peper). Meng het doperwtenmengsel met de eimengsel en doe terug in de pan. Zet de pan in de oven en laat 8 minuten garen/bakken. Zet de oventemperatuur dan terug naar 140 graden en bak nog ongeveer 10 minuten tot de frittata gaar is, mag in het midden nog iets zacht zijn want ze gaart nog na. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en snijd de frittata dan in punten.
Zelf heb ik hiervoor een tarte tatinvorm gebruikt (het doperwtenmengsel in een koekenpan gemaakt, daarna gemengd met het geklutst ei en dat in de vorm gegoten die ik had ingevet met wat olijfolie. Maar mocht je geen ovenvaste koekenpan of tarte tatinvorm hebben, dan kun je de frittata natuurlijk ook gewoon op het fornuis bakken. Keer de frittata 1 keer om, wanneer ze al op 2/3e van de baktijd is, door haar omgekeerd in een andere maar even grote (ingevette) koekenpan te storten. In het originele recept stond ook nog een leuke tip; bak niet 1 grote frittata maar een flink aantal kleintjes, in een poffertjes, leuk en lekker als borrelhapje of picknick of feestje of wat dan ook.
Heerlijk! Wij hebben dit gerecht koud (niet ijskoud natuurlijk, maar op kamertemperatuur) gegeten. Heel gemakkelijk en ook snel te maken. Lekker voor een picknick of op een warme dag (vers brood en sla erbij en je hebt een vegetarische hoofdmaaltijd). Ik heb het recept ietsje aangepast (in het originele recept wordt 250 gram geitenkaas gebruikt maar ik had 1 rolletje van 200 gram in huis, en wij vonden het niet storend dat er dus ietsje minder geitenkaas in zat. En in het originele recept wordt geen rode ui gebruikt, maar ik had nog een rode ui die al gepeld was liggen, en dat vonden wij toch erg lekker erin. (p.s.; excuses voor de groene foto, zo waren de omstandigheden nu eenmaal, maar de frittata ziet er in doorsnede erg mooi uit; geel van het ei, vleugje rood van de ui en fel groene doperwtjes).