Pepers 2
Het is augustus, pepermaand noemen we dat hier (zoals we juli tomatenmaand noemen al viel dat dit jaar letterlijk wat in het water :-)).
Nog niet alle peperplanten hebben vruchten maar de allerlaatsten beginnen nu wel te bloeien, hopelijk nog op tijd voor een oogst in het late najaar. Andere soorten hebben al vruchten en de eerste pepers beginnen ook te rijpen. En zoals in het eerste stukje over Pepers al geschreven zijn er veel verschillende vormen en kleuren.
Erg mooi vind ik zelf de Tazmanian Black, met groen met zwarte onrijpe pepers, mooie lilapaarse bloempjes, ze gaat uiteindelijk afrijpen naar rood.
Pimenta Moranga is ook erg mooi, met zeer donker blad en bijna zwarte stelen, witte bloempjes met een lilapaars sterretje erin (dat me zeer doet denken aan de bloempjes van Pimenta da Neyde), en pepers die van donkerpaars nu verkleuren naar een soort oudroze en uiteindelijk rood zullen gaan afrijpen.
Little Elf is een Cultivar die klein blijft, de planten zijn zo’n 30 centimeter hoog en zitten vol met kleine crèmegele rechtopstaande pepertjes die nu oranjerood gaan afrijpen.
En tot slot een foto van de Rocoto Rio Hualaga, een peper uit de pubescens-groep. Ze staat buiten, voor de kas, daar waar het water tot aan haar oksels heeft gestaan en het wekenlang koel en kletsnat is geweest. Het blad hangt een beetje, van ellende, maar dat neemt niet weg dat ze gewoon verder bloeit en zelfs ook al een paar pepers draagt.
Tot slot nog even een foto van huisvlijt. Van de tomaten die ik kon oogsten en een paar paprika’s, rode uien, courgettes, etc. een zelfverzonnen inmaak gemaakt. Ik moet nog even kijken hoe ze zich houdt in potten, ze zijn in ieder geval vacuüm en dat is al een goed teken. Een beetje geïnspireerd op de zomerse ‘bruschetta-salades’ die je tegenwoordig bij Albert Heijn en Lidl kunt kopen. Gisteren een Turks brood en een pot van dit inmaakmensel mee naar de tuin genomen en het viel erg in de smaak (sterker nog, pot ging leeg mee terug naar huis, dat is een goed teken :-))
Ik hoop vandaag het recept (nu het nog in mijn hoofd zit) even in de inmaakrecepten te schrijven, en dan zet ik het maar bij Inmaak Overig en dan met de naam “Diana’s Bruschetta” (bij gebrek aan een betere naam want ze is geen chutney, niet echt een relish, ze is hartig en ze zit boordevol verse groenten, vloeibaar maar net dik genoeg om met een lepeltje op een stukje brood te smeren).
Dag Diana,
Ook in onze kas doen de pepers/paprika’s (weet nog steeds niet wat wat is, want ik heb er geen naamkaartjes bijgezet) het goed. De phytophtora heeft echter ook bij ons toegeslagen. Eerst de buitentomaten en nu ook in de kas. De buitentomaten zijn inmiddels geruimd, maar omdat ze het wel heel goed deden heb ik heel veel groene tomaten. Ik heb van internet een recept geplukt en heb nu 6 potjes groene tomatenjam. Het smaakt een beetje naar curry. Ik vond het wel lekker, maar mijn zoon absoluut niet. Heb jij ook een lekker recept wat je met groene tomaten kunt maken? Ik heb bijna alle blad
van de planten in de kas gehaald in de hoop dat er nog een aantal rijpen, maar ook hier zal ik veel groene tomaten overhouden. Ik houd het angstvallig in de gaten, zodat ik ze op tijd kan oogsten. Het
Hallo Gea,
Kijk even op deze pagina: https://www.mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/conserveren/chutney/
Daar heb ik 2 recepten gezet met groene tomaten (Groene Tomatenchutney en Hot-Dog relish).
Ik hou ook niet zo heel erg van groene tomatenjam (Ruud wel), maar hier smaakt ze zeker niet naar curry hoor, juist lichtzoet, fris, doet me altijd erg denken aan Tomatillo’s. Hier vind je het recept van Groene Tomatengelei zoals ik dat een jaar of 3 geleden maakte: https://www.mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/conserveren/jam/
groetjes,
Diana