Poppetje gezien…
Nee, mooi vind ik het niet, zo’n groot glimmend wit vlak in de tuin. Het moet maar. Vorig jaar verloren we voor het eerst (en hopelijk laatst) de complete oogst van uien en prei aan de preimineervlieg. Ik heb er meerdere keren in blogs over geschreven, en ik heb verschillende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes geprobeerd, zoals biologische zwarte zeep, soda en rabarbergier. Helaas allemaal zonder resultaat. Zo zagen de uien er in juni uit:
Het krullerige blad was het eerste symptoom, en dat werd snel gevolgd door aangevreten snotterige uien en preien, beide werden van binnenuit door de larven van dit nietige en toch verwoestende vliegje opgevreten.
Dat zou ons niet nog een keer gebeuren. En wij waren niet de enige moestuinders op het volkstuinencomplex die dat dachten. Onze tuinbuurman heeft bijvoorbeeld gekozen voor een biologisch middel (Conserve van Edialux). Wij hebben niet gekozen voor bestrijden maar voor beschermen, zo zoekt ieder z’n eigen weg. En zo komen we dus aan dat grote witte, glimmende vlak middenin de tuin.
Voor dit vliegje, dat nog geen millimeter groot is, was een heel fijnmazig net nodig, en dit heeft een maaswijdte van 0,7 millimeter, daar kan ze niet doorheen. Dat maakt het ook wel een duur net, maar gelukkig is het heel stevig en gaat het vele jaren mee. Uiteraard is het heel belangrijk dat het net hermetisch wordt afgesloten want zo’n klein vliegje heeft maar een klein gaatje nodig om alsnog toe te slaan.
Foeilelijk dus, maar voor een goed doel. Ik hoop in de komende maanden af en toe in een blog aan te geven hoe het met onze prei en uien onder het net gaat. En hoe het met dezelfde groenten bij onze tuinbuurman met het middel van Edialux gaat. En hoe het met andere tuinburen op het volkstuinencomplex gaat, ik hoorde ook van iemand die gaat beschermen met vliesdoek, en weer iemand anders wil eerst aankijken of het vliegje ook dit jaar weer opduikt of misschien ook niet.
Wij hadden trouwens vorig jaar geen last van preimineervlieg in lenteui en knoflook. Was dat toeval of zijn lenteuitjes door hun smalle vorm misschien lastig om eitjes in te leggen? En zijn knofloken minder geliefd door hun sterke geur? Zijn er mensen die wel last hebben gehad van preimineervlieg in deze 2 soorten? Wij hebben ze nu nog niet afgedekt maar houden ze wel heel goed in de gaten.
De tuin ziet er ondertussen bijna uit als een vesting, naast het grote zilverwitte vlak voor uien, prei en sjalotten zijn er blauwe netten over de doperwten, tuinbonen en kapucijners gedrapeerd, en moeten we de kolen bij het uitplanten volgende week ook weer gaan beschermen (tegen vogels). Gelukkig zijn dat tijdelijke beschermingsmiddelen maar ik vrees dat het glinsterend witte vlak tot ver in de herfst zal moeten blijven, want het vliegje kan tot in november schade aanrichten. Dan zijn de uien allang geoogst maar de prei nog niet, het vlak zal in de loop van de zomer en herfst dus gelukkig wel steeds kleiner worden. En ik ben blij dat ik veel eenjarige bloemen heb gezaaid, om het voor, naast en achter het witte vlak nog een beetje op te fleuren 🙂
Er zijn al behoorlijk wat soorten verspeend of uitgeplant, maar er zijn ook nog genoeg soorten die in een potje verder moeten groeien tot ze wat beter bestand zijn tegen slakken, kou of om gewoon eerst nog wat groter en sterker te worden. En ik vrees dat dit ook niet de enige 2 tray’s zijn. Morgen is een tuindag en dan gaan we beginnen met het uitplanten van soorten die ik vorige maand al verspeende en die nu groot genoeg zijn. Zo schuift alles op, komen er weer potjes vrij voor deze zaailingen, etc..
Tot slot nog één foto, van de tomatenzaailingen; ze hebben de koude nachten van 2 weken geleden goed doorstaan en groeien ondertussen goed. Ik kan toch zo genieten van de verschillende bladvormen die allemaal tomaten in verschillende vormen, kleuren en smaken beloven.
p.s.: Augus heeft een heel mooie nieuwe nieuwsbriefmail ontworpen die vanaf gisteravond is verstuurd. In principe moet iedereen de mail hebben ontvangen. Mochten er nog problemen zijn met de mail dan horen we het graag want het precies goed instellen blijft lastig. Ondertussen gaan we dit weekend van het mooie paasweer in de tuin genieten!
Hallo Diana en Ruud,het grote witte vlak is inderdaad groot,maar kan me voorstellen dat het dan nodig is.Ik had vorig jaar ook deze problemen met de winteruien,en door jouw blog wist ik wat er aan de hand was.Op dit moment ziet het er goed uit,en hoop dat het goed gaat,anders sla ik volgend jaar een keer over
Ik wens jullie een fijn tuinweekend toe,gr Trudie
Hoi Diana,
Ik heb de uien in een verhoogde bak van 50cm staan. En ik combineer met wortels, bieten, radijs en snijbiet. Dat scheelt een hoop gedoe.
Groetjes,
Marjolein
Hallo Marjolein,
Hier staan uien ook in een verhoogde bak en al jaren combineer ik ze met worteltjes, bietjes, en ook met bloemen en kruiden.
Dat is 25 jaar goed gegaan, tot vorig jaar dus plotseling de preimineervlieg massaal ons volkstuinencomplex belaagde.
groetjes, Diana
Hallo Diana
Ik had die preimineervlieg vorig jaar in de sjalotten. We hebben toen al het aangetaste weggehaald, maar er bleef niets over (we hebben er toen wel lekkere soep van kunnen maken).
Verder vraag ik me af waarom deze vliegen nu toeslaan, in het kader van dat niet goed evenwicht van de natuur de oorzaak is voor plaagdieren. Maar dat moet denk ik nog door anderen uitgezocht worden.
Ik zou dat ook wel met vliesdoek willen voorkomen, maar ik twijfel nog vanwege dat ik me zorgen maak of de uien en sjalotten dan nog genoeg licht krijgen. Zou u mij over dat licht advies kunnen geven?
Groet,
Koen
Hoi Koen,
Ik heb mijn winterknoflook en winterui , zomer en winterprei ook onder een dubbele laag feecedoek staan. Tot nu toe groeit alles eronder prima, het is onder het fleecedoek zelfs nog iets warmer dan er buiten. Ik ben heel benieuwd of fleecedoek afdoende is voor de preimineervlieg.
Groetjes Wijnie
Hallo Koen,
Ik heb geen verstand van ziekten en plagen, ik ben ook maar gewoon een hobbyist die vorig jaar plotseling te maken kreeg met een volledig verloren oogst en op internet is gaan zoeken. De preimineervlieg wordt een ‘relatief nieuwe exoot’ genoemd, en als ze hier van nature niet voorkwam is er (nog) geen vijand/natuurlijke belager. Wat ik verder weet van de preimineervlieg, wanneer ze vliegt en eitjes legt, etc. heb ik hier beschreven:
Preimineervlieg
Over het vliesdoek, zie reactie van Wijnie (waarvoor dank!)
groetjes,
Diana
Wij hebben ook enorm last van de mineervlieg, hier in zuid Frankrijk! Ze zitten bij ons zelfs in de tomaten 🙁
Hallo Diana,
Ook ik ben ‘slachtoffer’ geweest van de preimineervlieg. Allerlei bestrijdingsmethodes geprobeerd en door schade en schande gekomen tot voorkomen van schade, want eerlijk gezegd die vlieg met haar poppen richt onherstelbare en onooglijke schade aan!! Ik gebruik als bescherming microline doek, gelukkig in de winkel op ons volkstuin te koop, werkt voortreffelijk. Niet alleen de preimineervlieg moet er aan geloven, ook de wortelvlieg, die behoorlijk kan huishouden, wordt buiten de deur gehouden; afgelopen moestuin jaar heb ik genoten van de geoogste wortels. Mooi is het niet, wel effectief. Het is maar waar je voor kiest!!
Hallo Cees,
Jammer dat je ook zoveel last hebt van dit miezerige vliegje!
Ik heb even gezocht microline doek maar ik vind dan eigenlijk niet veel anders dan ondoorzichtige microvezeldoekjes. Bedoel je misschien ook vliesdoek?
Ik ben benieuwd en hoop dat je nog even je antwoord wilt verduidelijken, want elke tip voor bescherming is welkom!
Vliesdoek is er in ieder geval in meerdere kwaliteiten (dikte van het weefsel). Ik krijg ook wel eens de tip van gordijnen (vitrage) van Ikea, de naam weet ik niet meer en ik weet niet of die maaswijdte klein genoeg is voor de preimineervlieg.
groetjes,
Diana
De naam van de gordijnen van Ikea is “Lill”, maar ik ben geen fan. Heb ze vorige zomer gebruikt, maar toen ik ze na de zomer terug wilde wegnemen, waren ze volledig stuk, kon ze gewoon verpulveren. Dat kwam nu misschien wel door die extreme hitte die we gehad hadden, maar vond dat toch jammer …
Hallo Katrien,
Nu je het zegt/schrijft, volgens mij heb je dat wel eens eerder gemeld, dankjewel voor het delen van je ervaring. Ik heb de gordijnen zelf ooit eens gekocht (misschien wel 12 of 13 jaar geleden) en die gordijnen hebben het toen jarenlang vol gehouden (in de kas als bescherming tegen de zon bij boorbeeld zaailingen en komkommer). Maar wellicht is de kwaliteit veranderd, of kan ze goed tegen de zon en hitte in de kas maar niet goed tegen kou en regen buiten. Ik ben benieuwd of er nog meer mensen goede of slechte ervaringen hebben met de gordijnen.
groetjes,
Diana
Maaswijdte van Ikea Lill is ongeveer 1.35 x 1.35 mm.
Hallo Maurits,
Dank voor de gegevens!
Ik vrees dat een preimineervliegje slechts 0,8 millimeter groot is en helaas dus met gemak door de Ikea-vitrage kan vliegen.
groetjes,
Diana
De vlieggaassoorten zijn gemaakt van HDPE. Het Lill-gordijn is van nylon. Aan zowel HDPE als nylon kunnen UV-stabilisators worden toegevoegd, omdat beide van origine niet goed tegen UV kunnen. Het lijkt erop dat het Ikea gordijn niet meer van gestabiliseerd nylon wordt gemaakt, omdat de UV-resistentie duidelijk achteruit lijkt te zijn gegaan in vergelijking met vroeger (volgens tuiniers). Zo’n profi-hdpe-net is dus op termijn goedkoper.
Ik heb er al een aantal jaren last van, nu heb ik de uitjes, sjalotten zomer en winterprei allemaal voorgezaaid of geplant in potjes die ik vanaf mei ga uitplanten.
Volgens de informatie die ik gevonden heb zouden de vliegjes vanaf mei minder actief zijn, afwachten maar.
Het is wel ook weeral meer werk maar wanneer het resultaat goed zou zijn is het dit extra werk waard.
Voor de winterprei verwacht ik later in de zomer wel nog problemen met de tweede vlucht van de vliegjes, daar ga ik nog eens over nadenken later….
Hoi Diana,
Ik heb een off-topic vraag, over de indeling van het menu… Ik was op zoek naar info over bloemzaden die ik bij jou gekocht heb, en ik moest nogal zoeken, voor ik die onder ‘database’ en vervolgens onder ‘eenjarigen’ vond.
Zou het niet logischer zijn om de pagina ‘bloemen’ te noemen, en die in het rijtje van ‘groenten’, ‘fruit’ en ‘kruiden’ te zetten?
Verder vind ik de vernieuwde website heel mooi hoor, ik ben er al helemaal aan gewend!
Fijne paasdagen,
Marjolein.
Hallo Marjolein,
Dankjewel voor de tip!
Het is misschien een wat technisch antwoord maar de database van eenjarigen en alle soorten die daarin staan zijn geen pagina’s maar het is iets dat ik vanuit een ander soort programma maak, het linkt een rij met foto’s naar verschillende soorten, bijna als een soort kalender. Maar het is zeker handig om er eens over na te denken, ik zou misschien een pagina over bloemen kunnen maken, die aan het menu toe kunnen voegen en daar dan wat meer pagina’s onder plaatsen (zoals ook het stekken van rozen, plukbloemen, etc.) en er dan ook een link in plaatsen naar de database van eenjarige bloemen. Het is niet iets wat ik deze week even kan doen maar ik ga er zeker de komende tijd over nadenken en inventariseren wat daar dan onder zou kunnen vallen. Nogmaals dank!
Diana
Ik had vorig jaar preimineervlieg in de plantuitjes. Kwam er te laat achter wat er aan de hand was, door jouw blog, Diana. Heb vrijwel alle plantuitjes weg moeten gooien, en de zaaiuien is ook niet veel geworden. Maar de prei heeft nergens last van gehad!
Vandaag zag ik twee omgeknakte blaadjes in plantuitjes. Heb ze er snel tussenuit gehaald. Ik hoop dat ik zo de rest kan redden, want ik heb niet zoveel zin in doeken, gazen en folies …
Nogmaals compliment voor je mooie site. Ook de menuknop doet het nu; heel fijn!
Hallo Linda,
Dankjewel voor je reactie. Dat is ook bijzonder, dat je prei nergens last van heeft gehad! Hier waren juist prei, sjalotten en uien de klos, en dus geen schade aan knoflook en lenteui. Ik moet duidelijk nog veel leren over dit vliegje, en hoe meer ervaringen van andere mensen, des te meer kunnen we begrijpen wanneer ze eitjes legt, wat haar tegenhoudt, hoe we schade kunnen voorkomen, etc.
Nee, ik vind gaas en folie ook helemaal niks, voor nu moet het maar, met flinke tegenzin, en ik heb al rode Salvia met roze Limonium langs het doek geplant en daar wil ik nog iets paars bij uitzoeken, dat leidt hopelijk een beetje af 🙂
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Dank voor je blog! Nu snap ik wat die rode dingetjes waren die ik tegen kwam in de grond… en dan moet ik mijn uien nog planten!
Wat nu te doen? Niet planten? Zijn plantuitjes an sich ook al doelwit van dit beestje?
Hallo Maartje,
Er zijn meer larven die rood zijn hoor, dus het hoeft zeker niet de preimineervlieglarve te zijn. Sterker nog, voor zover ik weet (maar ik ben geen bioloog, heb geen verstand van ziekten en plagen) legt het vliegje haar eitjes in de jonge uienplantjes en niet in de grond. Uiteraard is bij aangetaste planten de vruchtwisseling ook heel belangrijk, zodat achtergebleven larven niet weer in een nieuwe uiachtige kan kruipen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik vind het ergens een risico, maar denk erover m’n tomaten en paprika’s al uit te planten in de kas…
Ze groeien heel goed en er komen al zoveel wortels onderuit m’n potjes. Ik blijf gieten!
Neem jij dat risico wel eens?
Ik verwacht geen late winter meer eerlijk gezegd. Ik zag wel dat er de komende 10 dagen nog één nacht 2 graden werd opgegeven. Dan wilde ik een paar olielampen neerzetten.
Zou jij het aandurven?
Hallo Iris,
Ik vrees dat ik het al heb aangedurfd 🙂
En het is inderdaad zeker een risico maar de pepers en paprika’s waren al zo groot dat ik ze niet meer thuis kon houden, ze vielen gewoon om en wilden al gaan bloeien. Ik moest ze dus naar de kas brengen en toen ze eenmaal daar waren en de vooruitzichten voor de komende 2 weken goed zijn ben ik begonnen met het uitplanten, elke dag een paar (dus ze staan nog niet allemaal in de grond maar dat is wel voor het einde van deze week de bedoeling). Ik beloof mijn eerstvolgende blog erover te schrijven.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ook ik had last van de uivlieg tot ik een vrij goedkope oplossing heb gevonden n.l een twee persoons klamboe eroverheen. Eerst boogjes over de uien en /Of wortels en daar overheen de klamboe. Een paar stenen op de hoeken voor het wegwaaien. Regen gaat er gewoon door heen en met de gieter gaat het ook prima. Bij mij werkt het uitstekend. Groetjes Janneke
Hallo Janneke,
Dankjewel voor het delen van je ervaring!
Ik heb de gordijnen van Ikea overwogen maar die hebben volgens mij net iets grovere mazen/grotere gaatjes.
Goed idee, een ‘klamboenet’!
Diana
Goedemorgen Diana,
Wat heb je er nu voor doek overheen gedaan? Wij hebben er nu nog niets overheen omdat we geen tuin op een complex hebben, uien en prei voor de eerste keer doen en het even aan willen zien! wel hebben we bloemkool en broccoli plantjes in de volle grond gezet waar nu nog het schaduwdoek van de kas overheen ligt!
Een zeil lijkt me ook niet wenselijk ivm de warmteontwikkeling en dan komt de regen er ook niet meer in!
Hallo Jurre,
Ik heb nu een net gekocht tegen de preimineervlieg, extra kleine maaswijdte, gekocht bij Zaadhandel van der Wal
Ik weet niet wat voor zeil je hebt maar over het algemeen laat het geen of niet genoeg licht door. Lees even de andere reacties want er zijn mensen die als alternatief bijvoorbeeld een gordijn (vitrage) van Ikea noemen, of een vliesdoek.
groetjes,
Diana
Ik zet al jaren twee of drie aubergine planten in mijn kas. Ik heb echte zelden aubergines kunnen oogsten door ziektes in deze planten.
Vraag: wat moet Ik doen om ziektes/ongedierte te voor komen of te bestrijden????
Beste Marius,
Omdat je geen achtergrondinformatie geeft over het uiterlijk van de ziekte of de beestjes is het lastig om daar vanaf een afstand iets over te zeggen.
Wat algemene tips zijn: verwijder zieke planten, giet water aan de voet van de plant en niet op de bladeren, plaats de planten op een andere plaats dan het jaar ervoor en probeer eens een ander soort aubergine om te kijken of dat verschil maakt. Als je meer informatie geeft over wat voor ziekte/dier je in je planten hebt kan er misschien iemand meer inhoudelijk reageren.
Groetjes Wijnie
Gaan we doen als het zo er is.
Dag Marius,
Aubergine planten sterk ik steeds aan door in het plant gat wat brandnetels te doen. Rond de aubergine plant doe ik eveneens brandnetelbladeren en eveneens smeerwortel bladeren van het type blocking 14 of ook wel Russische smeerwortel genoemd. Beide zaken zorgen voor sterke planten die ziektebestendiger zijn. Ik noem mezelf in deze periode een heks, omdat ik dagelijks mijn emmertje brandnetels ga plukken. Dit pas ik toe bij aubergines, tomaten, paprika en pepers. Ik ben dan wel blij als alles geplant is, want dan ben ik de brandnetels meer dan beu Grt carine
Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
Over de Preimineervlieg het volgende:
Een aantal jaren geleden ben ik nadat alle preiplanten waren aangetast begonnen met het telen onder insectengaas. Begin al te zaaien onder insectengaas. Dit gaat voor 99% goed. Verder is er ook informatie de vinden op de volgende site: https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/hobbytuinders-ontdekken-nieuwe-plaag-in-prei/. Hieruit de volgend tekst.
Levenscyclus
Het insect heeft een opvallende levenscyclus, die perfect de gesignaleerde schade van de lezers verklaart.
Generatie 1
Vlucht en eiafleg vanaf april tot mei. Mineervliegen maken voedingsstippen met hun legboor. Een eerste teken dat de mineervlieg actief is. De eitjes worden afgelegd aan de basis van de bladeren of in de schacht van de prei. De larven die daaruit ontstaan voeden zich en banen zich een weg naar beneden in de schacht van de prei, waar ze verpoppen vanaf einde mei/begin juni gevolgd door een
diapauze (rustperiode als pop) in de plant tot september.
Generatie 2
Deze mineervliegen kennen hun vlucht en eiafleg vanaf september tot november. Het zijn de larven van deze generatie die verantwoordelijk zijn voor de schade gesignaleerd door vele hobbytuinders.
Vanaf november overwinteren de larven als pop in de prei.
Plantuien zet ik pas in mei, omdat dan de eerste ei-afleg van de preimineervlieg niet meer plaatsvindt. Hierdoor geen last.
Met alles wat we zaaien en planten zijn we wel vaak te vroeg maar bijna nooit te laat.
Volgens mij heb ik dit verhaal al eens eerder geschreven.
Hopelijk werkt het ook bij u.
Groetend, Wim
Nog een aanvulling,
Behalve prei onder netten plant ik op een aantal plaatsen in de tuin nog groepjes prei onbeschermd. De preiprimeervlieg kan dan haar lusten daar op botvieren. Het leidt in ieder geval af van de beschermde prei.
Groetend, Wim
Hallo Wim,
Dankjewel voor je uitleg!!
Ik ga deze reactie even kopiëren en bij de reacties op de pagina van de preimineervlieg plaatsen, daar blijft ze beter zichtbaar/vindbaar.
groetjes,
Diana
p.s.: als ik het goed begrijp zou het net er dus in juni, juli en augustus af kunnen want dan vliegen er preimineervliegen/leggen ze geen nieuwe eitjes. Ik weet niet of ik dat ga gokken, misschien dat ik eens een rijtje buiten het net laat staan om te kijken of dat klopt
Goedendag Diana,
Ik gok het niet, dus staat bij mij de prei het hele groeiseizoen onder insectengaas.
Groetend, Wim
Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
Heb nog wel een andere vraag.
Sinds een paar jaar kweek in plantjes voor in een kasje. Dit jaar heb ik een probleem.
Sla, andijvie en koolsoorten zijn een paar dagen na opkomst totaal afgevreten. Er is dan boven de grond niets meer van te zien. Heeft iemand hier ervaring mee?
Diana en Ruud,
Respect voor alles wat jullie verbouwen en publiceren. Waar halen jullie de tijd vandaan.
Wel vraag ik mij af wie dat allemaal op moet eten. Laatste vragen hoeft u natuurlijk niet te beantwoorden omdat mij dat niet aangaat. Verder veel geluk en gezondheid gewenst.
Groetend, Wim
Had gisteren nog één slaplantje over wat uitgeplant kon worden. Vanmiddag was het hart uitgevreten. Voorlopig geen sla.
Groetend, Wim
Beste Wim,
Kijk maar eens goed onder planken, zaaitrays, potjes e.d.
Klinkt als kleine (naakt) slakjes……
Een keer in het donker met een zaklamp zoeken werkt ook goed!
Groeten van Mario
Hoi Wim,
Wat vervelend! Het kunnen ook emelten zijn. Om die reden plant ik al mijn sla, andijvie en kolen in p9 of grotere potjes uit zonder bodem, gevuld met potgrond. Ik laat de rand van de potjes 1 cm boven de grond. Dan heb ik geen last van emelten en ook niet van knolvoet. De wortels groeien vanzelf door de bodemloze onderkant de grond in. Tegen slakken helpt het niet helaas. Succes met je tuin en hopelijk lukt een volgende poging wel!
Groetjes Wijnie
Dag Diana, ik gebruik sinds vorig jaar ook fijnmazig doek van 0,7 mm. Gekocht bij Vreekens in Dordrecht. Dat werkt uitstekend tegen de mineervlieg, maar de hele oogst is toch verloren gegaan aan koprot.Ik heb hier nooit eerder last van gehad en vermoed dat dit komt omdat het gewas onder het doek niet goed kan drogen na regen en beregenen. Mijn buurman die zijn pootuitjes vorig jaar in mei geplant heeft en geen doek gebruikt heeft had nergens last van en een uitstekende oogst. Daarnaast heb ik gemerkt dat na een seizoen het net gebruikt te hebben, op sommige plekken de maaswijdte uitgerekt is en dus groter geworden is dan 0.7 mm. Jammer van zo’n duur doek, wat er wel heel degelijk uitziet. Groet, Christine.
Dag Christine,
Ivm jouw buren die de ui in mei geplant hebben, is normaal betreffende de mineervlieg. De eerste vlucht en het leggen van eitjes gebeuren vooral in april. Afhankelijk waar je woont, zal dit maart/april of april/mei zijn. In mei waren deze uien allicht nog niet groot genoeg om de eitjes hierin te leggen. Je kan dus best wachten tot mei voor het planten van uien zonder vlies doek. Het is wat vervelend, omdat ui juist de koude goed kan verdragen….
Groetjes Carine
Dag Carine, ik ken de cyclus van de preimineervlieg wel, maar waar het mij om ging in mijn vorige berichtje is dat ik dacht met fijnmazig gaas de problemen voor te zijn. Het is natuurlijk wel gelukt om de preimineervlieg te weren met het gaas, maar ik kreeg er een ander probleem voor terug, nl. koprot. Daarom ga ik dit jaar het gaas weghalen nadat de preimineervlieg actief geweest is zodat het gewas goed kan drogen. Als ik eind april/begin mei de pootuitjes zou planten voorkom ik ook schade van de preimineervlieg, maar ben dan erg laat, wat ik jammer vind i.v.m. een tweede teelt.
Groet, Christine
Hallo Christine (en Carine hartelijk dank voor het antwoorden!),
Ik heb zelf jaren geleden 2 jaar achter elkaar koprot in de uien gehad, erg vervelend want je oogst mooie uien en na een paar weken opslag in de schuur krijgen de meeste uien van die rotte plekken die helemaal tot in de uien trekken waardoor je een groot deel van de ui of de hele ui weg kunt gooien, en zo ging het hier met zeker 60% van de oogst. Koprot is een schimmelziekte, Botrytis allii, dit is de wikipagina: Wikipedia
Ik vond op deze pagina (Boerderij.nl)
nog de informatie dat de schimmel overleeft en wordt verspreid via uienafval, of dat waar is weer ik niet maar het klinkt plausibel en is wellicht het proberen waard. In ieder geval zou de luchtvochtigheid onder het net dus vooral slecht zijn omdat de schimmel een vochtige omgeving nodig heeft, maar het ontstaan van de schimmel is dus een ander verhaal. Even gekopieerd en geplakt van die website/pagina:
“We weten al meer dan 75 jaar dat uienafval een belangrijke rol speelt bij de infectie. In de jaren 60 en 70 wordt duidelijk dat de sporen van botrytis zo’n 1.000 meter kunnen ‘vliegen’. Ook wordt vastgesteld dat de sporen minimaal twee uur vocht nodig hebben om het blad binnen te dringen, bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden. De Britse onderzoeker Robert Maude ontdekt bovendien in de jaren 90 dat de sporen in de laatste tien dagen van juni, via de huidmondjes naar binnen gaan. Daar blijven ze zitten tot het afsterven. De teler ziet daar niets van. Besmettingen vinden sowieso niet bij de oogst plaats, want een akkerbouwer rooit niet als het nat is.”
Dit wist ik zelf ook niet, lees ik ook pas net. Wij zijn er vanaf gekomen door elke ui met koprot weg te gooien (die we voorheen nog wel eens op de composthoop gooiden, of in ieder geval bladeren of de kop/kont), een goede vruchtwisseling aan te houden en niet op de ui maar ernaast water te geven. We hebben er nu al een paar jaar geen last meer van. Maar nu ik dit weet ga ik zelf ook weer wat zorgvuldiger om met het afval en let ik de laatste 2 weken van juni extra goed op, en geef in die 2 weken geen water onder het net als dat niet nodig is.
groetjes,
Diana
Dankjewel voor je speurwerk Diana! Ik vermoed dat bij mij het probleem ontstaan is door te weinig beluchting onder het gaas en beregening bovenop het gewas door een electrische sproei installatie, als ik jouw verhaal zo lees. Dus jouw advies om bij de voet v.d. uien water te geven neem ik serieus!
Ik zag dat jij het gaas gedicht hebt met stenen en ben benieuwd of dat voldoende is. De vliegjes zag ik vorig jaar eindeloos zoeken naar een ingang om toch maar wel onder het gaas te komen bij die lekkere uien 🙂
Ik heb het gaas ingegraven. Dat heeft uitstekend gewerkt, maar wat een klus telkens om het weg te halen, om vervolgens te kunnen wieden en dan opnieuw in te graven. Misschien lees ik via je site t.z.t. nog eens of de bakstenen voldaan hebben.
Groet, Christine
Hallo Christine,
Ik ben ook benieuwd hoe het gaat, ik ga vanaf vandaag ook takken munt tussen de uien en sjalotten leggen, in de hoop dat de geur van munt de geur van uien wat verbloemt. Ik ben ook benieuwd of het met bakstenen goed genoeg gaat, we hebben het wel heel zorgvuldig ingepakt, ik kan zelf geen gaatje ontdekken maar het vliegje is zo klein dat die wellicht wat vindt. Ik laat het later zeker weten!
groetjes, Diana
Dag Diana,
Even ter info, het verknippen van kruiden/groenten die geur afgeven is slechts heel kort, een paar dagen. Nadien moet je dit constant vernieuwen. Ik doe dit bv. met tomatenbladeren tussen groenten die de aardvlo lekker vinden. Constant herhalen is de boodschap. Naast muntplanten had ik dit probleem niet, dit bleef actief. Dit jaar ga ik experimenteren met kerstomaatjes tussen deze gevoelige planten te zetten. Deze zijn minder gevoelig aan ziekten bij het water geven en zo ga ik proberen die vervelende beestjes tegen te houden.grt carine
Hallo Carine,
Ja, ik begrijp dat de geur van kruiden niet enorm lang mee gaat. Ik heb vorig jaar 2 muntplanten in 2 grote speciekuipen geplant, in de hoop daar elke week wel wat van te plukken. En ik wilde dille zaaien maar kom erachter dat ik vergeten ben om zaden te kopen :-). En dankjewel voor de tip, ik ga zeker ook eens iets met de geplukte bladeren van tomaten doen, vooral in de nazomer hebben we hier last van aardvlooien. Ik ga gewoon maar wat experimenteren, voor nu ben ik begonnen met geplukte heermoes tussen planten te leggen (uiteraard alleen de mannelijke ‘kattenstaarten’), in de hoop dat de goede stoffen zoals silicium weer in de bodem en dus bij de planten terecht komen.
groetjes,
Diana
Gisteren gezien dat bij gebrek aan uien en prei in de moestuin de preimineervlieg gesignaleerd is op de knoflook en de bieslook.
Op elke knoflook zijn de sporen te zien, ik heb onmiddellijk alle blaadjes ingekort tot onder de sporen waar naar ik begrepen heb de eitjes zich bevinden.
Nu afwachten wat dat geeft…
Hallo Rudy,
Oei! Ik hoop dat dat hier niet het geval is, gelukkig zijn er op het hele tuinbouwcomplex genoeg Alliumsoorten te vinden maar toch. Ik heb wel ook de preizaailingen afgedekt.
Maar ik zal deze week eens goed kijken naar de knoflook en lenteuien die ik niet heb afgedekt.
groetjes,
Diana