Pasta

Dit is een kort blogje op een afwijkende dag. Dat komt door de drukte rond de zadenlijst (waar ik zeker niet over klaag, integendeel, maar daardoor ben ik al een paar dagen niet op de tuin geweest, en heb ik ook even geen tijd gehad om te schrijven). Ik heb op de pagina Zadenlijst Nieuws wat geschreven over de vorderingen en wat er goed en fout gaat, misschien handig om even te lezen voor de mensen die bijvoorbeeld geen bevestigingsmail na een bestelling hebben gehad.

Die ene dag dat ik vorige week wel op de tuin was zag ik dat Ruud stoïcijns is doorgegaan met opruimen. Alles wat uitgebloeid is, lelijke bladeren krijgt (en groenten waar hij geen trek in heeft) wordt nietsontziend uit de tuin gerukt en op de composthoop gegooid.

Niet dat de tuin al helemaal leeg is hoor, wat nog eetbaar is en wat kou kan verdragen blijft staan, dan verwijderen we alleen onkruid en woelen de grond rond de groenten een beetje om voor wat meer luchtigheid in natte herfstdagen:

 

Er staan nog bietjes en snijbiet, mosterdblad en koolraap. In andere vakken staan nog winterrammenas, winterandijvie, veldsla, prei, witlof en roodlof, selderij, pastinaken, palmkool, savooikool, boerenkool, etc.. Nog best veel dus! Maar als Ruud een vak eenmaal onderhanden heeft genomen is niet alleen het onkruid weg, maar ook wat planten die best nog hadden kunnen blijven staan, of oogst die mee naar huis had kunnen gaan.

Dit kon ik bijvoorbeeld nog net op tijd redden:

 

Er was niks mis met de prei, die zou Ruud ook in de tuin hebben laten staan. Maar de bleekselderij lag al in de kruiwagen (want ‘die ziet er niet uit’, zegt Ruud) en hetzelfde geldt voor de minivenkeltjes zonder echte knol (‘veel te klein’, vindt Ruud).

Maar ik heb bedacht dat ik dit jaar weer eens bouillonpasta maak. Ik kreeg het recept jaren geleden van iemand die in Duitsland woonde, daar heet het ‘Suppengewurz’. En daar zijn juist in deze tijd lekkere soorten voor te oogsten. En aangezien alles wordt fijngemalen maakt het niet uit of het klein is, en lelijke bladeren snijd ik weg, maar bijvoorbeeld ook de stelen van peterselie en het blad van venkel en bleekselderij mogen erin. Dus de hele bos mag mee naar huis.

Na het wassen en snijden blijft dit over: peterselie en snijselderij, 2 pastinaken, prei, knolvenkel, wat citroenverbenablaadjes, bleekselderij. Maar je kunt het samenstellen met wat je wilt (en wat je hebt), als het maar geurig en smaakvol is. Dus bijvoorbeeld courgette is misschien leuk als vulling maar heeft niet heel veel smaak. Daarentegen zijn worteltjes lekker zoet, knolselderij is heerlijk geurig, uien zijn sterk en fris, pepers pittig, etc. Oftewel: kies soorten die je ook als smaakmakers in soepgroenten of in soep zou gebruiken.

 

Het principe berust op de houdbaarheid dat zout geeft. Als je zorgt dat er minimaal 12% zout in het mengsel zit zal het zeker een jaar houdbaar blijven. Ik gok het niet en maak er altijd 14% zout van, dan weet ik heel zeker dat het voldoende. Voor wie denkt dat 12% of 14% heel veel zout is: dat is het ook. Maar een gemiddeld bouillonblokje bevat ongeveer 50% zout. En het is heel zout maar je gebruikt het als vervanger en niet als aanvulling. In plaats van een bouillonblokje gebruik ik nu een theelepel of koffielepel bouillonpasta. En dan gebruik ik dus uiteindelijk zelfs minder zout dan wanneer ik een bouillonblokje zou gebruiken.

Voor mensen die helemaal geen zout willen gebruiken is er uiteraard de mogelijkheid om de zoutloze bouillonpasta in te vriezen, al dan niet in ijsblokjesvormpjes. Mijn ervaring is dat het uit de vriezer vandaan wel anders van kleur en vooral erg nat wordt.

Voor de bouillonpasta met zout is het wel heel belangrijk om het goed te meten, want met 1 gram te weinig zout kan de bouillonpasta wel bederven.

 

Na het wegen reken ik uit hoeveel zout er vervolgens bij moet. En dan gaat alles de keukenmachine in. En dan is het niet alleen heel belangrijk om het goed fijn te malen maar ook om het heel goed te mengen (want als er in een deel van de pasta meer zout zit en in een ander deel dus te weinig, kan het dus ook bederven. Ik voeg één of twee eetlepels vers citroensap toe (dan blijft de kleur mooi frisgroen en verhoog ik de zuurgraad net iets waardoor de kans op botulisme sterk afneemt). En vervolgens laat ik de keukenmachine gewoon een paar minuten ratelen. En daarna roer ik het ook nog een paar keer heel goed door met een lepel, tot groentepasta en zout volledig gemengd zijn. En daarna gaat het schoongemaakt potjes in en mag het naar zolder (en gelijk 1 potje in de koelkast voor direct gebruik). Het wordt dus niet verhit en de potjes trekken dus ook niet vacuüm.

Wij vinden deze bouillonpasta veel lekkerder dan bouillonblokjes waarin vooral extracten en E-nummers worden gebruikt. En het wordt gemaakt van restjes uit eigen tuin, ook leuk!

Terwijl ik het maakte bedacht ik dat Sambal oelek op hetzelfde principe berust (houdbaarheid op basis van zout). En zo dacht ik, al schillend en snijdend, nog verder. Want eigenlijk zijn er dan heel veel mogelijkheden. Denk aan een zomerbouillonpasta met bijvoorbeeld tomaten, paprika en basilicum. En ik had zelf bijvoorbeeld een leuke oogst gember, en citroengras, en pepers, dus zou ik mijn eigen currypasta kunnen maken. Aan het einde van de middag was dit het resultaat:

 

De bouillonpasta gebruiken we al, de geur doet me wat denken aan erwtensoep, maar dan meer anijsachtig door pastinaak en venkel. En de twee currypasta’s hebben we ook al geproefd en die ga ik zeker ook onthouden, de groene is frisser (met onder andere groene pepers, veel gember en citroengras, ketoembar, uien) en de rode warmer (onder andere meer en rijpe rode pepers, gember, laos, een laatste rode paprika – ook voor de kleur -, komijnpoeder, citroengras, etc.). Ik heb de groene al gebruikt in een curry, maar ook in een roerbak, en de rode in een marinade. Het enige belangrijke is dat je bedenkt dat er al zout in zit en dat dus niet toe hoeft te voegen aan het gerecht.

Ik beloof de currypasta-recepten ergens in de komende weken op de website te zetten. Ik heb al eens een recept voor de bouillonpasta geplaatst, dat zal ik ergens in de komende weken eens nakijken en waar nodig aanpassen. En ik heb er jaren geleden ook al eens een blog over geschreven maar die kan ik zo snel niet terugvinden. En ik heb het nu te druk met de zadenlijst (die ook dit jaar weer op de ‘drie dwaze dagen van de Bijenkorf’ lijkt 🙂 ).

En als ik dan wat meer tijd heb ga ik ook de databases van eenjarige bloemen, tomaten, paprika’s, etc. bijwerken. En er liggen nog een aantal leuke recepten die ik nog op de website wil zetten, van brownies met jam tot een lekkere ovenschotel met pompoen, zelfgemaakte tomatenketchup, gelei van frambozen met appel, etc. En daarna kan ik me gaan storten op het bijwerken van oudere groentepagina’s, en op nieuwe pagina’s. Ik zal me deze winter weer niet hoeven te vervelen.

Tot slot wil ik dan nog even iets melden over de Zaaiagenda voor de moestuin die Laura en ik hebben gemaakt (voor alle duidelijkheid, je kunt hier meer informatie vinden: Zaaiagenda voor de Moestuin).

Laura’s bedrijf bestaat binnenkort één jaar. En om dat te vieren geeft ze 10% korting op de artikelen in haar webwinkel. Dat geldt ook voor de Zaaiagenda, van 01 november tot en met 10 november aanstaande is de prijs niet €27,95 maar € 25,00 (exclusief verzendkosten). Voor wie van plan was/is om de agenda aan te schaffen is het wellicht dus handig om dat in die periode te doen (via de link bovenaan deze pagina of de directe link: Laura Beijn.

Ik heb de agenda zelf dit jaar heel vaak gebruikt, al geef ik toe dat ik er amper in heb geschreven (misschien omdat ik hem toch een beetje netjes wil houden, kleine moeite om er dan toch even een kladpapiertje in te leggen bedacht ik me telkens  🙂 ). Ik heb de agenda vooral bij elke zaaironde en daartussenin gebruikt, om te kijken wat er in welke periode al of nog gezaaid kan worden. Of om er bijvoorbeeld snel in op te zoeken wat de plantafstand is, of een bloem eetbaar is, etc. Ik ben eigenlijk ook wel heel benieuwd wat de ervaringen van anderen zijn, of iemand nog een  foutje in de agenda heeft gevonden, of er andere verbeterpunten zijn, etc.!

Tot slot nog één foto, een raadplaatje:

 

Wat het is?

Als je al weken geen tijd hebt gehad om wat bloempjes in een vaasje op de tuintafel te vervangen, en de oude afrikaantjes in het vaasje al lang uitgebloeid zijn en al weken in de regen staan…….. dan kiemen de zaden van de uitgebloeide afrikaantjes vanzelf 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marijke

Dag Diana,
Doe rustig aan met zaden. Het zaaiseizoen duurt nog even.
Sinds een aantal jaren gebruik ik elke dag de bouillonpasta.
Super!!
Groet, Marijke

Jo

Ben steeds nieuwsgierig hoe jij het allemaal flikt,top hoor

Steven

Interessant die pasta! Kan er geen lavas in? (daar heb ik een grote plant van)
Steven

Patrick

Hoi Diana, ik heb geen mail ontvangen over deze blog, zijn er meerdere mensen die geen mail ontvangen hebben? Of ligt het aan mijn mailadres? Groetjes Patrick

Wendy Frehé

Wat een goed idee! Hier staan ook nog enkele iele venkels. Naast giga knolselderij..lavas en selderij nog volop. En div. andere groentes die niet zo mooi of groot zijn. . Ik ga ook bouillonpasta maken.
Afgelopen week tijmsiroop gemaakt. Goed gelukt. Leuk om zo nieuwe dingen uit te proberen.

Anoniem

Idd een leuk idee die bouillonpasta. Ik gebruik zelf nooit bouillonblokjes omwille van al het onnatuurlijke dat erin zit. Dit is een heel mooi alternatief! Ik ga dit zeker proberen.
Hier ben ik net klaar met de gelei van pepertjes die ik in Monbazillac heb laten koken. De stukjes steek ik nadien in de vriezer en gebruik ik voor het eten, ik vond het zo’n zonde al die pepertjes te moeten weggooien. Zij zijn iets minder sterk van smaak in het eten en soms is dit goed.
Leuk hé die afrikaantjes die bloeien, ik heb hetzelfde in het veldje safraan, alleen dat ik het nu allemaal moet uittrekken.
Groetjes
Carine

Carine p

Sorry hoor, ik was mijn naam vergeten in te vullen, vandaar anoniem…
Met die bouillonpasta in het achterhoofd heb ik de gekookte pepers van de peper gelei gemixt en zout toegevoegd. Zo zal dit hopelijk ook bewaren.
Het nadeel van jouw laatst voorgestelde chilisaus is dat ze niet bewaart. Zodra het potje open is, begint het na een week te gisten. En zoveel chilisaus ineens verbruiken is wat veel. Heb jij dat niet ondervonden?
Vele groetjes, nu saffraan bloemen plukken.
Carine

Carine p

Dag Diana,
Bedankt om te antwoorden in deze voor jou drukke dagen. De gelei van pepers is fantastisch lekker, heb dit vorig jaar geprobeerd en was een succes. Met de gekookte pepers heb ik zout toegevoegd en alles gemixt. Deze potjes bewaren wel door het zout.

Ik had het over jouw recept van de hollandse sambal saus. Als ik erover nadenk is het heel normaal. De bewaarmiddelen zoals suiker en zout zitten hier niet in, dus na het openen zou je het nog een paar dagen kunnen bewaren. Nadien begint dit te gisten. Ik had geen schimmel maar bij het heropenen van het potje doet het ‘psst’. Volgens mij kan je dit vergelijken met de ingemaakte tomatensaus (maar dit wordt ineens allemaal gebruikt). Moest je dit in de ijskast gedeeltelijk laten staan, zou het ook gisten.
Is geen kritiek hoor, gewoon een weet. Misschien bij vermelden in het recept.
Ter informatie, dit jaar 2 nieuwe soorten look gekocht : olifanten look en slangenlook zijn de nl vertalingen. Dit al ooit geprobeerd?
Vele tuingroeten
Carine

Pien

Dag Diana! Jaren geleden heb je ook iets over die Suppengewurz geschreven en maakte je míj zo enthousiast dat ik het gelijk heb gemaakt. De prut heb ik daarna in de voedseldroger gedaan, gewoon een dikke laag uitgesmeerd in de voedseldroger en uiteindelijk in de keukenmachine gemaald. Het is triest als je ziet wat er dan over blijft, ik had die eerste keer 21 kilo groente, en daar bleef een litertje poeder van over. Dat poeder is echt heel geconcentreerd (er hoeft dan trouwens helemaal geen zout in) en zo vreselijk lekker! Staat bij ons in een strooiertje ook standaard op de lunchtafel. Jij hebt mij destijds ook geïnspireerd een voedseldroger te kopen, moestuin en voedseldroger, wat een gelukkig huwelijk. Dank voor ook die tip!

Carine p

Dag Pien,
Mag ik je vragen hoelang je dit gedroogd hebt en op welke temperatuur? Wil dit best proberen.
Groetjes
Carine

Pien

Sorry Carine, ik zie nu pas je reactie! Ik zet hem altijd laag (30graden of zo) en laat hem dan net zo lang draaien tot het droog is. De smurrie is behoorlijk nat dus dat duurt echt een nachtje. Hoe dikker de laag hoe langer etc. Omdat er geen zout in zit moet het kurkdroog in potten. Dus liever iets langer dan pietsie nat. Maar de smaak is als het klaar is super geconcentreerd dus dat maakt alles goed!

Carine p

Bedankt Pien, ik ga dit ook proberen.groetjes Carine

Pien

Dag Diana! Jaren geleden heb je ook iets over die Suppengewurz geschreven en maakte je míj zo enthousiast dat ik het gelijk heb gemaakt. De prut heb ik daarna in de voedseldroger gedaan, gewoon een dikke laag uitgesmeerd in de voedseldroger en uiteindelijk in de keukenmachine gemaald. Bizar te zien wat er dan over blijft, ik had die eerste keer 21 kilo groente, en daar bleef een litertje poeder van over. Dat poeder is echt heel geconcentreerd (er hoeft dan trouwens helemaal geen zout in) en zo vreselijk lekker! Staat bij ons in een strooiertje ook standaard op de lunchtafel. Jij hebt mij destijds ook geïnspireerd een voedseldroger te kopen, moestuin en voedseldroger, wat een gelukkig huwelijk. Dank voor ook die tip!

Carine Melotte

Wow Wat een werklust! Fantastisch hoe je dit allemaal klaar speelt! De bouillon pasta ga ik zeker ook eens proberen.

Karin

Bij mij deed een stokroos hetzelfde kunstje, de steel met wat zaaddozen staat heel beschut in een hoekje tegen een zuidmuur en heeft door de vele regen zaailingen geproduceerd. Eerst een paar en daarna heel veel. Helaas heb ik daar geen foto van gemaakt. Ik vond het heel heel bijzonder om te zien.

De bouillonpasta lijkt me een erg goed idee en ik wil dat graag proberen. Blijft het echt écht goed door alleen het zout als conserveringsmiddel?

De zaaikalender ligt sinds ik hem heb binnen handbereik en ik pak hem er regelmatig bij om iets op te zoeken of om te kijken of ik iets nog of al kan zaaien. Dat ik hem pas in huis had en zag wat ik allemaal kon zaaien had ik last van een niet te stuiten drang om zaden te kopen. Zo veel leuke dingen die ik ook wilde zaaien! Dat mijn tuin niet meedeed door groter te worden en mijn energie niet twee keer zo veel werd heb ik daarna ervaren.. Zo zie je maar wat het gevolg kan zijn van het uitbrengen van een inspirerende de zaaiagenda!
Voor mij is het een naslagwerk wat ik samen met de databank op je site veelvuldig gebruik. Het is voor mij de leidraad voor wat ik wanneer zaai of plant. Het enthousiasme moet nu alleen nog voor in de toekomst een beetje in toom gehouden worden want de aanblik van al die hoopvol (en verwijtend) kijkende zaailingen die bijna uit hun potje sprongen en niet uitgeplant konden worden was niet leuk. Natuurlijk kwam er met wat creativiteit uiteindelijk ergens wel plek en ik heb veel mensen blij gemaakt. Volgend jaar meer beheersing. En geen zaden meer kopen. Dat is helaas mislukt, ik ben mij flink te buiten gegaan en heb mijn winkelmandje volgepropt met zaden. 🙂

Marjon

Dank je wel weer Diana. ‘k Vind je blogs altijd interessant en inspirerend! Vraagje: waarom de uitgebloeide planten met wortel en al uit de grond rukken? Voor het bodemleven is het veel beter om de plant onderaan af te knippen en de wortels te laten staan. Zo voeden die nog de bodem, ook middels het rottingsproces.

wim hilderink

Hoi Diana en in het kielzog Ruud,
heerlijk dat tuinieren. Dingen uitproberen hoe ze groeien en daarna ook nog proberen hoe je het kunt verwerken in de keuken op een manier die bij je past.
In het kleine vaasje staat een uitgebloeid afrikaantje vol met zaden en dit najaar water. De zaden zijn al gaan kiemen. Dat zie ik nu ook bij lage dahlia bloemhoofdjes en ook de stokrozen ontkiemen al aan de lange stenges.
De groentepasta ga ik proberen. Zelf heb ik chutney gemaakt van de laatste groene tomaten. Chilisaus voor een heel jaar en snijbietstengels in het zoetzuur. De nieuwe oogst heb ik nog niet geproefd dus dat is nog spannend.
Veel succes samen met spierkracht en engagement.

een groene groet; wim h.

Iris

Goedemorgen Diana,
Ik ben net als jij en Ruud een groot deel van de moestuin aan het leegtrekken.
Maar mijn probleem is: katten! Zodra de tuin leeg en de grond rul is gebruiken de katten mijn tuin als kattenbak. Lopen jullie daar niet tegenaan?
Groetjes Iris

Wijnie

Hoi Iris,
Dat is inderdaad bekend ja :(, maar aangezien 2 van de katten die dat bij mij doen die van mezelf zijn (en net zo vaak hun behoefte ook bij de buurvrouw doen als haar katten bij mij), mag ik natuurlijk niet klagen. Om die reden heb ik fleecedoek gespannen over het veld met knoflook en winterui, en heb ik een groot stuk onbedrukt karton in de schuur liggen voor het volgende veld wat leeg komt. Gaat gelijk onkruidgroei tegen en als de slakken zich er onder verstoppen kan ik ze hopelijk makkelijker vangen. Weet nog niet of ik nog iets op het karton ga leggen, mulch/bladeren ofzo. Het is voor mij de eerste keer dat ik dit zo ga doen. Succes met katten om je tuin leiden;)
Groetjes Wijnie

Carine p

Dag Wijnie,
Ik gebruik zelf ook karton en bedek dit met bladeren, snoeisel (geen takken want dit duurt te lang alvorens verteerd), houtassen (van zuiver hout), stro, biodynamisch verteerde paardenmest etc. Tegen de lente/ zomer is het karton bijna allemaal weg. Ik vind dit een handige manier tegen onkruid en tegelijkertijd bemest je de grond.
Groetjes
Carine

Wijnie

Dankjewel voor je reactie Carine! Genoeg mogelijkheden voor bedekken dus. Ik neem dit in mn achterhoofd mee!
Groetjes Wijnie

Anne Marie van Dellen

Goede middag Diana,

Klopt het dat je geen zaden hebt van de tomaat Coeur de Boeuf?
Wat is een goede vervanger?

Groetjes,

Anne Marie van Dellen

Bianca

Hallo Anne Marie,

Nee, Diana had volgens mij dit jaar inderdaad geen Coeur de Boeuf in haar winkel. En anders nu niet meer. Toen ik voor het eerst keek had ik geloof ik nog keuze uit 84 soorten, nu liggen er nog maar 33 producten in de winkel. De rest lijkt uitverkocht, in 5 dagen tijd. Het is een beetje afhankelijk van wat je mogelijkheden en wensen zijn, wat een goede vervanger is. Ik heb zelf geen kas, dus ik zoek op vroege tomaat. Als je wel een kas hebt, heb je veel meer keuze. Lees de beschrijvingen van Diana en zoek een leuke vleestomaat uit.

Groetjes,
Bianca

Anne Marie van Dellen

Beste Bianca en Diana,

Bedankt voor jullie reacties. De vraag was niet voor mezelf, maar voor een kennis,
die graag de coeur de Boeuf wilde hebben. Inmiddels heeft ze 2 zakjes van een andere soort besteld. Ik heb geen tuin en dus geen kas meer. Alleen een balkon.
Woon intussen op een appartement.

Groetjes,
Anne Marie

Saskia

Hoi Diana,

Dank je voor je snelle bezorging van de zaden!

Groetjes Saskia

Jolande

Diana, wat heb ik de zaden al snel gekregen! Je zou het rustig aan doen toch? Ik krijg alweer zin in het volgende voorjaar met de nieuwe soorten. Dank je wel voor al het werk. Fijne winter!

Stella

Hallo Diana ,
Even een vraagje voor de groentebouillon blokjes ,doe je de groenten en zout tesamen in de machine ? Potjes uitgekookt ook ? Ik heb veel lavas staandie ga ik er ook in doen .En moeten ze droog zijn ?
Bedankt alvast Stella

Wijnie

Hoi Stella,
Zoals ik de blog van Diana lees, doet zij inderdaad het zout samen met de groenten in de keukenmachine. Toen ik het vorig jaar had gemaakt had ik dat niet gedaan, ik had het erna aan het mengsel toegevoegd en heel goed geroerd. De potjes moeten inderdaad goed schoon zijn. Ik had ook Lavas toegevoegd, ik vind dat een heel lekker kruid! De groenten en kruiden hoeven niet gedroogd te zijn hoor, je kunt het vers uit de tuin maken. Succes ermee!
Groetjes Wijnie

Stella

Dank je voor de reactie , ik ga het eens proberen .

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties