Aardbeiencake met custard

Ingredienten

  • 10 gram custardpoeder
  • 200 gram + 25 gram + 1 eetlepel suiker
  • 150 cc melk
  • 500 gram aardbeien
  • 250 gram + 30 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 250 gram bloem
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 8 gram bakpoeder
  • 30 gram amandelschaafsel

Details

(4 beoordelingen)

Bron: Tijdschrift Foodies
Voorbereiding: 45 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 90 minuten
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Mengelmoes

Lekker, smeuïg, zacht, en veel aardbeiensmaak. Is er nog iets ter verbetering? Ik zelf heb bedacht dat wanneer ik de cake weer maak (en dat gaat zeker gebeuren!) ik wat rasp van een citroen door het beslag meng. De cake was heerlijk maar de toevoeging van zo’n frisse citrustoets lijkt mij persoonlijk erg lekker.

En best makkelijk te maken, het maken en afkoelen van de custard is het enige dat iets meer tijd kost dan bij het bakken van een gewone cake. Die custard maakt de toch al smeuïge cake nog lekkerder en zachter.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Vet een bakblik van ongeveer 28 centimeter doorsnede in met boter. Beleg het bakblik met bakpapier en vet dat vervolgens ook weer in (kost even een paar minuten maar zo krijg je de cake later heel gemakkelijk uit de dichte vorm, een springvorm is minder geschikt omdat het beslag vrij dun is). Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.

Stap 2: Voor de custard

Roer het custardpoeder met 1 eetlepel suiker en 4 eetlepels melk glad. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg het custardmengsel aan de kokende melk toe en kook al roerend op zacht vuur 1 tot 2 minuten tot je een dikke puddingachtige vla hebt. Zet het vuur uit, dek direct af met plastic folie (want anders komt er 'een vel' op) en laat afkoelen.

Stap 3: Voor het beslag

Klop met een mixer of in de keukenmachine 250 gram zachte (op kamertemperatuur) roomboter met 200 gram suiker, het zakje vanillesuiker en het snufje zout tot het romig en crèmekleurig is. Klop vervolgens de eieren door het mengsel, maar klop na elk ei minimaal een minuut tot het ei geheel is opgenomen door het boter-suikermengsel voor je het volgende ei toevoegt. Zeef de bloem en het bakpoeder en meng dit goed. Spatel de bloem/bakpoeder door het boter-suiker-eimengsel. Maak de aardbeien schoon, snijd de grote aardbeien in kwarten en de kleinere aardbeien doormidden. Spatel de aardbeien door het beslag.

Stap 4: Bakken

Schep het beslag in het bakblik en strijk een beetje glad. Druk nu met bijvoorbeeld een theelepel kuiltjes in het beslag en vul die kuiltjes met schepjes van de custardpudding. Verdeel vervolgens de 30 gram roomboter in vlokjes over de cake. Bestrooi daarna met het amandelschaafsel en tot slot met de 25 gram suiker. Zet het bakblik in het midden van d oven en bak de cake in 40 tot 45 minuten gaar (hier was de cake na de volle 45 minuten bakken gaar). Maar controleer vanaf 40 minuten de gaarheid met een satéprikker (als de prikker schoon uit de cake komt is de cake gaar). Haal de cake uit de oven en laat in de vorm afkoelen.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief