Planten planten
Ik zeg altijd dat mei de drukste moestuinmaand is. Maar als ik terugdenk zeg ik dat misschien ook wel over maart, en over april, en over juni tot en met oktober 😀 . Hoe dan ook; we proberen nu zoveel mogelijk te zaaien en zaailingen en planten uit te planten. Dat lukt niet altijd even goed, in een moestuin kom je nu eenmaal elke meter wel iets tegen dat ogenschijnlijk niet kan wachten.
En zo zijn we dus overal in de tuin druk; met onkruid weghalen, iets opbinden, een pot met planten water geven, wat aangetaste krulbladeren bij de buitenperzik verwijderen, even kijken of de aardappelen al boven de grond komen, stokken voor de tomaten in de kas uitmeten en zetten, en zo kan ik nog wel honderd dingen opnoemen. ‘Tropendagen’ noemt Ruud het, en dat slaat meer op het feit dat het zwaar is en hij moe aan het eind van de dag is dan op enige warmte. Hoewel we dat laatste nu ook duidelijk voelen.
We zijn blij dat alle 80 tomatenplanten in de kas zijn uitgeplant en de stokken erbij staan. En dat geldt ook voor de paprika’s, pepers, aubergines en komkommers. Tussen de plantjes hebben we de mest-met-stro gelegd die afgelopen winter als bodembedekking in de tuin lag. Zo kan het nog nuttige stoffen afgeven, houdt het onkruidgroei enigszins tegen en gaat verdamping tegen. En dat is fijn want met de zonnige en warme dagen deze afgelopen week moeten we al om de 2 dagen water geven. En alles wat uitgeplant wordt moet ook gelijk water krijgen. ‘Aangieten’ noemen we dat. En dat is niet omdat de grond droog is maar vooral om te zorgen dat het water dat we na het uitplanten geven ervoor zorgt dat gronddeeltjes rond de worteltjes worden ‘gespoeld’ waardoor het plantje gelijk contact heeft met de volle grond en de worteltjes verder kunnen groeien.
Overal in de kassen staan dit soort traytjes, potjes en bakjes tussen de stokken en jonge tomatenplantjes, paprika’s, etc. in. En tergend langzaam wordt het aantal tray’s en potjes minder. Omdat we tussendoor dus nog heel veel andere dingen zien en doen. Zo bind ik even wat rozentakken en clematissen op, verwijderen we het vliesdoek dat als bescherming tegen de duiven over de doperwten hing, vang ik wat slakken die ik aan de overkant van de sloot weer loslaat en geef ik de slaplantjes in een speciekuip wat koemestkorrels en een slok water.
Soms gaat het goed en soms ook niet: ik geef het bijvoorbeeld op met de worteltjes voor dit jaar; 3 keer gezaaid en 3 keer wel gekiemd maar direct daarna tot op de millimeter opgevreten door slakken. Nu heb ik er bietjes (die je op de foto bovenaan dit blog ziet) uitgeplant. De slakken vinden bietjes minder lekker, en wij lusten ze graag. Al blijft er natuurlijk een stemmetje in mijn hoofd gonzen; misschien op een ander plekje nog even 2 rijtjes worteltjes zaaien? Vorig jaar hadden we ook al geen worteltjes (toen waren de woelratten de schuldigen+ zij aten ondergronds van elke wortel de helft op waardoor de onderkant van de wortels in de grond gingen rotten en grotendeels konden worden weggegooid.
Nu hebben de woelratten het op de aspergewortels gemunt; een groot deel van de asperges komen niet meer boven, er zijn helaas nog maar 6 of 7 planten. Maar daar oogsten en genieten we dan ook dubbelop van. En als troost bestelde ik nog wat Dahliaknollen, dan kunnen die mooi de lege gaten tussen de asperges opvullen. Want nieuwe aspergeplanten kopen heeft nu misschien even niet zoveel zin.
En zo zijn er altijd meevallers en tegenvallers. De tegenvallers noemde ik al, onder de meevallers zien we bijvoorbeeld de extreem rijke bloei van appels en peren, en ook van de perzik in de kas. En de braam groeit zo geweldig dat we daar hopelijk ook dit jaar flink van kunnen oogsten. De frambozen krijgen al bloemknoppen. En de aardappelen komen boven de grond:
Ik zet er bij het poten altijd gelijk stokjes bij; dan kunnen we zien waar aardappelen bovengronds zouden moeten komen en kunnen we eventueel voorzichtig wat onkruid weghalen dat ertussen groeit. Als de aardappelen eenmaal voldoende bovengronds gegroeid zijn gaat ook hier weer een mulchlaag tussen, van oude mest met stro, of compost, of bladeren (of van alles wat, als de aardappelen eenmaal groot genoeg zijn kun je het toch niet meer zien).
Ook morgen staat het uitplanten weer bovenaan ons werkbriefje. We zullen wel zien wat er van terecht komt 😀
Tot slot van dit blog nog even de mededeling dat ik deze week nog een teeltpagina heb gemaakt, in dit geval van Dragon
En dit keer nog 2 foto’s van bloemen. Ik kon zelf niet kiezen, dan maar allebei. Op de eerste foto zie je de tulp Florosa die nu pas bloeit (maar dan wel erg mooi, van lentegroen met zachtroze naar steeds meer en feller roze met een vleugje lentegroen):
En de tweede foto maakte ik toen we gisteren in de namiddag met een glas thee in de achtertuin zaten. De hosta en hemerocallis op de foto moeten we ook nog uitplanten, maar de laat geplantte en dus laat bloeiende hyacint ziet er in het zonlicht prachtig uit. En dat geldt ook voor de geelgroene oregano erachter en de juist weer dieppaarse viooltjes daarachter. Meer lente kan ik niet op een foto proppen 🙂
Prachtig al die fotos, ik heb speciaal 2 weken vrij genomen van mijn werk zodat ik mijn vrije tijd lan toewijden aan de moestuin, alles moet de grond in de komende 2 weken, grootste verschil tot nu toe tussen de volkstuin en eigen tuin tunieren vindt ik toch wel het ongerdierte gehalte is zoveel groter, nog nooit aardvlooien gezien in eigen tuin en nu ineems zaten mijn 2 kolem die niet onder het gaas zaten er helemaal onder, slakken zitten vooral veel bij mijn peulgewassen, en toch hebben ze van de 12 kolen zeker 2 kolen al flink toegetakeld bij sommige is er wel kleine schade maar dat red de plant nog wel. Nu maar eens gaan kijken op uw pagina over ongedierte bestrijding vorig jaar weinig voor hoeven doen. Toch maar weer het mengsel van groene zeep, ingekookte knoflook en peper extract gaan spuiten op de plantjes, had dit bij de sla al gedaan en hier blijven ze er dan wel vanaf 🙂
Dag Kevin,
Ook hier reeds vroeger dit jaar veel aardvlooien. Zelfs de bladeren van smeerwortel zijn geperforeerd. Aardvlo heeft een hekel aan tomaten bladeren. Ik leg deze (als je begint te dieven) rond de planten die gevoelig zijn aan aardvlo (werkt slechts heel kort) of een aftreksel maken van tomaten bladeren. Soms plant ik ook wel dwergtomaatjes tussen andere planten omwille van de geuren.
groetjes
carine
Dankjewel Carine voor de tip 🙂
Hallo Diana,
Wat heerlijk om jouw blog weer te volgen, ook al heb ik de nieuwsbrief deze week niet gekregen , heb ik toch een vraag. Als ik kijk naar de foto van jouw kas met de tomaten stokken vraag ik me af op wat voor afstand staan die stokken van elkaar en kan dat ook in de buitenteelt straks? Ik heb nl geen kas en ze staan altijd buiten in beschutte zuid tuin. Ik wil er nu graag wat meer planten. Verder bloeit ook hier de appelboom enorm mooi evenals de kers, alles spruit de grond uit gewoon een genot om te zien! Groetjes en fijne tuinweek
Hallo Margriet,
Dankjewel!!
Dat je de mail niet hebt gehad is mijn schuld. Ik moet bij het plaatsen altijd 2 vakjes aanvinken; dat het blog ‘nu’ en ‘openbaar’ wordt gezet (want ik kan ook kiezen voor een andere dag of tijd en voor bijvoorbeeld alleen met een wachtwoord, in concept, privé, etc.) en dat was ik vergeten. Daar kwam ik zaterdagochtend achter maar dan kan ik het niet meer herstellen. En dus komt, denk ik, de link naar dit blog in de mail van aanstaande vrijdag (samen met de link naar het blog dat ik aanstaande vrijdag schrijf 🙂 ).
Mijn tomaten staan hier op de krapst mogelijke afstand en dat is dan 55 x 35 centimeter. Ik zet ze liever op 60 x 40 cm maar mijn ogen waren weer eens groter dan de kas. Ik zou die afstand voor buiten ook ongeveer aanhouden, vooral omdat er wel wat wind door de planten moeten kunnen waaien en de planten elkaar het best niet raken (en dat allemaal om Phytophthora zoveel mogelijk te voorkomen). Mochten planten toch iets te dicht bij elkaar staan waardoor bladeren elkaar raken en nat blijven na een regenbui, dan mag je bij volwassen planten ook gerust zo’n blad verwijderen.
groetjes en veel plezier in de tuin en met het uitmeten en planten!!
Diana
Hallo Diana , dank je voor je antwoord, ik had al zo’n vermoeden van de afstanden, en heb de tomaten er gisteren ingezet op ongeveer dezelfde afstand.
Vanmiddag tussen de buien door heb ik de paprika’s en pepers er ook ingezet op ongeveer dezelfde afstand. Ik heb twee bedden van 4,5m x 1m achter mijn huis voor moestuin hier heb ik paprika’s, pepers, tomaten, stokbonen en tuinbonen, tussenin staan de salie’s, bieten sla enz. Een grote engelwortel en kardoen en enkele zaai dahlia’s. Volkstuin is voor grotere hoeveelheden. Groetjes Margriet .M
Hallo Diana,
wat betreft je worteltjes, Gardeners World liet een aantal jaren geleden een tuinierder zien, die worteltjes in een ton op een stellage had.
Sindsdien doe ik dat ook. Een cementton van de bouwmarkt gekocht en hem op ca 1.5 hoogte gezet (van grond tot rand van de ton). Toevallig bij het grofvuil een stellage op wielen gevonden. In febr. strooi ik flink wat zaden in de ton en zet hem in het hok voor het raam en in maart rol ik hem naar buiten. De hele zomer genieten van gave worteltjes. Van de wortelvlieg heb je ook geen last, die vliegt niet zo hoog.
Ik oogst makkelijk 100 (zomer) worteltjes elk jaar weer.
Hoi Agnita,
Dankjewel voor de tip!
Ik heb dat zelf toevallig vorig jaar geprobeerd en helaas was het hier geen succes: de plantjes groeiden wel maar er werden maar heel kleine en dunne worteltjes gevormd. Vast mijn eigenschuld; te dicht op elkaar gezaaid, te weinig voeding of misschien ook in de droge en warme zomer iets te weinig water gehad. Ik ga het zeker nog eens proberen!!
Ik heb dit jaar iets nieuws bedacht om eens te proberen: ik heb de zaden voorgezaaid. Dat kan eigenlijk niet omdat worteltjes lange penwortels maken en dus slecht te verplanten zijn. Maar nu heb ik een ‘deep root trainer’ tray, met vakjes die 10 centimeter lang zijn. Ik ga het gewoon eens proberen (met winterpeen, ik ga gelijk maar voor de grote wortelen 🙂
Maar als ik nog een speciekuip over heb (er zijn er al een paar gevuld met zoete aardappelen, oca, etc.) ga ik zeker ook nog een keer worteltjes in een kuip proberen, met hopelijk dit keer een net zo goede opbrengst als jij!
groetjes,
Diana
Hey Diana,
vraagje over de(groene) asperges …snij jij die gewoon af bij de grond als je ze oogst of snij je “onder” de grond af?
https://www.youtube.com/watch?v=s5tyAXEVxVY
Volgens dit filmpje boven de grond afbreken.
Dag Eddy,
idd zoals Johan schreef, boven de grond. Ik laat soms wel een stok staan. Als ik niet kan volgen met het afknippen van de asperges, en soms zijn ze te lang, knip ik gewoon de bovenste 30 cm af.
groetjes en smakelijk
carine
Elke keer die worteltjes bij het kleinste groen weggevreten, alles geprobeerd. Eindelijk een remedie gevonden: na het zaaien koffie dik erover. Slakken vinden dat niet fijn
Hallo Jantsje,
Dankjewel voor de tip, de moeite waard om uit te proberen!
Helaas niet voor mijn tuin geschikt want zowel mijn man als ik lusten geen koffie 🙂
Maar ik zoek verder naar een manier om het toch weer eens te laten slagen, vroeger hadden we hier een overvloed aan zomer- en winterpeen maar de woelratten zijn plaag nummer 2, na de slakken.
groetjes,
Diana
Dit jaar hebben wij ontzettend veel slakken, het regent hier al weken, nog nooit hier zo nat voorjaar gehad. De slakken hier hebben genoeg vijanden zoals de talrijke egels en vogels en vooral de ooievaars die hier hun maag goed vullen.
Het probleem zijn de verhoogde bakken, daar hebben de slakken nauwelijks vijanden! We waren 1 week niet thuis en alles in de bakken is weg.
Mijn man is elke avond met een zaklantaarn op zoek gegaan, maar dat is in de stromende regen geen leuke job. Normaal leg ik kattenvoer neer, maar daar lok ik niet alleen nog meer slakken, maar ook de buurtkatten, en onze 15-jarige kater moet zijn territorium verdedigen.
Ik had nog over rijpe bananen liggen en die heb ik in stukjes in de bakken gedaan en dat werkt goed, slakken zijn gek op banaan en laten zich zo goed inzamelen. Na drie dagen waren er geen slakken meer. De bakken heb ik beplakt met koper tape ongeveer 10 cm breed op 50 cm hoogte en er gaat geen slak over heen. Elke tweede avond leg ik een stukje banaan in de bakken ter controle tot nu toe geen nieuwe slakken.
Ik heb het geloof ik al eerder geschreven hoe woelmuizen goed te verjagen zijn met herrie. Een metalen staaf in de muizen gang, een paar conserven blikjes er aan hangen zodat er een windspel ontstaat en dat op veel plekken van binnen naar buiten in de tuin, dat zal de muizen doen verhuizen. Je hebt er wel wind voor nodig, maar dat zal in Nederland geen probleem zijn.
Hoe beter de aarde met veel insecten en wormen waar de mol op afkomt en die mooie gangen graaft die de woelmuis overneemt.
Heeft iemand de roos Dekor Arlequin of weet iemand waar ik deze als struikroos kan kopen. We waren in Wenen en in het stadpark staan vele rozen, de enige roos die al bloeide was deze
https://www.praskac.at/moderne-kletterrose/rose-dekor-arlequin
een waanzinnig mooie roos. Mischien heeft iemand een tip.
Google brengt helaas geen resultaat als struik roos. Alle links die Diana in haar blog “over rozen” genoemd heeft, hebben deze roos niet.
Hoi Con,
Dankjewel voor de tip van de bananen voor de slakken! Hier gaat het nog best goed met paneermeel, de kattenbrokjes worden hier heel snel opgegeten door eksters en kauwen 🙂
En voor de tip van de metalen staaf met blikje met herrie. Ik ga het zeker proberen tegen de woelmuizen, 18 kilometer van zee is het hier vrijwel nooit windstil.
Over de roos: ik heb even voor je gegoogeld en ze is inderdaad erg lastig te vinden. Ik weet niet of je nog een keer naar Wenen gaat maar dan zou voorbereid met potjes, potgrond, snoeischaar, etc. wellicht een optie zijn om zelf stekken te nemen 😀
Maar als ik de K van Dekor verwissel voor de C, dus Rosa Decor Arlequin, dan vind ik wel heel veel meer links, vooral naar Franse en Russische websites (zoals deze Roses de Charme) maar misschien loont het de moeite om via die spelling verder te zoeken.
groetjes,
Diana
Dag Con, ook ik tuinier met ook verhoogde bakken. En gelukkig zijn bij mij de slakken al jaren onder controle met wat simpele dingen. Naaktslakken ruiken heel erg goed maar kunnen zich alleen voortbewegen via een slijmspoor en dat “vreet” vocht. Vocht dat ze weer vinden in ons malse spul. Wij kunnen met beide ons voordeel doen. Voor de geur heb ik zowel in maar ook aan de buitenkant van de bakken planten neergezet die zij vinden stinken. Knoflook, oi kers, hyssop, salie, lavendel, goudsbloem langs de randen. Trekken bestuivers, helpt bij luizen en staat leuk. Ik geef bij voorkeur ‘s ochtends water zodat de aarde al is opgedroogd als het gaat schemeren en die rakkers tevoorschijn komen. En ja, buiten de bakken, in de normale bedden is niet alles te voorkomen. Het grote blad van rabarber bijvoorbeeld is een prachtige schuilplaats (geen zon wel vocht) en daar vind ik eitjes maar zie ik ook kikkers, padden en egels. Mocht het in een warme en vochtige zomer toch uit de hand lopen dan lok ik ze op een veilige plek met een gehalveerde courgette oid. Ik ga jouw tip van een banaan (dank, wist ik niet!!) ook eens proberen. Volle zak in vriezer (sorry, ze gaan daar inderdaad dood maar op een relatief diervriendelijke manier, vergelijk het met vorst in de winter ze zakken gewoon weg, schijnt officieel goedgekeurd te zijn door dierenorganisaties) en na een paar dagen gaan de weer ontdooide lijkjes mèt de courgette/bananenschil(!!) op de composthoop. Nee, ik zet ze nooit levend uit “aan de overkant” dan verstoor je de boel daar weer en ik wil juist evenwicht. Overigens, naaktslakken poepen ondergronds en hun poep is prima voeding voor de bodem. Eigenlijk best mooie en nuttige diertjes, perfecte opruimers van zwak en rottend spul, voedsel voor vogels etc.maar ook voor de aarde…! Groeten, Pien
Sorry Pien, maar slakken bevriezen vind ik heel wreed. Als je ze al wilt ombrengen verdrink ze dan, dat gaat snel. Hier wordt geen dier gedood, hoogstens een mug.We hebben hier meerdere honderd lavendel planten, gisteren om die 60 nieuwe geplant, veel gaan kapot door de zware sneeuw, maar die houden geen slak tegen, ze zitten erop of eronder. De jongen goudsbloemen zijn al weggegeten net als de knoflook en salie. De slakken hebben ook hun functie en vijanden, vandaag waren er weer ooievaren en die eten veel weg. Het zijn 2 paartjes die hier niet ver vandaan hun nest hebben. In de verhoogde bakken zijn slakken lastig omdat ze daar niet gejaagd worden, maar dat heb ik nu onder controle. Slakken zijn ook gek op watermeloen, maar die heb ik niet altijd. Fijn weekend.
Wat is tuinieren toch leuk. Wat bij de één goed werkt doet bij een ander niets. Dat houdt het spannend. Maar slakken in de vriezer, ik heb het niet zelf bedacht of zo hoor! Is officieel advies van o.a. Velt en natuurorganisatie Gaia.
Coucou allemaal,
slakken, slakken, slakken… Een ware pest. Van de 15 augurken, 6 over en zo kan ik verder gaan. Nuttige beestjes, maar liefst niet de groententuin. Ik tuinier steeds met een soort visnet waar ik allerhande slakken, rupsen etc insteek. Nadien maak ik dit leeg bij de kippen en dit is feest voor hun.
Invriezen vind ik ook nogal een trage dood, ik zou dan eerder kiezen om ze in kokend water te gooien, dit is dan een snelle dood.
groetjes en een vruchtvolle dag, hier kersen plukken
carine
Beste allemaal, ik kon even geen item of blog etc. over Bietjes vinden dus bij deze, ik hoor steeds meer dat de bietenoogst hier in de Duinen bij Egmond aan Zee of tegenvalt of mislukt, ook bij mij, ik doe er alles aan om het te laten slagen maar ik wist/weet niet wat er aan de hand is. Nu vertelde een medetuinder dat bepaalde vogels de “middenpit” van het jonge plantje er uit pikt waardoor de groei van de bietjes achterblijft zo niet mislukt, hebben jullie hier ervaring mee?
Met vriendelijke groet,
Bert Stam
Hoi Bert! Kijk even (links) bij menu/groenten/ wortelgewassen zie je dat Diana een apart verhaal over rode bietjes heeft geschreven. Ze heten dan “kroot”. Ik ben zelf als Rotterdamse ook opgegroeid met “krootjes” maar denk dat dat een beetje streekgebonden is, in groentewinkels en supermarkten zie ik altijd rode bietjes staan. Overigens zijn mussen dol op bietenzaadjes dus wie weet?
Goeiemorgen Pien, Bedankt voor je reactie, ik ga dit aparte verhaal even lezen, bedankt voor de tip!
Ik denk dat je dit verhaal bedoeld? Kroot / Rode Biet – Diana’s mooie moestuin die heb ik al uitgeprint met vele andere gewassen en groenten etc. die bewaar ik in mijn “archief” op mijn landje in duin. Ik had ook ergens gelezen van Diana dat ze een aprt hoofdstuk ergens had geplaatst, deze kan ik vooralsnog niet vineden? Ikwil wat meer weten dus ga de vragen gerichter stellen bij de Kroot afdeling!