Orange Lantern

  • Species: Capsicum chinense
  • Kleur: Groen - Oranje
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Heet

Een echte chinensepeper, dat ruik je wanneer je een rijp pepertje opensnijdt; kruidig, wat tropisch en heet, flink heet! Voorzichtig proeven hoor, want de heetheid blijft vooral lang achterin je mond hangen.

Maar lekker dus, ik vind dit soort tropisch-kruidige pepers erg lekker, ze geven Zuid-Amerikaanse gerechten gelijk dat aroma dat ik er zelf zo lekker aan vindt.

En deze is dan ook nog zo vrolijk! Ik had de planten in pot (15 liter voor 3 planten) en daarin bleven ze vrij compact, zo’n 50 centimeter hoog en breed. De pepers hebben een opvallende vorm, die in dit geval ‘lantaarn’ wordt genoemd. Nou, met wat fantasie snap ik dat wel. De pepertjes zijn zo’n 3 centimeter groot en hangen verspreid in de plant. Ze rijpen van donkergroen met soms een vleug of vlek donkerpaars naar helder oranje.

Ze geeft een prima opbrengst, en de pepertjes zijn heet genoeg om heel zuinig gebruikt te kunnen worden :-).

Ik kon op 4 augustus in de kas de eerste rijpe peper oogsten, ik zou denken dat ze daarmee vooral geschikt is voor de teelt onder glas. Maar dat neemt niet weg dat als alles klopt (in januari of februari al zaaien, een goede pot geven, goede voeding, pas in mei buiten zetten, en dan het warmste en zonnigste plaatsje in een beschutte tuin), ze wel echt een geweldig leuke potplant is. Bedenk dat ook de onrijpe groene pepertjes eetbaar zijn en goed pittig.

En anders kun je de pot ook in oktober nog naar binnen halen want daar kunnen de pepers dan nog op een licht en warme plaats rijpen. En wellicht kun je haar proberen te overwinteren want uiteindelijk is ze een niet-winterharde vast plant/halfheester. als dat lukt geeft ze het jaar erop meer en vroeger rijpe pepers. Als er één peper is om eens proberen te overwinteren, dan is het deze. Sterker nog, terwijl ik dit schrijf (op 4 november) staat ze hier sinds een week boven op een lichte en licht verwarmde slaapkamer, mijn eerste poging een peperplant te overwinteren sinds misschien wel 10 jaar :-).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief