Aardappeltaart
bijgerecht, 4 tot 6 personen
Herkomst recept: geïnspireerd op een recept dat ik eens zag in Dagelijkse Kost, het programma van Jeroen Meus op België 1
Ingrediënten:
- 1 kilo vastkokende aardappelen
- 150 gram belegen geitenkaas
- 50 gram roomboter
- verse tijm naar smaak, ongeveer 1 eetlepel
- zout en peper
Recept:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze met een mandoline of keukenmachine in dunne plakjes (ongeveer 2 tot 3 millimeter dik). De plakjes niet meer wassen! Het zetmeel zorgt dat de plakjes mooi aan elkaar plakken bij het bakken. Smelt de roomboter. Rasp de geitenkaas op een fijne rasp. Hak de tijm fijn.
Gebruik een 24 centimeter springvorm (voor deze hoeveelheid aardappelen), beleg bodem en zijkant met bakpapier en kwast dat dun in met gesmolten boter. En leg dan de plakjes aardappel in cirkels van buiten naar binnen in een laag op het bakpapier. Kwast het laagje in met wat gesmolten roomboter, strooi er peper over en heel licht wat zout (want de kaas is ook zout, houd daar rekening mee). En strooi er wat kaas over en wat fijngehakt tijm. En zo maak je laag voor laag tot alle plakjes op zijn – elk laagje lak je even met wat gesmolten boter en voorzie je van tijm, zout, peper en geraspte kaas.
Als alle aardappelplakjes op zijn kwast je ook de bovenste laag nog even in met gesmolten boter, zout, tijm en peper en geraspte kaas. En dan duw je met je handen de taart even iets aan. Vervolgens dek je de taart af met aluminium folie en zet je de springvorm in een braadslede of ovenschaal of wat dan ook (want uiteindelijk gaat de roomboter iets lekken en zo voorkom je dat de boter op je ovenvloer valt en verbrandt). Zet de taart in de onderbak in het midden van de oven en baak haar in ongeveer 45 minuten bijna gaar. Haal dan het aluminiumfolie van de taart af en bak de aardappeltaart nog 15 minuten tot ze helemaal gaar is en een mooi lichtbruin kleurtje heeft.
Haal de ring van de springvorm en schuif het aardappeltaartje van de bodem en bakpapier af op een bord. En snijd dan in punten.
Ik vind dit zelf echt een geweldig recept, maak het heel vaak als we visite krijgen, want het is altijd lekker, ziet er mooi uit, past bij heel veel vlees- en groentesoorten. En je kunt het bijvoorbeeld ’s ochtends al opbouwen, en dan heb je er verder helemaal geen werk meer aan, alleen nog maar een uur in de voorverwarmde oven en klaar. In het originele recept van Jeroen Meus wordt Goudse kaas gebruikt, ook vast heel lekker, maar de geitenkaas en tijm samen vinden wij ook een erg lekkere combinatie.