Bakewell taart
Ingredienten
- VOOR HET DEEG
- 250 gram patentbloem
- 125 gram koude roomboter
- 100 gram poedersuiker
- een snuf zout
- 50 gram amandelmeel
- 1 ei
- VOOR DE AMANDELCREME
- 75 gram roomboter op kamertemperatuur
- 75 gram kristalsuiker
- 75 gram los geklopt ei
- 75 gram amandelmeel
- 10 gram patentbloem
- 1 theelepel vanille-extract
- EN VERDER
- 300 gram jam naar keuze
- 50 gram amandelschaafsel
- eventueel poedersuiker om te bestrooien
Details
Bron: Gwenn Danis
Voorbereiding:
60 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Totale tijd:
90 minuten
Voor:
10 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken:
Frans
Wat een heerlijke taart! Ik zocht naar een recept waar ik mijn zelfgemaakte jam in kon gebruiken en zocht op Bakewell cake. En zo kwam ik uiteindelijk op de website van Gwenn terecht (waar je veel meer vooral Frans georiënteerde en likkebaardend lekkere bakrecepten kunt vinden). Hij noemt dit een Tarte Amandine Framboise. Ik gebruikte er geen frambozenjam voor maar mijn aardbeienjam met frambozen en aalbessensap en dat was erg lekker. Maar het is leuk om met de soort jam te variëren, omdat de hoeveelheid jam in de taart behoorlijk groot is, is de soort jam en de smaak van de jam heel belangrijk in het uiteindelijke resultaat.
Er was één dingetje: in het recept stond dat het voor een taartvorm van 20 centimeter was. Die had ik dus al ingevet en stond klaar maar met het uitrollen van het deeg kwam ik erachter dat mijn deeglap zo groot was dat die gemakkelijk in een grotere vorm paste. En dus vette ik een 28 centimetervorm in en daar paste het deeg prima in. Ik heb nog getwijfeld of ik dan de hoeveelheid amandelcrème ook moest aanpassen maar omdat dat nogal machtig is heb ik dat niet gedaan. Daardoor was het wel iets lastig om de crème goed sluitend over de jam te verdelen. Maar het lukte met de achterkant van een koffielepel uiteindelijk best goed (je kunt eventueel overwegen om voor de amandelcrème de gelijke hoeveelheden aan te passen van 75 naar 100 gram).
Op de website van Gwen ziet de taart er veel mooier en lekkerder uit dan op mijn foto’s. Maar wij vonden de taart ook heel erg lekker; de bodem knapperig en kruimelig zacht, de crème vol amandelsmaak, en de jam is natuurlijk zo lekker als dat je die zelf hebt gemaakt :-). Ik nam de taart mee naar de tuin en sneed er 10 forse punten van, iedereen vond de taart een succes. En zelf? Ik denk dat ik dit tot nu toe de lekkerste taart met jam vind. Hoewel de kruimelcake met jam ook erg lekker is (die is makkelijker te maken dan deze, maar deze heeft een wat meer complexere smaak door de combinatie van fruitige jam, amandel en vanille). Eigenlijk allebei voor herhaling vatbaar!
Instructies
Stap 1: Voor het deeg
Doe de bloem, boter, poedersuiker, zout en amandelmeel in een grote kom en wrijf tussen je vingers tot een kruimelig deeg. Voeg dan het ei toe en meng/kneed kort tot een homogeen deeg waar je een bal van kunt maken. Sla de bal een beetje plat en verpak het in een plastic zak, laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. Vet een bakvorm met een diameter van 28 centimeter in met boter. Bestuif na de rusttijd het werkblad met bloem, rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 millimeter dikte en beleg de taartvorm met de deeglap, zorg voor een kleine opstaande rand van ongeveer 3 tot 3,5 centimeter. Zet tot gebruik in de koeling.
Stap 2: Voor de amandelcreme
Meng de zachte boter met de suiker en klop tot het licht crèmekleurig en romig is. Kluts 2 kleine eitjes, weeg 75 gram af en voeg dat toe aan het botermengsel en meng goed. Voeg tot slot amandelmeel, bloem en vanille-extract toe.
Stap 3: Samenstellen en bakken
Verwarm de oven voor op 190 graden boven- en onderwarmte. Haal de taartvorm met deeg uit de koeling. Verdeel de jam gelijkmatig over de bodem. Ik gebruikte er mijn aardbeienjam met frambozen en aalbessensap voor maar elke fruitige en zomerse jam is geschikt. Verdeel tot slot de amandelcrème in kleine schepjes over de jam, strijk voorzichtig glad uit over de jamvulling tot die zo goed mogelijk bedenkt is. Bestrooi tot slot met amandelschaafsel. Bak de taart in het midden van de oven in 30 tot 35 minuten gaar (kijk vanaf 25 minuten goed of de taart niet te donker wordt, de taart was hier bij precies 30 minuten bakken goed.
Stap 4: Serveren
Haal de taart uit de oven en laat goed afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt. Smelt wat lichtkleurige jam (zoals abrikozenjam) in een pannetje en kwast dat over de taart, is niet noodzakelijk maar geeft een mooie glans. Ik had geen abrikozenjam en gebruikte er mijn zelf gemaakte appel-cidergelei voor. Bestrooi tot slot eventueel met wat poedersuiker en snijd in punten.