Bladerdeeg-kerstboom met tapenade en kaas
Herkomst recept: Rutger bakt
Ingrediënten:
- tapenade (of pesto), gemaakt van 60 gram gedroogde tomaatjes, 45 gram zwarte olijven, 40 gram geraspte oude kaas, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel balsamicoazijn, peper en zout
- 2 rollen bladerdeeg (koeling supermarkt)
- 1 losgeklopt ei
- 75 gram geraspte kaas
Recept:
Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het bladerdeeg 10 minuten voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast. Maal alle ingrediënten voor de tapenade in een keukenmachine tot een smeuïge tapenade. Leg 1 vel bladerdeeg op een vel bakpapier op een bakplaat. Bestrijk het deeg met een dun laagje tapenade en leg er dan het 2e vel bladerdeeg op. Snijd met een scherp mes de vorm van de kerstboom uit (ik bakte van de afsnijsels later net zo lekkere eenhaps bladerdeeghapjes).
Snijd horizontale inkepingen in de kerstboom en draai die 1 of 2 keer om voor de takken van de boom. Maak van afsnijsels eventueel nog wat leuke versieringen zoals kerststerren. Klop het ei goed los en bestrijk hiermee de kerstboom. Strooi de geraspte kaas erover en bak de bladerdeeg-kerstboom in het midden van de oven in ongeveer 2 tot 23 munten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.
Leuk en lekker!! En ook nog snel klaar. Ik had geen spullen in huis om zelf tapenade te maken maar ik had nog een bakje tomatentapenade staan en dat was ook heerlijk. Pesto is ongetwijfeld ook lekker. Ik heb nu belegen kaas gebruikt maar belegen geitenkaas lijkt me ook heel lekker. Oftewel, je kunt ook nog leuk variëren met dit o-zo makkelijke recept. Oh ja, op de website van Rutger kun je een video zien hoe je de kerstboom maakt (zie de link bovenaan deze pagina). En minstens zo leuk; er kan ook een zoete bladerdeeg-kerstboom mee worden gemaakt (met gesmolten witte chocolade, jam, gedroogde cranberry’s, en pistachenootjes), ziet er ook geweldig uit: Zoete bladerdeeg kerstboom