Ppppffffff
Ja, wij hebben echt enorm hard gewerkt.
Niet op de volkstuin, ik durf het bijna niet te zeggen maar in de afgelopen 2 weken alleen maar een paar keer geweest om zaailingen water te geven. Dus we lopen ook echt flink achter, normaal gesproken heb ik nu al heel veel eenjarigen, etc. gezaaid maar gewoon geen tijd gehad. Want we zijn de achtertuin eens drastisch aan het veranderen. Nou ja, drastisch……. nou, eigenlijk voor ons best drastisch, ja.
En dus zocht ik eens wat foto’s van ‘vroeger’, zoals de achtertuin toen was. Wij hebben maar een klein achtertuintje hoor, zo’n standaard 8 x 5 meter achtertuin bij een rijtjeshuis middenin Spijkenisse. En het is een fijn huis maar heeft één groot nadeel (en direct een groot voordeel): er is geen achteringang, want bij de bouw van de huizen en de aanleg van de tuinen is de gemeente vergeten een achterpad te maken.
En dat is heel lastig, want alles wat we in de tuin willen doen moet dus door het huis (we zijn dan ook blij dat we plavuizen hebben :-). Het voordeel is dat we eigenlijk aan de achterkant van het huis niet zo bang hoeven te zijn voor inbrekers (ja, we wonen wel in Spijkenisse). Want je moet wel een domme inbreker zijn om in te gaan breken bij een huis waar je eerst 3 schuttingen over moet klimmen om bij de achterdeur te komen.
Afijn, ons achtertuintje in 2001:
Oh ja, toen hielden we nog van buxus en conifeer. Maar als je heel goed kijkt zie je midden achterin de tuin een palmpje in een pot, een ‘winterharde’ Trachycarpus fortunei. Daar nog in pot, in 2013 al uitgeplant in het rondje met stapelstenen van halve stoeptegels middenin de tuin:
Deze foto is van maart 2003 (jaja, ‘vroeger’ kon het nog wel eens vriezen en sneeuwen in maart :-). Het jonge palmpje in de grond, conifeer eruit en ook al wat andere planten in de tuin.
Dan een sprong, ik heb blijkbaar nooit heel veel foto’s van de achtertuin gemaakt. De achtertuin in 2009:
Oh ja, palm flink gegroeid. Lastige plant want heel breed en groot, dus we moesten altijd bukken als we achterin de tuin wilden komen. Maar we vonden het wel erg mooi, en elk jaar werd ze iets hoger, de tuin iets voller en de plaats om nog te zitten kleiner.
En gewoon altijd heel druk in de volkstuin, in de achtertuin deden we niet zo heel veel meer, alles groeide er welig, weinig onderhoud, vooral lekker zitten als we thuis kwamen van de volkstuin.
De achtertuin in 2012:
Het begin er (nu achteraf gezien) wel al een beetje ouderwets uit te zien, de kleur van de bestrating weg, de rieten matten op de schuttingen worden al oud en lelijk. Maar nog steeds prima om in te zitten. En verder altijd gewoon druk in de volkstuin.
De tuin in 2014:
Ja, het wordt nu wel echt een rommeltje. De hele rechterkant in beslag genomen door een tijdelijk houthok, planten weg, buxussen zo groot geworden dat als we met 4 personen op het terrasje zitten en iemand moet plassen, eerst 2 andere mensen op moeten staan om het kleine tafeltje achteruit te schuiven.
Het gaat ons benauwen, dat donkere, volle, niet ruim kunnen zitten, oude steentjes, altijd kletsnat want ondertussen flink verzakt. Maar te druk in de volkstuin om er echt iets aan te doen. Maar wel plannen. Ja, in 2016 gaat het gebeuren. We zien er ook wel tegenop, want zoals gezegd, alles moet door het huis afgevoerd worden.
Maar in 2015 wel al aan de rechterkant een nieuwe schutting gezet (mede omdat de oude echt instortte). En afgelopen winter begonnen met het afbreken van het houthok, de buxussen eruit (noemde ik al dat alles door het huis afgevoerd moet worden?).
En in de afgelopen 3 weken heel hard gewerkt, stapelmuurtjes afgebroken en naar de gemeentewerf gebracht en de hele bestrating eruit en afgevoerd.
En afgelopen week met hulp van een heel goede vriend de nieuw bestelde stenen (ja, ook weer door het huis) naar de tuin versjouwd. En zo ziet het er nu uit:
Kaal, leeg, maar in ons hoofd nu al ruim en licht. Alle stenen staan netjes opgestapeld.
Van de andere kant gezien:
Echt geen plant meer te zien, op de palm na, en natuurlijk gaat die blijven. Gisteravond samen met Ary 50 kruiwagens zand de tuin in gekruid (oh ja, ook weer dwars door het huis, vandaar ook het ‘paadje’ van stoeprandjes).
En nu, nu wachten op de stratenmakers, want dat hebben we wijselijk wel uitbesteed, we zijn geen 20 meer en straten maken is een vak dat wij niet beheersen.
Dus in mijn volgende tuindagboek laat ik zien hoe het wordt. In mijn hoofd wordt het licht, en ruim, en kleurrijk, wat meer mediterraan dan het tropische dat we nu hadden. Maar wat mij betreft zijn er geen regels voor het uiterlijk van een tuin, we planten wat we mooi vinden, en als dat dan een goudsbloem of Dahlia tussen de mediterrane planten is, dan doen we dat gewoon. Onze tuin. En ik denk dat we er echt heel erg blij mee gaan zijn.
Vandaag rustdag, en dat betekent dat we naar de volkstuin gaan, maar niet om hard te werken (veel te veel spierpijn trouwens om echt hard te werken). We gaan kruiwagens en batsen terugbrengen, water geven, en daarna gezellig een glas wijn drinken met tuinvrienden. Morgen weer verder…….
Hoi Diana,
Allemensen, wat een klus! Met alle stenen en 50 kruiwagens zand door je huis heen……
“Ppppffffff” is inderdaad de enige passende titel boven deze blog. Veel sterkte en voor straks genieten van jullie prachtige vernieuwde tuin!
groetjes, Jolanda
Hallo Jolanda,
Ja, lange armen van het kruien :-).
Maar het einde van de klus is nabij, en dan komt het leukste – het opnieuw inrichten en planten uitzoeken en zaaien, daar verheug ik me nu al op.
groetjes,
Diana
Dat wordt straks echt genieten, zie jullie al zitten met een goed glas wijn.
Hopelijk heb je tijd om een vraag van mij te beantwoorden.
Al een aantal jaren zaai ik ananaskersen, heerlijk! Geen problemen tot vorig jaar, ik had zaden van Sluis en niks kiemde, tot mijn verdriet dus geen a kersjes
Dit jaar zaden van Van der Wal en hetzelfde laken een pak, wat ik ook probeer, ze kiemen niet.
Ze staan in bakjes in de vensterbank (op het westen anders heb ik niet, maar dat ging voorheen ook goed). Bakjes met potgrond al dan niet bedekt met wat aarde, plastic zakje erover en zonder plastic zakje, in vermiculiet, ook dichte bakjes en open bakjes, licht bedekt en onbedekt en tot slot nog tussen natte keukenrol. Om een punthoofd van te krijgen, ben al een maand in de weer en tot nu toe nul komma nul.
Heb jij nog lumineuze ideeen?
groetjes
Agnita
Hallo Agnita,
Ja, ik zie ons ook al zitten, en inderdaad met een goed glas wijn :-).
Ik durf niet te zeggen waar het bij je ananaskers aan ligt of heeft gelegen, oud zaad, slecht zaad, te droge grond, te natte grond, te rijke grond. Ik lees dat je potgrond gebruikt maar die verluchtig je niet? Want zo heb ik enige jaren geleden eens ananaskers (Physalis pubescens in dit geval) gezaaid, omdat ik toevallig geen brekerzand meer in huis had, en de zaden kiemden dan nog wel maar stierven al binnen een week na het opkomen. Dus wellicht is dat het euvel; verluchtig de potgrond met een vijfde deel grof (breker)zand. En anders kun je wellicht de denomethode eens proberen, dan kun je in ieder geval uitsluiten of het door de zaden zelf komt of door de omstandigheden. De denomethode: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/deno-methode/
groetjes,
Diana
Hallo Agnita,
Wij hebben aardkers gezaaid van buzzy seeds met kiemgarantie, wat denk ik vergelijkbaar is met ananaskers (ook een lampionplant). Wij hebben de deno methode gebruikt met groot succes!
Wat bij ons op alle mogelijke manieren niet wil lukken, is de aardbeienboom. Ik ben niet geneigd ooit nog “apart” zaad bij Vreeken te kopen hierdoor. We hebben ook duur zaad voor zwarte tomaten gekocht, van de tien zaadjes, komen er na 3 weken eindelijk 3 op.
Hallo Aimee,
Als je tomatenzaden pas na 3 weken beginnen te kiemen staan ze denk ik ook wel echt heel koel, hier kiemen tomatenzaden bij 18 graden al binnen 10 tot 14 dagen. En de aardbeienboom (ik neem aan dat je daarmee de Arbutus unedo bedoelt) is wel echt een warmteminnende plant. Ik heb haar wel eens gezaaid en hier kiemden de zaden toen bij een graad of 20 binnen een week of 4 tot 5, dus tijd en warmte is voor Arbutus wel nodig.
Ik hoop dat de zaden die je hebt gekocht alsnog gaan kiemen!
Diana
Hallo Diana,
Ik kom er net achter dat de twee laatkomers van de zwarte tomaten, radijsjes zijn Bij gebrek aan opkomende tomaten heb ik twee zakjes radijsjes uit een moestuintje van Albert Heijn gegooid.
Dat betekent dus 1 tomatenplantje met hopelijk zwarte tomaten van vreeken.
Ik zaai alles voor in de huiskamer, waar het met een schraal zonnetje al gauw 25 graden wordt. Kouder dan 20 graden wordt hier niet gauw. Maar bedankt voor je advies en veel succes met de achtertuin.
Ik vind je website echt geweldig, zoveel nuttige informatie en handige tips!
Hallo Aimee,
Het klinkt alsof je dan gewoon slechte zaden hebt gehad, hoewel ik dat natuurlijk niet zo van achter een computer kan beoordelen, er zijn nu eenmaal vele redenen waarom zaden niet kunnen kiemen. En radijsjes zullen bij kamertemperatuur wel heel snel kiemen, binnen een paar dagen denk ik :-).
Ik hoop dat je in ieder geval toch nog tomaten kunt oogsten komende zomer!!
Diana
Hallo Agnita , ik heb ze gewoon gezaaid in gekochte zaai en stekgrond is allemaal opgekomen, maar de zaden die ik volgens de deno methode geprobeerd heb lukten niet.
De zaden had ik uit de ananaskers van de AH gehaald die ik daarvoor had gekocht, dus misschien vers zaad ?? Kun je ook nog proberen succes
Vr.gr. Simone
Toen ik 12 jaar geleden naar mijn huidige huis zonder achterom verhuisde, moest ook alles via de gang en keuken in mijn geval. En nu moet het weer gebeuren, want ook bij mij stort de boel zo’n beetje in. Net als jullie zie ik er tegen op, want ja ook volkstuin. Ik zal jullie achtertuin volgen, dat bezorgt mij hopelijk genoeg energie om ook aan de slag te gaan. Veel plezier met jullie nieuwe achtertuin.
Hallo Paula,
Ja, wij hebben er ook heel lang tegenop gezien, maar nu het bijna klaar is ben ik wel echt heel erg blij en hadden we het misschien wel eerder moeten doen. Maar met een volkstuin is uitstellen zo gemakkelijk, er is eigenlijk geen seizoen dat de volkstuin niet het belangrijkste tuinieren is. Ik ga laten zien hoe het er binnenkort uitziet!!
groetjes,
Diana
Prachtig die palm in de tuin, lijkt dan wel of je op Curacao zit! Ben benieuwd over de rest van de fotos straks als het af is.
Hallo Anique,
Ja, het duurt dus wel een aantal jaar maar de laatste jaren groeit de stam wel zo’n 20 tot 30 centimeter per jaar, ik ben benieuwd hoe hoog/groot ze uiteindelijk gaat worden (wij vinden het eigenlijk prima zo, maar ik weet niet wat zij daar van vindt 🙂
groetjes,
Diana
Ik heb ananaskers bij de xenos gekocht gewoon op potgrond gestrooid, vochtig maken in een raam op het noorden gezet en kiemt geweldig.
ja zo ging het bij mij ook altijd, idioot toch, dat ik nu geen plantje meer boven de grond krijg?
ik snap er niets van.
Als je gewoon zo’n kerje open doet dat zit vol zaadjes en geloof me die komen allemaal uit eens je gestard ben kan je ook gewoon stekken en overwinteren dat gaat heel goed
Hallo Bregje,
Dankjewel voor het meedenken!
Diana
Hey Diana,
Wat een klus, ik leef met je mee maar wat zal het mooi worden en dat geeft veel voldoening. (Dan vergeet je snel weer de aardesporen in huis) Veel sterkte met de spierpijn. 🙂
Grt, Marlies
Hallo Marlies,
Ja, ruim 2 weken lang was het wel afzien, met verstand op nul en blik op oneindig 😉
Maar het einde is in zicht, en nu gaat het pas leuk worden, straks mogen we gaan inrichten, en er is niets leukers dan verzinnen over planten en kleuren en zaailingen, etc..
groetjes,
Diana
Wij zijn geen twintig meer? Nou, ik twijfel, wat kunnen jullie toch vreselijk hard werken! Leuk dat je ons zo door de jaren heen mee hebt genomen! Groeten, Pien
Hallo Pien,
Nee, geen twintig meer, en geen dertig meer ook, en zo kan ik helaas nog wel even doorgaan 🙂
Ik vind het zelf ook leuk om die oude foto´s te hebben gezien, planten die we hebben gehad, tijden die veranderen, ideeën en smaak die ook veranderen, terwijl je op je 30e denkt dat dat nooit gaat gebeuren. Ik ga nu ook meer eetbare soorten in de tuin zetten, terwijl ik dat vroeger altijd strikt gescheiden hield, eetbaar was voor de volkstuin.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wat leuk zo die ’timelapse’ van jullie achtertuin!
Ik vond dat ik vandaag al hard gewerkt had met 20 kruiwagens compost op de tuin brengen (waarvan mijn vriend gelukkig de meeste ook nog heeft verreden), maar 50 kruiwagens zand is nog wel een stukje zwaarder.
Ik ben benieuwd hoe het wordt!
Groetjes Berber
Hallo Berber,
Maar 20 kruiwagens was natuurlijk ook heel hard werken voor jou! Wij hadden 50 kruiwagens met z’n drieën en dat werkt wel heel handig (ik helpen de kruiwagens vol te scheppen en de 2 mannen de kruiwagens kruien en leegstorten, zo was het in 2 uurtjes gebeurd (daarna wel even moet uithijgen :-).
Ik laat nog zien hoe het wordt!
Diana
We wensen je veel succes met je nieuw achtertuintje Diana! Ze zeggen hier altijd :”waar een wil is, is een weg!” en dat geldt dus bij jullie ook!
Hallo Victor en Mia,
Dankjewel! Ja, dat is ook zo, elke dag een afgebakend stukje leeg halen en weg brengen en op een gegeven moment ben je bijna op de helft, op de helft, over de helft, nog 10 vierkante meter te gaan en op een dag bedenken we ons dat het de laatste dag is en het aan het eind van die dag klaar is (dat is wel gelijk ook de mooiste dag, tot nu toe dan :-).
groetjes,
Diana
Mwhoooaaahhh… wat een werk zeg!!.. Hoooliiieemolieeee
Vind die palm in je tuin wel helemaal geweldig!!
Kep zelf helaas ook zo’n mooie (kleine) tuin… (Heel blij met wel een achterom… ookal heb ik ook plavuizen…hahaha.. ) en ik moet er ook nog wat van maken..die palm… hmmm…..errug leuk;-)
Ondanks het heeel veeeele werk..kan je alwel zien dat jullie er iets heel moois van gaan maken. Dat harde werken ben je straks helemaal vergeten;-)… helemaal als je straks met een lekker wijntje…bbq’tje, lekker in je tuin kunt genieten. Salade van eigen moestuin.. hahahah..wat wil een mens nog meer!
Succes Diana!
Hallo Danielle,
Ja, ik zie ons ook komende zomer al op een nieuw, en licht en fris en ruim terras in de schaduw van de palm zitten, fles Chablis in de koeler, salade van eigen tuin erbij, knapperig brood, goede vrienden, ik zou er nu al bijna op kunnen/willen proosten, maar dat is nog iets te vroeg.
Maar dankjewel dat je me dat visioen alvast hebt gegeven :-)!
Diana
oh, ik krijg meteen inspiratie! Ik heb een hele grote achtertuin, ik heb daar ook mijn groentetuin, want er is plaats genoeg. Alleen hebben wij helaas geen put in de tuin met als gevolg dat ons grote terras altijd blank staat bij overvloedige regen, dus misschien dat ik dit jaar het terras ga verkleinen, heb ik ook meer ruimte voor planten en kan het water hopelijk beter weg.
Hallo Mayra,
Ja, bij ons geen put in ons miniterrasje maar wel alles achter dat terrasje onder water bij veel regen, en dan blijft het nog heel lang modderig en vies, zo lang dat wanneer het opdroogt er al weer regen valt. Zucht. het was hard werken maar we zijn erg blij dat we het hebben gedaan, en uiteindelijk zijn we er ook maar iets van 12 of 13 volle dagen mee bezig geweest, volgende week ben ik ze (bij wijze van spreken) al weer vergeten en zijn we wel heel blij met de ‘nieuwe’ tuin.
Succes met je eigen renovatieplannen!!
Diana
waarschijnlijk blijft het bij plannen dit jaar (alweer) Maar mocht ik er toch mezelf toe kunnen zetten schrijf ik er een blogje over hoor!
Hallo Diana,jeetje,wat hebben jullie een berg werk verzet,onvoorstelbaar,ik vind het heel moedig van jullie dat jullie dit zo goed aanpakken,en wat betreft alles door huis heen,ik ken dat wel,ook ik heb geen poort in de achtertuin,maar kan er ook niemand in,dus dat alles door huis moet is minder,maar met plavuizen is het wel makkelijker opruimen,even vegen en dweilen,en het ziet er al weer beter uit.
Ik vind het ook heel erg mooi worden,ook al ligt er nog geen steen in,de kleur van de stenen is heel mooi,zou zo maar mijn keuze geweest kunnen zijn,en die palm,wat is die groot zeg,echt super mooi,ik wens jullie nog veel succes en sterkte met de rest van de achtertuin,en geniet even van dit weekend,vriendelijke groet,Trudie.
Hallo Trudie,
Ja, geen achteringang heeft nadelen en voordelen. En we hebben al heel lang geleden bedacht dat vloerbedekking in huis niet handig was :-).
We zijn ook benieuwd hoe alles eruit ziet als de stenen erin liggen, maar de grijsblauwe, oranjeroze en bronsgele kleuren vinden we zelf ook wel heel vrolijk. En wij houden wel van kleur, zeker na al die jaren saaie grijze stenen :-).
Ik laat nog zien hoe het uiteindelijk is geworden!
Diana
Zo herkenbaar. Ook geen achterom ( aan een sloot maar wel middenin Den Haag 😉 ) en ook net besloten het achterterras uit te breiden en opnieuw te bestraten met de oude waalklinkers die er nu ook liggen. De uitbreiding vergt een paar kuub zand en een damwand. En ook uitbesteed want ja…geen 30 meer ha ha. Succes!
Hallo Rien,
Het enige dat ik kan zeggen is dat nu het bijna voorbij is dat we wel heel blij zijn dat we het hebben gedaan (en ook op dit moment, vlak voor de echte lente en tuindrukte begint).
groetjes en heel veel succes met de renovatie van je eigen tuin!
Diana
Wauwww hier heb ik nu bewondering voor se. Ineens de grote aanpak, terwijl je voor derest ook bezige bijtjes bent… (website, grote volkstuin, eigen huishouden, …)
Ik zit hier altijd met het probleem dat mijn vrouwtje helemaal geen groene vingers heeft en ik dus alles in mijn 1200m² tuin alleen moet doen. Ik ben nu 2 jaar bezig (nieuwbouwwoning) en het begint er zo stilletjesaan wat op te lijken. Het was gewoon een 1200m² grasmat die stilletjesaan leven begint te krijgen -> zelf een modern tuinhuis gebouwd, schuttingen uit hardhout gebouwd met tuinpoort, terras in betonsteen aangelegd (NOOIT MEER), moestuin aangelegd (gewoon graszoden dubbel omgeschupt en dat was zweten, Tuinserre van 9×3 laten plaatsen (van recuperatie oude professionele serres), Bomen aangeplant (sier en fruitbomen, perken in de voortuin en zijtuin aangeplant, …
Nu ben ik volop bezig om alles waar ik aan begonnen was ook wat af te werken, want je kent dat wel, je begint aan iets het word slecht weer en je zegt dan ok dat is iets voor later… en dan blijft dat liggen! In juni heb ik een babyborrel en dan wil ik alles iets of wat in orde hebben want het word een tuinfeest voor +- 150 man :p
Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is dat ik blij zal zijn dat de grootste werken om de tuin aan te leggen zo snel mogelijk voorbij zullen zijn zodat ik iets meer kan “genieten” van het zaaien, planten, oogsten, ontwerpen, … in de tuin. Het zuigt momenteel zoveel energie uit mij dat ik soms toch wel denk waar ben ik aan begonnen :p
Nu iets anders, ik zit hier met een tomatenplant die al bijna 20 a 25cm is :p ik heb hem al op een andere plaats gezet, westen ipv zuiden, maar die blijft gewoon geweldig groeien… ik vrees aan dit tempo dat ik hem al ergens in april zal moeten buitenzetten. Is dit eigenlijk een probleem, kan ik hem beter ergens “donker” zetten of is de shock dan te groot?
PS. Als er hier toevallig mensen zijn uit de buurt van Mechelen (België) en die hebben zin om ook wat te moestuinieren en hebben geen of weinig plaats, die mogen mij dit altijd melden en dan mogen die bij mij wat komen tuinieren, ik zorg voor alles en uiteraard mag je ook vanalles meenemen 🙂
Hallo Joris,
Ja, het grove werk is het zwaarst. Gelukkig komt daarna de tijd (ook nog wel zwaar hoor) om op te ruimen, af te werken, in te richten, planten te zanten, te zaaien, etc., etc.
Succes ermee!
Over je vraag: ja, tomaten groeien echt heel snel en makkelijk. Vooral niet donker zetten want in donker zoekt ze het licht en dus wordt ze dan nog hoger, maar ook dunner.
Zo licht mogelijk en dan is een graad of 12 tot 15 prima. En zet er maar vast een stokje bij, want hoe hoger ze wordt, des te makkelijk zal ze om kunnen gaan vallen, dus losjes aanbinden. En dan maar wachten op goede weerberichten vanaf ongeveer half april. Bij kans op vorst zeker niet naar buiten, officieel is het op 12 mei IJsheiligen maar je kunt daar wel een beetje mee sjoemelen, als je de (nacht)temperatuur maar heel goed in de gaten blijft houden.
groetjes,
Diana
Hallo Diana.
Jemig, wat een klus….., en dan allemaal vervoeren door je huis! Ik denk dat je nu blij bent dat er weer vooruitgang aan zit te komen. Maar…. Het wordt vast erg mooi!!! (Met al jullie kennis van zaken!
En daarna… Genieten!!!!!
Sterkte nog even, groetjes inge.
Hallo Inge,
Ja, het bestraten is nu klaar, vandaag de hele dag rijden om alle spullen af te voeren (kapotte stenen naar de werf, niet gebruikte plaatjes, de kruiwagen terug naar de tuin, etc., etc.. En dan hopen we vanaf het einde van deze week te kunnen beginnen aan de leuke dingen van dit project (zoals het zaaien, planten kopen, potten vullen, etc.).
groetjes,
Diana
Haha, hier hetzelfde! Alleen, ik woon in een maissonette met twee terassen met standaard al één trap vanaf de voordeur maar het dakterras is drie trappen hoog. En gisteren bij de Intratuin 15 zakken potgrond van 20 liter in de achterbak laten leggen die dus allemaal naar boven moeten aangezien daar mijn moestuin in potten is…
En afval moet dus ook altijd drie trappen naar beneden. Gelukkig hebben we laminaat en houten trappen!
Knappe klus je tuin. Twijfel zelf ook altijd wat voorrang heeft. Het sierterras beneden of de moestuin boven naast een baan en drie kinderen. Maar inmiddels staat de vensterbank in de woonkamer (zuiden!) toch weer vol met kweekbakken. Zoonlief van 20 maanden zit er alleen graag in te graaien, zucht.
Heel veel succes!
(Ik kwam weer op jouw site terecht omdat mijn nieuwe project aubergines is dit jaar. Moet goed te doen zijn zo op het zuiden.
Had je vorig jaar al eens gemaild aangezien ik in de buurt woon. Ik heb eigenlijk nooit meer op jouw reactie gereageerd, excuses hiervoor! Bij mooi weer kom ik zeker eens aanfietsen bij jullie volkstuin want ik blijf nieuwsgierig hoor!)
Hallo Ariane,
Klinkt geweldig, een dakterras, maar inderdaad al het sjouwen van grond en potten en zaaisels de trappen op (en niet vergeten dat het in de herfst ook weer afgevoerd moet worden).
Aubergines kunnen het zeker goed doen maar je hebt er wel het juiste ras (een vroeg ras dus) voor nodig, en een mooie zomer, en een mooi beschut plekje in de volle zon.
Ik hoop dat het gaat lukken met je aubergines!!
Diana
Hallo Diana, ook van jou hoorde ik dat je sperziebonen uit de diepvries niet zo’n succes vindt,maar wij laten de bonen wat langer doorgroeien tot er een boontje in zit (veel mensen vinden ze dan niet zo lekker meer)dus een goed rijpe boon en dan rauw invriezen.Dan in bevroren toestand in kokend water met wat zout en dan beslist wat langer door laten koken!Wij vinden ze dan prima te eten en echt niet meer taai. Veel succes met je prachtige moestuin en site, wij genieten er van! Ab en Gien
Hallo Ab en Glen,
Dankjewel voor de tip!!
Ja, wij hebben ook ondervonden dat het invriezen van ouderwetse spekbonen zoals Neckarkönigin (waar een witte in komt) eigenlijk prima gaat. Alleen met de haricot vert (en die vinden wij toch ook zo lekker) lukt het ons nog steeds. Tegenwoordig telen we zoveel soorten bonen dat ik kan kiezen; de dunne jonge boontjes eten we direct, en alleen snijbonen, spekbonen en pronkbonen vriezen we in.
groetjes,
Diana
Diana,
Hoe zit het eigenlijk met het naar buiten(kas of openlucht) brengen van binnenzaailingen?
Ik heb momenteel wat vanalles uitgezaaid en mijn vraag is wanneer mogen deze naar de kas of naar buiten gezet worden??
Groep 1 (voor kas): vanalle soorten paprikas, hot pepper, tomaten, trostomaten, aubergine, meloenen, komkommers.
Groep 2 (voor buiten): knolvenkel.
Voor de groep buiten heb ik zoals je ziet nog niet veel gezaaid, vanaf nu zou ik daarmee kunnen beginnen maar weet niet goed hoe of wat nu best van binnen naar meteen buiten kan.
Joris
Hallo Joris,
Ik wilde dat ik tijd had om je vragen uitgebreid te beantwoorden maar dat heb ik niet, alle antwoorden kun je gewoon op mijn website vinden.
Ik hoop dat je de moeite wilt nemen om gewoon op elke pagina te kijken; van elke groente heb ik (dat denk ik althans) echt best veel formatie gezet.
Het is wel heel jammer dat je de tomaten in gewone buitenaarde zaait, en nu al meloenen en komkommers hebt gezaaid (die zaai ik echt niet voor half tot eind april), en ook knolvenkel (ook die zaai ik niet voor begin tot half april), op elke groentepagina staat duidelijk wanneer, waar en hoe je kunt zaaien.
Op 12 mei is het IJsheiligen, en dat is de datum waarna er normaal gesproken geen vorst meer kan komen. Alles wat je eerder dan die datum naar de kas brengt (en dat kan op zich prima al wat eerder) heeft risico’s.
groetjes,
Diana
Ik zal het eens allemaal bekijken. Ik heb dat allemaal al wel eens gelezen maar het is moeilijk om dat allemaal te onthouden. Het zaaien heb ik allemaal vanop de zakjes gevolgd dat ik heb gekocht. Het is dus ook niet zo dat ik zomaar in het wildeweg ben beginnen zaaien. Misschien heb ik dan soorten die iets vroeger kunnen gezaid worden en dan misschien ook iets vroeger buiten.
Ik zal stoppen met vragen stellen en eerst verder zoeken 🙂
Hallo Joris,
Ik doe altijd erg mijn best om elke ochtend alle relevante vragen en opmerkingen in mijn tuindagboek te beantwoorden.
En ik doe dat ook met heel veel plezier, maar ik hoop dat je kunt begrijpen dat ik het zelf zo dubbel vind om vragen te beantwoorden waarvan de informatie zo duidelijk op mijn website staat en met een paar klikken te vinden is, terwijl ik er zomaar een kwartier tot een half uur over doe om het dan nog een keer uit te schrijven.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Leuke klus weer, en dan alles door je huis vervoeren.
Wat is je palm prachtig. Ooit heb ik zaad van je gekregen van deze palm, en ik ben er hartstikke trots op dat ik een aantal planten heb overgehouden.
1 staat in de tuin, 1 staat in een grote pot en zijn beide even groot!
En er stonden er nog 7 in een te klein potje die ik van de week een beter leven heb gegeven door ze in een grotere pot te zetten.
Mijn vraag is nu hoe hard groeit deze, en wat geef je voor mest?
Veel succes met het veranderen, het eind is in zicht geloof ik. Dus dat wordt straks genieten.
Je tuiniert nog wel of niet met de kosmosagenda? Ik nog altijd 🙂
Groetjes Margreet
Hallo Magrgreet,
Wat leuk dat je de Trachycarpus hebt gezaaid en ze ook is gekiemd!
Hier vinden we regelmatig zaailingen in de buurt van de palm, elk jaar bloeien beide palmen prima, alleen het weer in de winter bepaalt of de zaden goed genoeg zijn om te oogsten of bevriezen.
De eerste jaren groeit de palm het langzaamst, als ze eenmaal een stuk of 5 bladeren heeft gaat ze steeds sneller groeien en met steeds meer bladeren. In het jonge stadium kun je het beste inderdaad gewoon elk jaar in een wat grotere pot zetten met weer nieuwe potgrond. Na een week of 8 is de voeding in de grond op en kun je bij gaan voeden, wij doen dat met een voeding voor groene planten (met wat extra stikstof voor voldoende nieuwe bladeren). Als de palm eenmaal groot is en in de tuinstaat is het in ieder geval belangrijk om na half augustus geen voeding meer te geven (want dat zorgt voor nog wat meer groei maar kost energie in de winter die dan nodig is voor de overwintering). Wat kali in augustus zou de palm wat sterker maken voor de winter. Nu ze hier eenmaal groot is is ze een echte slokop, ze lust alles (maar dat geven we wel gedoseerd en organisch). Ze groeit dus hard, met elk jaar wel 4 of 5 bladeren van ruim 50 centimeter.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
groetjes en veel plezier met de verdere opkweek!
Diana (die het tuinieren met de kosmosagenda dit jaar achter zich heeft gelaten, het was een leuk project maar het gaf na 7 jaar teveel bepekringen en te weinig resultaat, maar dat is mijn persoonlijke mening)
Hi Diana,
Dank je wel voor je antwoord, wat betreft de palm.
Ach en wat de kosmos betreft, ook ik wijk ervan af hoor.
Kan ook niet altijd zaaien op momenten van de kosmos.
Groetjes Margreet
Hoi Diana,
Wat een klus zeg! En jeetje, alles moet door het huis heen. Ik zou al gek worden bij de gedachte 🙂 Succes nog maar even. Het wordt vast heel erg mooi.
Hier gaan de zaailingen redelijk goed. De pepers en paprika’s en aubergines staan boven op een redelijke koele kamer onder een dakraam. Maar de tomatenzaailingen had in de koele garage voor een heel klein raampje… Dat was toch niet zo’n succes. Nu maar binnen in de kamer voor het grote raam. Hopen dat het niet te warm is. En als de zon aan die kant staat, verplaatsen naar de andere kant…..
Een vraagje: de knolselderij heb ik voorgezaaid binnenshuis en zijn nu kleine zaailingen met 3, soms 4 blaadjes. Kan ik deze al overbrengen naar koude kas om daar verder te groeien in hun potjes?
Zo nu snel naar het werk.. Mocht je nog in de tuin bezig gaan, dan wens ik je natuurlijk veel plezier.
Groeten Margriet
Hallo Margriet,
Ja, een hele klus, maar heel voorzichtig komt het einde in zicht.
Wij zaaien knolselderij gelijk al voor in de koude kas in maart en dat gaat prima. Je zult alleen een beetje rekening moeten houden met het feit dat je ze nu gaat verplaatsen van een relatief warme omgeving naar een relatief koude omgeving maar dan kan het prima.
groetjes en veel succes met alle zaailingen!
Diana
Wat leuk is dit. Ik vond deze blog een paar jaar geleden en zoek er regelmatig info over groenten. De laatste tijd wat vaker, want ik woon weer in Europa, en moet weer wennen aan een koud klimaat en zoeken wat wanneer geplant kan worden. En nu blijkt dat de blog nota bene uit Spijkenisse komt, waar ik als tiener vakantie hield bij een vriendinnetje (en zij bij mij in Rockanje). Wat is de wereld klein, en wat waardeer ik de moeite die in deze site wordt gestoken en waar zoveel waardevolle info in staat. Groetjes uit Frankrijk
Hallo Gerda,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Dat klinkt heel spannend, eerst buiten Europa wonen, en nu in Frankrijk!
En Frankrijk noemen wij hier geen ‘koud klimaat’, voor ons is het best al warm (na een donkere, kille en vooral natte winter) 🙂
Leuk om te horen dat je zo ver bent gaan reizen vanuit Voorne-Putten.
Ik hoop dat je in Frankrijk ook weer de mogelijkheid hebt om te moestuinieren en daar van gaat genieten!
Diana