Broodpudding van croissants en rabarber

Ingredienten

  • 4 croissants, bij voorkeur van een dag oud
  • 2 kleine eitjes (of 1 groot ei)
  • 225 cc melk
  • 100 cc room
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 250 tot 300 gram rabarber
  • boter om in te vetten
  • wat extra suiker om te bestrooien

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Janneke Philppi
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Nederlands

Ik heb dit recept wat aangepast omdat het de eerste keer dat ik het maakte iets te weinig vocht bevatte en in de hoeken wat aanbrandde (maar zo lekker dat ik het zeker nog eens wilde maken, met iets meer vocht – en ook met meer rabarber dan in het originele recept, omdat we dat nu eenmaal lekker vinden). Het is een heel snel en makkelijk recept. En vooral heel lekker! De croissants krijgen door de suiker die je erop strooit bijna het idee van een knetterverse appelflap. Maar eronder is het zacht, en puddingachtig, en tegelijkertijd is het toch ook lekker fris zoetzuur door de rabarber. Wij aten er een bolletje vanilleijs bij, maar je kunt ook denken aan een schepje yoghurt of kwark of geslagen room. Heerlijk en voor herhaling vatbaar! 

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was de rabarber en snijd in stukjes van ongeveer 2 tot 3 centimeter lang. Snijd of scheur de croissants in stukken van ongeveer 5 centimeter. Klop met een garde of mixer (of in de keukenmachine) de eieren los. Voeg de melk en room, plus 100 gram suiker en de vanille-essence toe, klop tot het goed gemengd is. Meng het ei-/melkmengsel met de stukken/repen croissants en zet dit een half uurtje apart (zodat het vocht goed door de croissants kan worden opgenomen). Roer halverwege de tijd even door.

Stap 2: Bakken

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Vet een ovenschaal in met wat boter. Meng de rabarberstukjes met het croissant-mengsel en verdeel het over de ingevette ovenschaal, druk iets aan. Giet het achtergebleven ei-/roommengsel erover en bestrooi vervolgens met nog wat suiker. Bak de 'broodpudding' 35 tot 40 minuten in het midden van de oven, tot het bovenop goudbruin en knapperig is maar eronder juist zacht en smeuïg.

Stap 3: Serveren

Serveer lauwwarm, bij voorkeur met wat Griekse yoghurt of vanille-ijs.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief