Bijna winter
Het is ondertussen december, de donkerste maand van het jaar. Bijna alle blad is van de bomen, we zijn begonnen met het voeren van de vogels in de achtertuin, de winter komt eraan.
En op de volkstuin nog steeds zoveel te doen, er moet nog flink wat gespit worden, maar ook nog paden worden gelegd, allerlei rommel worden opgeruimd. Vandaag een dag naar de tuin en dan gaan we de boerenkoolplanten ruimen. Het ging heel goed met ze, we hebben er ook al van geoogst en gegeten, maar zomaar, in 1 week tijd, zitten de planten vol met witte vlieg.
Gelijk de laatste paksoi geoogst, dit jaar had ik eens de paarse vorm die het net zo goed deed als de groene en de babychoy.
Geen idee waar ze vandaan zijn gekomen, maar de planten zien er nu erg onappetijtelijk uit (zelfs als ik het 2 keer in zout water zou zetten en daarna zou boenen zou ik nog steeds het idee hebben dat ik meer vlees dan groente zou eten :-)). Ruud is allang blij, die kan dan dat stuk gaan spitten, die hamert erop dat het zomaar langdurig kan gaan vriezen of sneeuwen en we dan weken niets in de grond kunnen doen.
En dus hopen we op een week mooi weer, dan kunnen we nog veel oogsten, maar ook nog wat paden maken, en de Blauwe bessen gaan verzetten (we gaan de 4 struiken die nog niet in pot staan in potten met turf ingraven in onze vette, kalkrijke klei).
En volgende week boompjes kopen, want er is door de verandering op ‘de nieuwe tuin’ plaats vrij gekomen voor 3 boompjes. Dus deze week nog even googelen op rassen. Ik wil dan graag 1 stoofpeer (want onze Gieser Wildeman heeft wel eens een beurtjaar en we vinden stoofpeertjes zo lekker, vers en uit pot, dat we niet blij zijn met een beurtjaar en er een tweede boom bij willen).
En een vroege handpeer. Want die vinden we ook vers als handpeer erg lekker. Maar daarnaast dit jaar ook ontdekt dat je ze prima in kunt maken, vorige week nog peren-speculaastaart gemaakt met gekregen handperen uit eigen pot.
En tot slot een stoofappeltje. Ik weet eigenlijk niet meer wat een stoofappeltje nu eigenlijk is. Mijn vader noemde het een paar weken geleden, en ik kan me herinneren dat we ze vroeger wel eens aten. Het zijn kleine, zoete appeltjes die je in geheel kunt stoven en niet snel tot moes koken. Ook eens over googelen, misschien vind ik er wel gelijk een rasnaam bij.
Tot nu toe kochten we fruitbomen altijd bij kwekerij de Batterijen in Ochten, altijd heel tevreden over. Maar Ochten is voor ons best ver weg en een maand of 2 geleden kwam ik bij toeval op de website van Auke Kleefstra, die een kwekerij in Friesland heeft maar ook in Vlaardingen, ik zag er erg leuke ouderwetse fruitbomenrassen. Dus gaan we daar eens kijken, de tijd om fruitbomen te planten begint nu wel.
Tot slot nog een foto van de Tagetes minuta, ook wel Chiquilla genoemd. Ze bloeit nog steeds, met heel kleine gele sterretjes in trosjes. Een afrikaantje, maar dan wel een hele grote. Ze bloeit sinds begin november en de planten zijn ruim 2 meter hoog. De geur is heel sterk (bekende afrikaantjesgeur maar ook iets van sinaasappel en sinaasappelschil erin), schijnt gebruikt te worden in de levensmiddelenindustrie.
Ze schijnt de beste Tagetes te zijn tegen bodemaaltjes, dus gaan we komende maand, wanneer de vorst de planten vloert, haar onderspitten in de kas. Wellicht kan ze daar nuttig werk doen….
Nog even een kleine oproep aan Rainier en Ans; ik probeer jullie te mailen, maar krijg de mails telkens binnen enkele tellen terug, met de melding dat ‘Spamcop’ mijn IP-adres als een spamadres beschouwt. Ik hoop dat jullie dit lezen, ik krijg verder geen mails terug, misschien weten jullie zelf wat er mis gaat….
Hoi Diana,
Sinds oktober hebben wij er een stukje volkstuin bij. We hebben het onkruidvrij gemaakt en planten die we willen bewaren omgezet en we willen er eigenlijk een grasveldje met fruitstruiken en -bomen van maken. Wanneer kunnen we het beste gras zaaien? Of kunnen we beter grasmatten gebruiken? En ik lees dat nu de tijd komt voor het planten van fruitbomen, we willen graag een paar kleine boompjes en hebben nog verschillende bessenstruiken die we graag willen verplanten. Kunnen we dat het beste nu nog doen of in het voorjaar?
Groetjes,
Christel
Hallo Christel,
Makkelijk maar prijzig zijn grasmatten, gras zaaien kost wat meer moeite maar is goedkoper, het is maar wat je zelf wilt :-). Gras zaaien of zoden leggen doe je in ieder geval in het voorjaar.
Bomen en struiken verplant of plant je als er geen blad meer aan zit en de bomen/struiken dus ‘in rust’ zijn.
En dat kan vanaf zo ongeveer nu, maar ook nog in januari of in de eerste weken van februari.
Kies vooral een week waarin geen vorst wordt verwacht.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Even een vraagje. Ik heb ooit ergens op je site een belangrijke tip gelezen over het eerst schoonmaken van potjes voordat je in het voorjaar deze weer wilt gebruiken.
Ik kan het helaas niet meer terugvinden…..
Verder nog een vraagje : heb je er ooit aan gedacht om al je info in een boekje uit te brengen ? Ik zou er heel blij mee zijn en waarschijnlijk ben ik niet de enige 🙂
Groetjes
Renée
Hallo Renée,
Ik denk dat het in een tuindagboek heeft gestaan, of anders op de pagina met algemene informatie over zaaien, soms weet ik zelf ook even niet meer waar ik wat heb geschreven :-).
In ieder geval giet ik in het vroege voorjaar heet water in een grote teil. En daar laat ik alle potjes die ik ga gebruiken een kwartiertje in liggen. Dan weet ik zeker dat alle slakjes, eitjes, etc. die er eventueel nog op/in zitten dood zijn.
Een boekje…. ik zou niet eens weten hoe dat gaat. Ik moet dan (denk ik) een boekje gaan schrijven en daarmee bij een uitgeverij gaan vragen of zij het willen publiceren. Ik denk dat er best al veel goede en leuke boeken over tuinieren zijn. Al vind ik het wel vreemd dat er in Nederland en België niet een echt mooi tomatenboek is, zoals dit: http://www.bol.com/nl/p/the-heirloom-tomato-from-garden-to-table-recipes-portraits-and-history-of-the-world-s-most-beautiful-fruit/1001004006236290/. Of een boekje over vruchtgewassen, met tomaten, pepers, paprika’s, aubergines, courgettes, etc.. (of een boekje over peulgewassen, met alle kleurtjes bonen, tuinbonen, sojabonen, peulen, erwten, etc. :-)).
Nou ja, wie weet, ooit nog eens :-). In ieder geval hartelijk dank voor het compliment!!
Diana
Dank voor je reactie. Zal in het voorjaar alles schoonspoelen.
En een boekje ??? Blijf we zolang je site volgen, altijd gezellig om te lezen
ja,daar wacht ikallang op,dat informatie in boekvorm verschijnt!
groetjes johan
Als je een boek uitbrengt zou ik hem kopen!
Dat zou een super naslagwerk zijn!
Hoi Diana,
Ook een leuke kwekerij met een mooi assortiment fruitbomen en kleinfruit, en ook niet te ver weg voor jullie http://www.fruitbomen.net in Boskoop.
Groeten Robert
Hallo Robert,
Bedankt voor de tip!
Heeft inderdaad een mooi assortiment, en ook heel handig, een goede beschrijving per ras.
Dat wordt dus nog puzzelen…….. 🙂
groetjes,
Diana
Wat een heerlijke bezigheid, ben benieuwt naar de boompjes die jullie zullen uitkiezen. Ik vind het nog altijd jammer dat bij ons in de postzegel tuin geen boom past…
In Zuidwolde , Drenthe, Zit een tuincentrum die ook de bomen van de Batterijen uit Ochten verkoopt…. vele oude rassen en ook kweeperen en mispels.
Ook verkopen ze hier smalle appelboompjes die in iedere tuin , zelf pot passen Elisa !!
http://www.groencentrumzuidwolde.nl
Zoete Ermgaard is een heerlijke stoofappel. Ik heb sinds 2 jaar een boompje en dit jaar voor het eerst 18 appels geoogst in okt. Ik heb ze gedroogd en we hebben ze ook al gegeten. Net als stoofpeertjes koken/stoven zonder enige toevoeging. Heerlijk met gebakken aardappel en een gehaktbal 🙂
Hallo Jannie,
Hartelijk dank voor je reactie!
Op internet is er vaak erg onduidelijke informatie. Ik lees op sommige websites zelfs dat ze een handappel is. Maar zie ook staan dat ze het minder goed doet op zware grond, en dat ze erg lekker is maar een slechte opbrengst geeft en beurtjaren heeft. Op hoe meer websites ik bekijk, des te onduidelijker wordt het.
In ieder geval bedankt voor je persoonlijke ervaring! Ze staat zeker op mijn verlanglijstje, alleen als ik een appel tegenkom met dezelfde smaakkwaliteit maar dan zonder de beurtjaren en wellicht wat meer geschikt voor onze grond verander ik wellicht nog van gedachten :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Bedankt voor je reactie. Ik tuinier op een volkstuin in Overschie ook zware grond. Maar we hebben dit jaar helemaal onder water gestaan na de zware regen in oktober. Dus zal mij benieuwen hoe alles het heeft gered. 40 cm water overal. We hadden net de tuin opgehoogd pfff. Maar goed dat is de natuur denk ik maar we gaan gewoon verder. Huisje weer schoon en maar weer aan het werk.
Ik lees jou tuindagboek altijd met veel plezier. En herken er zoveel van.
Fijne kerstdagen en een goed 2014 met lekker veel tuinweer.
groetjes Jannie