Fatalii
- Species: Capsicum chinense
- Kleur: Groen - Geel
- Teeltduur: Laat
- Opbrengst: Prima
- Heetheid: Zeer heet
Oei, niet voor watjes :-). De op één na heetste peper van dit jaar (op papier maar ook in het echt), alleen de Trinidad Scorpion was heter, maar het verschil tussen die 2 is echt het verschil tussen enorm heet en enormer heet, ik kan dat bijna niet meer proeven (ik proef wel de verschillen in plaats, waar de Trinidad vooral achterin je mond en keel heel erg warm heet blijft was de heetheid van deze Fatalii bijna ‘koel’ of fris te noemen. Maar wel enorm heet dus :-).
De flinke planten (niet zo hoog, een centimeter of 80 maar wel bijna net zo breed) geven een meer dan prima opbrengst van deze zeer hete pepers, ze rijpen van donkergroen naar citroengeel. Ze zijn vrij groot, wel 6 centimeter lang en zien er al gevaarlijk uit, wat onregelmatig in het oppervlak en in een scherpe punt naar onderen toe.
Ik kon begin september de eerste rijpe peper oogsten, en daarmee is ze dan voor een chinensepeper niet eens zo heel laat. Voor meer ervaren pepertelers is ze ongetwijfeld ook prima te telen in een pot op een warm terras. Voor niet ervaren pepertelers zou ik kunnen zeggen dat het wellicht handiger is om met een annuum-peper te beginnen en chinensepepers te bewaren voor als je wat meer ervaring hebt.
De opbrengst was hier meer dan prima, flink in aantal, en het zijn grote pepers, en ze zijn zo heet dat je echt geen hele peper in gerecht kan verwerken. Eerst even goed proeven voor je haar gebruikt hoor.
Ik teelde ook een rode variant (Fatalii Red) en een chocoladebruine variant (Chocolate Fatalii), 2 kleurvarianten die ook zeer hete pepers gaven, de rode Fatalii gaf hier iets minder opbrengst (maar dat kan aan de omstandigheden van dat jaar hebben gelegen), de Chocolate Fatalii heeft wat langere pepers dan de rode en de originele eerste gele Fatalii. Je vindt hieronder ook foto’s van die 2 kleurvarianten. Soms wordt Fatalii trouwens ook wel Fatali (dus zonder de 2e i genoemd).