Courgette-kruidentaart

Ingredienten

  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling (of plakjes uit de vriezer aan elkaar geplakt en uitgerold)
  • 175 g zachte roomkaas
  • een bosje kruiden naar keuze (ik gebruikte munt, tijm en platte peterselie)
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 1 grote courgette (zie toelichting!)
  • 2 tot 3 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • 80 gram serranoham (zie toelichting)

Details

(2 beoordelingen)

Bron: Tijdschrift Delicious (juli 2014)
Voorbereiding: 25 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken: Mengelmoes

Wat een lekker, makkelijk en zomers recept, lekker als hoofdgerecht, met bijvoorbeeld een bladsalade, of als snack voor meer personen. Ik heb de taart gemaakt voor de tuin, in de ochtend al gemaakt/gebakken en meegenomen naar de tuin. Op kamertemperatuur geserveerd. Alleen liggen op de foto de plakjes serranoham nog niet, want dat heb ik natuurlijk pas daar gedaan toen ik de taart serveerde. Iedereen vond het lekker en met 8 personen was de taart in een mum van tijd op en kwam ik eigenlijk taart tekort!! 

Ik bakte deze taart later nogmaals. Dit keer gebruikte ik geen serranoham, en ik gebruikte niet één maar twee courgettes (dun op de mandoline gesneden en de plakjes elkaar wat meer laten overlappen). En in plaats van 30 gram Parmezaanse kaas mengde ik 60 gram geraspte Pecorino (harde Italiaanse schapenkaas) door de roomkaas. Minstens zo lekker, frisser, vegetarisch, meer courgettesmaak en lekker hartig, we misten zeker geen vlees en maken het de volgende keer waarschijnlijk weer op deze laatste manier. Of misschien gebruik ik dan eens ricotta in plaats van roomkaas, en oude geitenkaas. Oftewel: er is dus ook nog eens voldoende te variëren!

Voor alle duidelijkheid: de 2 kleinere foto’s zijn van de eerste keer dat ik het recept maakte, de foto’s met gele en lichtgroene courgettes zijn van de laatste keer dat ik de taart met meer courgette, zonder ham en een andere kaas maakte.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-en onderwarmte). Beleg een bakplaat met bakpapier. Rol daar het bladerdeeg op uit en rol het met een deegroller aan alle kanten iets dunner/platter. Maak met een mes ongeveer 1 cm vanaf de rand langs die rand een zachte inkeping en vouw dat randje om (om snij het eraf en leg het er langs de rand weer op). Doe dat langs alle 4 de zijden/randen. Het idee erachter is dat het er voor zorgt dat de roomkaas netjes in het midden van de taart blijft doordat je een soort opstaand randje creëert.

Stap 2: Beleggen

Meng in een kom de roomkaas met de kruiden, knoflook en de Parmezaanse kaas. Maak op smaak met zout en peper en meng alles goed door elkaar. Verdeel het kaasmengsel over het bladerdeeg, waarbij je de randen vrij laat. Snijd de courgette in dunne schijfjes (ik gebruikte een mandoline) en leg ze dakpansgewijs op de roomkaasvulling. Druppel er wat olijfolie over. 

Stap 3: Bakken en serveren

Zet de plaat 20 tot 25 minuten in de oven tot de randen van het bladerdeeg gaar en goudbruin zijn. Haal de plaat uit de oven en scheur de serranoham in stukjes en beleg de taart hiermee. Verdeel er eventueel nog wat fijn gehakte kruiden over en druppel er nog wat olijfolie op. Serveer de taart warm of lauw. Lees ook even de toelichting want de 2e keer dat ik deze taart bakte was die minstens zo lekker, met meer courgette, andere kaas, en vegetarisch.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief