Chenzo
- Species: Capsicum annuum
- Kleur: Paars - Rood
- Teeltduur: Vroeg
- Opbrengst: Zeer goed
- Heetheid: Medium heet
Dit is een nieuwe favoriet. Want wat een geweldige peper! Ik werd direct verliefd op de vroegheid, opbrengst, vorm en kleur.
Ik plant altijd 3 peperplanten bij elkaar (op de informatiepagina over de teelt van pepers en paprika’s kun je daar meer over vinden). En de opbrengst van die 3 planten samen was letterlijk overweldigend. Ik heb een filmpje van 20 seconden van de plant gemaakt (het zijn dus 3 planten bij elkaar en je kunt aan de hand van dat korte filmpje de opbrengst inschatten:
De foto’s hieronder laten ook de grote opbrengst, denk ik, nog wel zien 🙂
De pepers lijken in alles vrij veel op een jalapeño, de smaak is net zo kruidig en fris en ongeveer even heet. De vorm lijkt ook op die van een jalapeño, ze is alleen iets kleiner, ongeveer 4 tot 5 centimeter lang en 1,5 tot 2 centimeter breed.
De planten werden hier zo’n 60 centimeter hoog en met z’n drieën bij elkaar zeker ook wel 60 centimeter breed. Bij de zaailingen en de jonge planten zie je een duidelijke donkerpaarse waas op het donkergroene blad. Later worden stelen en blad donkergroen. De plant bloeit met witte bloempjes die een lilapaars randje hebben (zie foto). Na de bloei verschijnen de pepers, ze zijn dan heel donkerpaars en glanzend, bijna ‘lakzwart’. Bij het rijpen verkleuren de pepers eerst naar donkergroen en vervolgens naar dieprood.
Ik kon in de kas op 22 juli de eerste rijpe pepers oogsten en daarmee was ze de vroegste pepers van dat jaar en heeft ze zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt (mits je haar vroeg zaait, en vanaf half mei in pot op een zonnig en warm plekje houdt).
Ik las eens dat ze een F1-hybride zou zijn. Ik kocht de zaden als zijnde een zaadvast ras. Ik teelde deze plant in 2022 nogmaals, niet op een heel goede plek en helaas had ze vanaf februari veel last van luizen (tot in juli). De opbrengst was behoorlijk minder dan hierboven beschreven en zoals de foto’s laten zien. Toch een F1-hybride die het als nakomeling minder goed doet? Of komt het toch door de genoemde nadelige omstandigheden? Ik ga haar zeker nog eens zaaien (zelfgeoogste zaden), om te kijken wat ze dan doet…..
Goedemiddag,
Ik had op uw site peper chenzo gezien.
Heeft u hier nog zaad van?
Ik weet iedere keer weer niet hoe ik zaden bij u kan kopen, sorry.
Vriendelijke groet,
Janneke
Hallo Janneke,
Nee, ik vrees dat ik geen zaden van Chenzo heb (want ik teelde dit jaar weer andere soorten en rassen).
En dit was mijn laatste zadenlijst, bijna alles is ondertussen uitverkocht, op een enkele tomaat (Orange Icicle) en peper (Wraith) na.
Ik heb even voor je gezocht want ik kocht de originele zaden in Engeland en daar kun je nu helaas door de Brexit geen zaden meer bestellen. Maar ik vond een Nederlands bedrijf dat er zaden verkoopt, je kunt hier zaden van de Chenzo vinden: Flowerspot.nl (ik heb er zelf nog nooit iets besteld dus kan je daar niets over vertellen maar het was op dit moment de enige webshop met Chenzo-zaden dat ik kon vinden).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana
Hallo Diana,
Dit lijkt mij wel een hele mooie peper. Ik kom er wel achter dat het helaas een F1 is en dat zou jammer zijn als ik er zaad van wil overhouden. Mijn favoriete peper is tot nu toe Ring of fire. Dit jaar probeer ik jalapeno TAM, ben je daar bekent mee? Zou mild, vroeg en zeer ziekteresistent zijn.
Groet, Richard
Hallo Richard,
Ik zie op enkele websites dat ze een F1-hybride wordt genoemd, maar op de meeste websites geen enkele vermelding van een F1-hybride (ik zie dat bij sommige webwinkels wel vaker, soms lijkt het ook alsof de term F1 ook wel eens wordt gebruikt om een wat hogere prijs voor zaden te kunnen vragen). Ik kocht de zaden zelf bij Thompson & Morgan en daar staat geen vermelding van F1. Ik zie ze Chenzo ook bij Fatalii-seeds (ook een betrouwbaar adres voor peperzaden) en ook daar geen F1. Op de website van Reimerseeds (en die staat er toch om bekend om nog wel eens F1 achter een naam te zetten) wordt ze zelfs letterlijk ‘open polinated’ genoemd. Op Nicky’s Nursery ook geen vermelding van F1 en daar kocht ik ook regelmatig peperzaden. Het wordt hoe dan ook duidelijk dit jaar: Ik zaaide nu zelf geoogste zaden van planten die hier 2 jaar geleden stonden. Vooralsnog hebben de 3 x 3 zaailingen dezelfde donkere kleur en hoop ik komende zomer te kunnen zeggen of en welke verschillen ik zie.
Ik heb geen ervaring met de jalapeño TAM, wel met heel veel andere jalapeño’s (een deel van de rassen die ik teelde kun je hier vinden: Database van zelfgeteelde pepers
groetjes,
Diana
p.s.: Ring of Fire vind ik ook een heel handige peper met lekkere kruidige smaak, niet te heet, vrij vroeg en een meer dan prima opbrengst
Hallo Diana,
Dan geef ik deze peper volgend jaar ook een kans. Dat klopt wel inderdaad, soms wordt er misbruik gemaakt van F1. Bedankt voor je antwoord.
Groet, Richard
Hoi Diana,
Ik had eigenlijk een vraagje over 1 van jouw recepten, maar zag daaronder geen mogelijkheid om een comment achter te laten, dus ik doe het even hier. Het gaat om een sambal recept, waarbij in de ingrediëntenlijst Goela Djawa staat. Een schijf is ervan nodig. Ik zag dat dat een Javaanse rietsuiker is. Ik ga ervan uit dat ik het zou kunnen vervangen door gewone rietsuiker, maar hoeveel gram is dan het equivalent van 1 schijf?
Hallo Sietske,
Leuk om te horen dat je misschien een sambalrecept wilt gaan proberen!
Goela djawa (of Gula djawa) is geen rietsuiker, het is een ongeraffineerde palmsuiker. Het is heel donker van kleur en in de smaak is het zoet maar zitten er in de smaak ook tonen van karamel, koffie, anijs, etc. Als ik het zelf niet in huis heb (tegenwoordig kun je het in heel veel supermarkten ook kopen, in vaste vorm of vloeibaar in een flesje), dan vervang ik het door donkerbruine basterdsuiker, daar is het in mijn beleving nog het meest mee te vergelijken, ook in kleur trouwens.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
O, bedankt, dan ga ik dat doen! En hoeveel gram heb ik dan nodig?
Hallo Sietske,
Voor 1 schijf gula djawa kun je grofweg 1,5 eetlepel donkerbruine basterdsuiker aanhouden.
groetjes,
Diana