Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp
Herkomst recept: gevonden op de website van Caroline Brouwer (die nog veel meer erg lekkere recepten bevat!)
Ingrediënten voor het deeg:
- 125 gram roomboter, 1 uur voor gebruik uit de koelkast gehaald
- 125 gram witte basterdsuiker
- 2 gram zout
- een half losgeroerd ei
- 1 eetlepel water
- 250 gram bloem
- 10 gram gezeefd bakpoeder
Ingrediënten voor de vulling:
- 150 gram amandelspijs
- 1 kilo friszure appels (zoals Jonagold, Elstar of Gloster)
- merg van 1 vanillestokje
- 100 gram kristalsuiker
- 60 gram gesmolten roomboter
- 2 eieren, losgeklopt
- 2 eidooiers, losgeklopt
- 30 gram maïzena
- 1/2 potje abrikozenjam (of andere lekkere jam)
Recept:
Maak eerst het deeg: meng de boter, de suiker, het zout, en het halve ei. Kneed dan de bloem en het bakpoeder erdoor met de eetlepel water. Maak er een bal van, wikkel dat in aluminiumfolie en laat het deeg een uur in de koelkast rusten. Kneed het deeg daarna nog even door en rol het uit. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een vlaaivorm van 24 cm doorsnede in. Bekleed die met het uitgerolde deeg.
Nu het lastigste: rol het amandelspijs uit tot een ronde lap van dezelfde diameter als het deeg in de vorm. Dit lukte mij niet maar ik heb gewoon heel dunne plakjes van het amandelspijs afgesneden en dat iets overlappend op het deeg gelegd. Ging prima.
Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd ze in blokjes. Verdeel de blokjes appel over het amandelspijs. Klop de eieren, dooiers, vanillemerg, suiker, gesmolten boter en maïzena met de garde tot alles goed gemengd is en er geen klontjes meer in zitten. Verdeel deze saus met een lepel gelijkmatig over de appelblokjes. Bak de taart in ongeveer 70 minuten in de oven gaar. Kijk goed, hier heb ik na 55 minuten de taart op 165 graden gezet omdat ze al wat donkerder werd maar de appel/saus nog niet gaar was. Prik even in de taart om te kijken of die gaar is: de punt van een mes moet er droog uit komen.
Haal de taart uit de oven en smeer de bovenkant in met abrikozenjam die je eerst in een steelpannetje verwarmt.. Maar dat vond ik echt niet nodig; abrikozenjam kopen als ik een zolder vol zelfgemaakte jam van fruit van eigen tuin heb :-). En dus heb ik gekozen voor de kruisbessen-sinaasappeljam van eigen inmaak, en dat was heerlijk. Gebruik liever geen jam van donkere vruchten want dat zorgt natuurlijk voor een andere kleur, maar elke zelfgemaakte frisse jam met een lichte kleur lijkt mij prima.
Dit recept is van Cees Holtkamp, en wij vonden het een geweldig lekkere taart!. Het recept in videovorm kun je ook op Foodtube vinden: Foodtube – Bretonse appeltaart