Courgette-tabouleh met kikkererwten

Ingredienten

  • 300 gram couscous
  • 220 gram gare kikkererwten
  • 4,5 deciliter groenten-/kruidenbouillon
  • 2 courgettes
  • 2 kropjes little gem sla
  • sap van 1 citroen
  • 3 bosuitjes fijngesneden
  • 4 tomaten
  • 8 takjes citroenmelisse
  • 4 takjes basilicum
  • olijfolie

Details

Bron: Mari Maris (in het boek 'Groenten')
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Wat een heerlijke frisse, zomerse en lichte maaltijdsalade! Ik vond het in het geweldige kookboek ‘Groenten’ van Mari Maris. We aten het op een warme avond in de zomer, met een stukje brood was het een volledige maaltijd (en hield ik zelfs nog een klein beetje tabouleh over dat ik de dag erop heerlijk als lunch at).

Eigenlijk is het de bedoeling dat je de grotere slabladeren als een soort kommetje voor de tabouleh gebruikt maar ik had een paar kleine kropjes little gem-achtige sla in groen, rood en paars die waren doorgeschoten en had dus alleen maar kleine blaadjes; die heb ik gewoon in stukjes gescheurd en rond de tabouleh gelegd. En ik had geen bosuitjes en gebruikte een kleine rode ui.

Als tip wordt bij het recept vermeld dat je er nog wat feta of geitenkaas erover kunt verkruimelen. Dat hebben wij niet gedaan, gaan we zeker ook eens proberen, maar zonder kaas is het zeker ook een heerlijk gerecht en dan is het ook nog eens vegan.

Instructies

Stap 1: Garen

Maak de courgette schoon en snijd in kleine blokjes. Verhit een paar druppels olijfolie in een pan en zweet de courgetteblokjes op laag vuur in ongeveer 6 of 7 minuten al roerend aan (niet bakken of kleuren, alleen wat garen). Haal van het vuur en zet apart. Meng de couscous met de kikkererwten in een lage brede schaal, giet de hete bouillon erover, roer door en dek af, laat 10 minuten staan. Meng dan de gegaarde courgetteblokjes erdoor en laat volledig afkoelen.

Stap 2: Toevoegen en serveren

Was en droog de sla, bewaar de grotere bladeren voor later, het knapperige hart kun je in heel fijne reepjes snijden en leg je onderop het bord of onderin de schaal. Vet je handen in met wat olijfolie en maak de couscous met je handen los, wrijf zachtjes door de korrels tot de couscous luchtig wordt. Snijd de bosuitjes klein en meng door het afgekoelde couscousmengsel. Doe hetzelfde met de tomaten. Maak de kruiden schoon, hak ze fijn en meng ze door de couscous. Proef en maak op smaak met citroensap, olijfolie, zout en peper. Schep de tabouleh op de knapperige slareepjes. Leg 3 slablaadjes rond de tabouleh en vul die met de tabouleh. Dat lukte hier dus niet omdat ik doorgeschoten sla had :-), zie bovenaan deze pagina, maar ik scheurde de sla in stukjes en legde die rond de tabouleh, ook prima.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief