Mini Rocoto Brown

  • Species: Capsicum pubescens
  • Kleur: Groen - Bruin
  • Teeltduur: Laat
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Medium heet

Voor wie ze niet kent: de pepers in de groep Capsicum pubescens hebben een aantal opvallende verschillen met alle pepers uit de andere groepen: het blad is altijd zachtbehaard en heeft daardoor een mooie groengrijze uitstraling. De bloemen zijn bijzonder en meestal paars gekleurd, in dit geval zijn de bloemen paars met witte vlekjes.

De pepers in deze groep zijn de enige pepers die niet met andere pepers kunnen kruisen (uiteraard wel met andere pubescens-rassen). En ze zijn altijd en zonder uitzondering te herkennen aan de dikke kleine zwarte zaden (de zaden van pepers uit de andere groepen hebben altijd geel-beige zaden).

Er is 1 grote ‘maar’ met de pepers uit deze groep; ze kunnen niet zo goed tegen de teelt onder glas. Het is er te warm en de luchtvochtigheid is er te vochtig, ze groeit en bloeit er prima maar de bloemen vallen er af zonder vrucht te zetten (ook bij meerdere keren per dag tikken, flink luchten, etc.).

Oftewel; een echte peper voor buiten (want daar doet ze het wel prima). Maar dan wel met gebruiksaanwijzing want je zult wel zo warm mogelijk moeten zaaien om haar te laten kiemen (liefst bij ruim 25 graden, ik zaai zelf bij 27 graden in een elektrische propagator). En zaai haar op tijd, liefst tussen half januari en eind februari. En houd de planten in pot (daarin heeft ze het veel beter naar haar zin dan in de koude natte volle grond). Oftewel: ze heeft bij de opkweek veel warmte nodig maar in het volwassen stadium houdt ze juist van een gelijkmatige vrij koele temperatuur.

Dan over de pepers: de planten werden hier buiten in pot ongeveer 70 centimeter hoog. De pepertjes zijn stevig, donkergroen en kogelrond, ongeveer 3 centimeter groot (iets kleiner dan een pingpongbal). De pepers rijpen van donkergroen naar chocoladebruin, ze zijn zowel onrijp als rijp eetbaar (onrijp groen zijn de pepers iets minder heet en wat frisser van smaak, rijp chocoladebruin wordt de smaak warmer en kruidiger en naar mijn mening bijna meer heet dan medium heet. De zaden moeten voor gebruik wel worden verwijderd, om geen andere reden dan dat ze zo hard en daardoor niet lekker zijn (ik lepelde ze er met theelepeltje makkelijk uit).

In de buitenteelt valt de oogst laat, rond oktober. Maar dat is prima want als je in september bladeren, bloempjes en niet dragende takjes afknipt rijpen de pepers binnen enkele weken af. Ik heb de pot met plant na het ‘strippen’ in de kas gezet maar dat hoeft zeker niet hoor. De opbrengst is meer dan prima (zie de foto van de pepers aan de ‘kaal gestripte plant’).

Je kunt in plaats van strippen ook proberen om de plant in huis te zetten, ze is eigenlijk een heester en heeft van alle pepersoorten de beste kans om succesvol te overwinteren.

Oftewel: ze is niet makkelijk te zaaien, heeft dan veel warmte en tijd nodig, maar na het kiemen wordt het alleen maar makkelijker en kun je de plant vanaf half mei het beste buiten in pot houden en in de herfst letterlijk tientallen dikwandige kruidige hete pepers oogsten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief