Reacties
Eerst even een mededeling: op de nieuwe website komt geen Gastenboek meer. Maar vanaf nu kun je op ‘mijn berichten’ in dit tuindagboek een reactie geven, waardoor je eventueel een vraag kunt stellen, een opmerking kunt plaatsen, etc.
Ik weet niet of ik vaak zelf een antwoord kan geven, want wel erg druk, zowel met het overzetten van de oude website naar de nieuwe website, maar ook gewoon in de tuin 🙂 Ik doe in ieder geval mijn best. Maar het leuke is nu (in vergelijking met het oude gastenboek op de oude website), dat iedereen nu het antwoord kan lezen dat ik geef op een vraag, maar mensen/jullie ook zelf antwoord of een reactie kunnen geven op vragen en/of opmerkingen.
Ik moet nog even kijken hoe het werkt en hoe het gaat, maar ik hoop dat dit toch een leuk idee is en wordt……..
Terug naar de tuin (vandaag niet, het regent). Maar gisteren wel, en morgen ook. En veel te doen. Wieden, wieden en nog eens wieden, emmers vol met distels, heermoes, straatgras en vogelmuur (want schoffelen heeft geen nut als de grond zo nat is).
En ook gelijk de stokken voor de bonen gezet want die had ik thuis voorgezaaid en kunnen nu afharden in de kas en dan uitgeplant worden. 50 stokken (25 dubbele stokken dus) in totaal, het wordt tijd dat de vriezer leeg komt want als alles goed gaat komen daar wel behoorlijk wat bonen aan 🙂
De Kweepeer staat vol in bloei. 3 jaar geleden ruim 60 Kweeperen kunnen oogsten, afgelopen jaar weer, en nu dus verwacht dat de opbrengst wel eens weinig zou kunnen zijn, zodat de boom zich een beetje kan herstellen van al die oogst, maar ook nu weer vol in bloei, mooie, vrij grote witte bloemen die langzaam naar heel lichtroze verbloeien. Ik ga dit jaar wel wat dunnen, om de boom te sparen (en 60 Keeperen opbrengst is leuk maar zoveel jam eten we niet in 1 jaar, ervanuitgaand dat we ook nog bramen, aalbessen, kweeperen, zwarte bessen, aardbeien, appels, pruimen, peren, blauwe bessen en frambozen kunnen oogsten). Beter een gezonde boom en iets minder maar nog altijd ruim voldoende opbrengst.
Even gekeken bij de aalbessen en daar zijn de eerste groene bessen na de bloei al in de maak. Nog een week of 2 en dan moet daar het net over (anders zijn de bessen al opgevreten voor ze kunnen kleuren). Als we genoeg hebben geoogst halen we het net er altijd af, dan mogen de vogels opeten wat er nog hangt (en dat is altijd nog best veel hoor).
En naast sla, rucola, spinazie, andijvie, radijs, mosterdblad en spitkool die we al eten of hebben gegeten begint nu de oogst van rabarber (foto bovenaan de pagina rechts is gisteren gemaakt, er kunnen al flink wat, en grote dikke stelen geoogst worden). Vandaag eens in de boeken kijken wat ik nog meer mee kan (dan chutney, moes en natuurlijk vers eten’. Ik heb een nieuw Amerikaans inmaakboek gekocht, misschien vind ik daar nog een leuk recept in…..
Tot slot nog even reclame, dat heb ik beloofd: aanstaande zaterdag 12 mei is er in Rotterdam een leuk Festival: Rotterdam Oogst Zaait, met heel veel leuke kraampjes met moestuingroenten, kruiden, en noem maar op.
En zoals eerder gezegd, vanaf nu kunnen mensen die dat willen een reactie geven op wat ik schrijf……..
Test van Diana zelf
Dag Diana,
Dit jaar voor het eerst BD tuinieren toegepast. Ook dank zij jouw kalender en website van de Koninklijke volkstuinen Kluisbergen en vooral de goede aanwijzingen op je site is mijn tuintje tot nu toe een groot succes. Wel met plastic tunneltjes gewerkt wanneer er vorst was voorspelt, maar volop groente in de tuin.
Mijn aalbes, zwarte, kruis- en blauwe bes, evenals de rabarber verplant (op een gunstige plantdag natuurlijk), dus daar zal de oogst niet optimaal zijn dit jaar, maar hier en daar zit best wel veel bloei, dus misschien gaat ook dat goed komen.
Ik ben blij dat je zo veel tijd kunt besteden aan je website en je tuindagboek, want ik geniet er (samen met heel veel anderen) erg veel van.
Met de pepers en paprika’s is een beetje mis gegaan, wel de demo methode gehanteerd, maar te weinig constante warmte, waardoor ze niet goed ontwikkelt zijn. Het was ook mijn eerste poging, dus volgend jaar beter. Wel nog 3 plantjes met ieders 4 blaadjes, dus wie weet wordt het nog wat.
Bedankt en ga zo door
Groet Gea
Dag Diana,
Nog even een vraagje. Heb je ook recepten voor de rammanas behalve verwerken in koude salades?
Groet Gea
Hallo Gea,
Leuk om te horen dat je handige informatie op de website kunt vinden!
Wel heel vervelend dat het niet goed is gegaan met de pepers. Met de denomethode kun je juist een mooie constante temperatuur berwerkstelligen. Zelf heb ik een elektrische propagator, maar voor de allerlaatste 2 soorten die ik zaaide was het te laat (ik had de propagator al schoongemaakt en opgeruimd). Ik heb die laatste 2 soorten via de denomethode gezaaid en de zakjes op het computermodem gelegd, dat is echt lekker warm en ook constant warm (op een dvd-recorder of een ander elektrisch apparaat dat altijd aan blijft kan het natuurlijk ook). Voor nu heb je er misschien niets aan, maar dan wellicht voor volgend jaar…..
Helaas kan ik niet zo snel een recept verzinnen met radijs, rettich, rammenas, behalve het gebruik in salades. Je kunt plakjes inleggen in zoetzuur maar dat heb ik zelf nog nooit gedaan. Misschien weet iemand anders die dit leest nog een leuk recept……
groetjes,
Diana
Met veel plezier lees ik vaak je website. Ik heb nog een aanvulling voor je kassen. In het overzicht mag eurokas niet ontbreken. Deze leverancier maakt en bouwt kassen van zeer goede kwaliteit
Hallo José,
Dankjewel voor de tip!
Ik heb even gegoogeld en gevonden, ik ga de link gelijk even plaatsen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Sinds kort heb ik een heel klein moestuintje.
Ontzettend veel informatie gevonden op jouw prachtige website, met goede uitleg en logische en heldere verklaringen; met jouw info acht ik de kans groter dat het me gaat lukken. Super!
Groet,
Annelies
Leuk dat je nu per artikel kunt reageren. Wordt al een mooie, interessante en zeer goed gevulde site 🙂
Groet,
Willem
Leuk dat je nu kunt reageren! De site ziet er al mooi uit! En m’n tomaatjes van jouw zaden staan nu mooi op de vensterbank te wachten tot ze volgende week naar buiten kunnen!
He Diana en Ruud!
Wat hebben jullie alweer veel gegeten uit eigen tuin! Ik kom nog niet verder dan de spinazie, raapstelen en sint jansuitjes. Maar mijn zelfgezaaide sla begint goed te groeien en de stokbonen zijn vanavond de volle grond in gegaan! Goldelbe en Rakker als ik het goed heb..en wat pronkbonen prijswinner. Ben benieuwd. Wat ik je wilde vragen, of ander mensen: ik heb in mijn pas aangeplante fruitboompjes ( januari dit jaar) met name in mijn stoofperenboom bladrollers! Heb al even gegoogled uiteraard maar vindt eigenlijk weinig tot geen biologische oplossingen. Groene zeep-oplossing al 3x bespoten, ook de omringende fruitboompjes ( appel 2 soorten en pruim) waar ook een kleine aantasting te zien was. Ik raap/schraap nu elke avond de rupjes eruit als ik ze vind (en knijp ze met weerzin fijn..) maar de peer ziet er vrij droevig uit, met veel aangevreten blad en heel veel opgerolde blaadjes. Weet je een oplossing of is volharding en groene zeep de beste oplossing?
Groeten, de groene Heks
Hallo Saskia,
Ik ben niet zo goed in ziekten en plagen, sorry!
Maar zelf 2 jaar geleden een ernstige aanval van spinselmot gehad in de appelbomen, die vraten de bomen in 72 uur volledig kaal. Ik heb een mengseltje gemaakt van 1 liter warm water, 2 eetlepels zonnebloemolie en 2 eetlepels zachte groene zeep uit een pot (van bijvoorbeeld ‘Driehoek’). Dat goed mengen, af laten koelen en op en onder de bladeren spuiten – de rupsen zag ik dan al direct kronkelen en uit de boom vallen (niet leuk maar wel nuttig). Dat jaar was ik te laat en waren de bomen al teveel aangetast, ik had geen appels. Vorig jaar was ik erop voorbereid en heb ik het biologische huismiddeltje als gesproeid toen ik de eerste aanastingen zag, 3 keer per week en dat werkte prima. e spinselmot is er nog niet (hoewel, ik zal gelijk vanmiddag eens kijken), maar in ieder geval zou het kunnen dat het middeltje ook bij jouw bladrollers werkt. Ik hoop het van harte!
Groetjes,
Diana
Saskia,
Zoals je het verteld over de bladeren kan het de krulziekte zijn. Voornamelijk komt het voor bij perzik en pruim maar kan dus ook bij andere fruitsoorten. Ik heb hier ook last van gehad, het middel wat ik hier tegen gebruikt heb is, spruzit van het merk ecostyle. regelmatig bespuiten en je hebt nergens last meer van
groeten
ries
Probeer anders eens Pireco http://www.pireco.nl/
Geen giftige bestrijdingsmiddelen dus ook voor biologisch tuinieren.
Succes, Connie
Met Spruzit hebben wij ook goede ervaringen! Het is echt effectief.
Succes ermee!
Groetjes Noortje
Hoi Diana,
Bedankt nog voor de zaadjes van de zwarte papaver! Heb ‘m meteen gezaaid (veilig in een zaaibakje dit keer), ben benieuwd!
Wordt mooi zeg, de site!
Dit weekend is er trouwens ook een evenement op Arboretum Trom
…penburg. sorry, dat ging even mis op de iPhone). 🙂
Hallo Diana,
Inderdaad leuk dat je nu per artikel kan reageren. Mooie foto van je kweepeer, die van mij staat zelfs nog niet in blad zag ik vandaag. En je site wordt weer prachtig.
Groetjes,
Kristien
Hoi Diana,
Super website wordt het weer! Je hebt zoveel informatie en ervaring, dat ik altijd als ik wat wil weten over mijn planten de Groenten en Fruit Encyclopedie en jouw site check! En het tuindagboek is gewoon leuk om te lezen, kijken en vergelijken.
En… ondanks dat je er niet van houdt, leuk om een gezicht bij de naam te hebben door de foto op de site!
Groeten, PauluzzZ
Iedereen hartelijk dank voor de aardige woorden!
Nog even voor Saskia en Ries:
Bladrollers zijn beestjes: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bladrollers
Krulziekte is een schimmelziekte die vooral bij perziken, nectarines, etc. voorkomt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Perzikkrulziekte
Groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb je site kortgeleden pas ontdekt en ben ook heel enthousiast. Ik hecht veel waarde aan je verhalen uit eigen ervaring. Je komt over sommige zaken nog wel eens tegenstrijdigheden tegen in boeken en op sites.
Je schrijft het inderdaad heel helder op waardoor ik veel beter weet hoe ik alles moet doen. Het ziet er ook allemaal heel fris en fruitig uit!
Bedankt en groetjes,
Marian
Bedankt voor de tips en trucs aangaande mijn bladrollers! Inderdaad, het zijn rupsjes want ik heb er al ettelijke middeleeuws gevierendeeld. Ik ga ermee aan de slag en ik ben nogal van de doe/het/zelf brouwels dus mijn groene zeepoplossing wordt `a la Diana`iets ingewikkelder. Als het lukt horen jullie het zeker! Leuk om zo, via de prachtige site van Diana, antwoorden te krijgen!
Groeten van de groene heks!
Hoi diana,
Goeie site met veel bruikbare tips. Je verhalen zijn ook leuk om te lezen. Ik ga nu het tweede jaar in met mijn moestuin en gebruik je site hierbij. Van het weekend gaan de bonen (voorgezaaid dankzij jouw tips) de tuin in, de tomaten (zelf gekweekt) staan er al in.
Vraag: Iemand ervaring met ritnaalden/koperwormen, ik word gek van die krengen.
Marco
Hallo Marco,
Fijn dat je handige informatie kunt vinden op de website!
Over je vraag over ritnaalden: ik heb ze gelukkig niet, daar heb je dus niet veel aan, maar misschien dat andere mensen je hier nog wel kunnen helpen. In ieder geval vond ik nog wel onderstaande informatie over ritnaalden in de boeken:
ritnaalden zijn larven die wel 4 jaar onder de grond leven voor ze verpoppen en kniptor worden
ze voelen zich thuis in vochtige, vaste grond
komen veel voor op pas ontgonnen gronden
ze eten dood materiaal maar bij gebrek daaran beginnen ze aan je planten, het liefst wortelgewassen en knollen
zorg dus voor een losse, droge grond zonder onkruid (een deel van de ritnaalden verdroogt in droge grond, kniptorren leggen juist eitjes in vaste grond onder onkruid en gras)
werende planten zijn Tagetes, Calendula, en Tanacetum
je kunt ze lokken met jonge sla, halve aardappelen of vochtige zemelen, je kunt dan elke dag de ritnaalden van de lokmiddelen halen en vernietigen
natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, padden, roofvliegen, maar ook kippen en een aantal vogelsoorten vinden ze lekker
Misschien dat je met deze aanwijzingen in de komende zomer ervoor kunt zorgen dat je elk jaar minder ritnaalden krijgt.
Groetjes,
Diana
Hoi Diana,
vorig jaar heb ik ze gelokt met aardappels dat ging goed. De sla vinden ze ook heerlijk helaas, had er 18 zelf gekweekt nog maar 8 van over. ik probeer zoveel mogelijk te vangen en dood te maken en alles onkruidvrij te houden. Heb nog een middeltje er tegen gevonden hopelijk werkt dat, iemand ervaring mee?
http://www.pireco.nl/nl/Gifvrije-natuur/Tuinplanten/Schadelijke-Bodeminsecten.php
de grond is trouwens al langer ingebruik…
Jee, ik begrijp je frustratie over de ritnaalden maar al te goed! Wij zijn ook jaren geterroriseerd door de rotzakken, gek werd ik ervan. Sla, wortelen, aardappelen, zelfs de knofloken en ajuinen gingen eraan. Het was echt niet meer leuk.
Na verloop van tijd (2 á 3 jaar) werd het bij ons echter vanzelf minder. Nu hebben we een ander stuk in de volkstuin gekregen en hebben we er geen last meer van. De tuintjesbuurman had het met een product van Bayer geprobeerd- en dat was succesvol volgens hem.
Heel veel succes met je strijd tegen de ritnaalden!
Groetjes Noortje
Hallo Diana,
Je hebt je website van een mooie en goede “upgrade” voorzien. Erg leuk dat deze nu ook interactief geworden is.
Go on like this!
Groetjes Noortje
Hallo Diana, heb nog een kweepeer recept voor je gevonden op internet.
Kan het hier niet plakken, zal het je per mail sturen.
Groeten,
Astrid
http://www.kweepeer.nl/recepten
Ging blijkbaar iets mis, toch gelukt
Ik wil graag die heerlijke pruimenlikeur met kaneel maken, moet ik de vruchten fijnmalen of gaan die er gewoon ,na die drie maanden in alcohol te hebben geweekt, uit?
Prachtige site trouwens, haal er erg veel ideeen uit.
Hallo Ingrid,
Na 3 maanden gaan de gehalveerde pruimen met schil (want die geven ook mooie kleur) en losse pitten (want die geven weer meer smaak) gewoon eruit. Ik ken iemand die de halve pruimen nog door de yoghurt doet maar dat vind ik zelf niet zo lekker (80% van de smaak is eruit, die zit in de likeur, de pruimen zijn grauw van kleur als het klaar is en smaken naar alcohol, maar niet echt goed meer naar pruimen) – maar misschien gewoon eens proberen, weggooien kan altijd nog :-).
groetjes,
Diana
vind het erg sneu , al die wateroverlast bij jullie ! ik weet hoe gek jullie op tuinieren zijn
lees al een paar jaar je verhalen met plezier en je site staat in mijn favorieten !
wij hier in friesland (oranjewoud) hebben natuurlijk ook regen gehad,leek wel herfst, maar we hebben hier zandgrond en ik moet elke dag sproeien, flink water geven, want hier is het juist weer erg droog !
maar veel succes verder en ik weet dat jullie altijd positief blijven
het is nu de hele week prachtig weer en daarna idd weer regen, maar wie weet krijgen we nog veel van die mooie dagen net als deze week en dat maakt dan ook weer veel goed !
gr. uit friesland
margreet pruis
Hallo Diana,
Ik heb een vraag over bramen.
Wil er eente verzetten maar kan dit wel ?
UItsteken kan nog wel maar de slierten dus de oogst voor dit jaar sterven die dan af of en moeten we wachten tot volgend jaar of zal de wortel nog wel uitschieten en de slierten behouden kunnen blijven?
met vriendelijke groet,
Jan
Hallo Jan,
Dit is de beste tijd voor het verzetten van bramen. Ze is heel sterk en de slierten/nieuwe uitlopers kunnen dat prima aan.
Wel belangrijk: graaf haar uit met een zo groot mogelijke kluit, hoe minder wortels je beschadigt, hoe beter.
Gooi in het nieuwe plantgat een halve zak potgrond (geen bemeste tuinaarde!), dat geeft haar gelijk op de nieuwe plek een goede start en losse structuur. Bind de uitlopers op de nieuwe plek gelijk aan. En geef haar direct veel water zodat de nieuwe uitlopers via de wortels gelijk voldoende vocht krijgen om te overleven. Blijf de eerste paar weken regelmatig water geven als het niet genoeg regent.
groetjes en succes ermee!
Diana
De carpaccio van koolrabi ziet er prachtig en lekker uit. Maar het recept is voor mij wat onduidelijk. In het overzicht staat 10 minuten koken, maar in de bereiding wordt er niet over koken gesproken.
Graag even opheldering.
Overigens: complimenten voor uw site,
Wilma
Hallo Wilma,
Dankjewel voor je reactie.
Nee, er hoeft zeker niets te worden gekookt bij de carpaccio van koolrabi.
Zonder heel technisch te willen worden, ik moet om een recept te plaatsen een aantal velden invullen. Als ik bij kooktijd het cijfer 0 invul valt het hele recept weg, het programma herkent 0 niet als een geldig getal. Misschien zou het beter zijn als er niet ‘kooktijd’ maar ‘bereidingstijd’ zou staan, dat zou wat algemener zijn en daardoor minder onduidelijk. Maar je kunt dus gewoon de tekst in het recept aanhouden hoor. Ik ga kijken of ik het woord kooktijd aan kan passen, dank voor de tip!
groetjes,
Diana