Paars 2
Warm. Zo warm dat het soms lastig is om veel te doen. Ik klaag niet hoor, daarvoor ben ik veel te blij met een paar echte zomerweken (en de planten ook), maar we moeten nu elke dag water geven en oogsten. Voor heel veel andere dingen hebben we geen tijd, en in die hitte ook geen puf.
Gisteren was toevallig een bewolkte dag, en wat minder warm, en dus direct gebruik van gemaakt om in de kassen te werken. Op zonnige dagen met 25 graden buiten loopt de temperatuur in de kas op tot boven de 50 graden, veel meer dan diep ademhalen en snel naar binnen stappen om wat te pakken of zo snel mogelijk te tikken lukt dan niet. Maar gisteren alles weer eens gediefd, getikt, veel blad weggehaald, water gegeven, onkruid weggehaald en getopt.
En bij het nakijken van elke plant kunnen we zien wat de opbrengst aan tomaten zou kunnen worden als de rest van de zomer ook nog mooi blijft. En de eerste aubergines gezien, verscholen onder het blad, Little Green en Japanese Pickling (foto boven) zijn de eerste aubergines van dit jaar.
En de eerste paprika’s worden Lipstick, Orange Bell, Doe Hill en Oda (foto). We hebben al 2 emmers tomaten geoogst. Opvallend laat, nu pas de eerste Black Cherry kunnen oogsten in de kas (in eerdere jaren was dat eind juni/begin juli). En dat geldt voor flink wat rassen. Ach, als het maar ruim op tijd voor de herfst is :-).
We gaan dus elke middag bepakt en bezakt naar huis, deze week 12 komkommers kunnen oogsten, een emmer tomaten, anderhalve emmer kroten, een eerste portie boontjes (ook laat, op 12 mei uitgeplant en nu pas de eerste boontjes). Al veel basilicum kunnen oogsten en daar maak ik pesto van voor in porties in de vriezer (niet meer voor op een stokbroodje maar in de winter prima voor door soep, pastasauzen, etc.
Voor deze week staat het rooien van de sjalotten op het programma, ze zijn al voor een groot deel afgestorven. De uien nog niet, die staan nog en mogen nog even blijven. Maar ze beginnen al wel slordig om te vallen. Maar zolang het blad nog groen is kan er nog voeding worden opgenomen en kunnen ze dus nog groeien. Vanavond dus nog maar even wat water geven. Maar over een week of 2 zijn ze geoogst, en de boerenkool, spitskool en savooiekool staan als zaailingen al te wachten om hun plaats in te nemen.
Dinsdag gaan we de laatste 2 vakken aardappelen rooien. Woensdag gaat het regenen (zeggen de weermannen), en de planten zien er te slecht uit om ze in de regen te laten staan. Maar zolang het droog en warm en zonnig is geven we af en toe water (zo min mogelijk op het blad, maar met de slang tussen de planten in), en hebben ze (hopelijk) nog wat kunnen groeien. Jammer dat het dinsdag 31 graden wordt, dat wordt dus in de avond aardappelen rooien, wanneer het een beetje afkoelt.
Tot slot nog een foto van een Papaver somniferum, ik ga haar maar ‘Yves’ noemen, naar de man van wie ik haar kreeg; hij vond wat enkelbloemige extra donkere bloemen tussen zijn ‘Black Peony’s’ en oogste daar apart zaden van. En nu heb ik elke 2 of 3 jaar deze prachtige, diepdonkerpaarse Papavers in mijn tuin.
Nog even genieten van het warme weer, volgend weekend regent het en is het een stuk koeler; wellicht voor ons wat jammer maar voor planten, bomen en dieren wel fijn. Hier lopen na elke gietbeurt de merels een paar meter achter ons aan, want dan kunnen ze pas weer in de grond naar wormen zoeken. De scheuren staan hier letterlijk in de vette klei als we 2 dagen geen water geven. Vanmiddag zal ik even een lage bak vers water neerzetten, voor een badje of drinkplaats. En gelijk de potten, uien, wat bloemen, zaailingen, etc. maar weer water geven :-).
hallo Diana,
wat kan ik op het perceel tuinbonen en doperwten als nateelt nog zaaien? gelijk maar een groenbemester of iets anders? ik weet het niet. leerzame site heb je maar hierover kon ik niks vinden.
Christan
Hallo Diane,
wat heb je al mooie aubergines, bij mij zijn het alleen nog maar knopjes, maar het zal vast ook wel goed
Komen. Bij mij willen de komkommers niet erg groeien, de planten zijn nog maar 40 cm, met wat bloemetjes,
Vreemd, want ik heb ook augurken staan, en deze groeien wel goed.
Wel al boontjes kunnen eten, en vandaag de eerste doperwten, heerlijk
Wat een leuk bezit ons landje, nooit gedacht het zo leuk te vinden.
Nog veel tuin plezier!!
Groetjes, Inge.
Hallo Christan,
Ik weet natuurlijk niet hoe je zelf je vruchtwisselingsschema aanhoudt, en ik weet niet wat je zou willen telen/lekker vindt. Maar bonen en erwten gebruiken niet veel voeding en je kunt ook nu nog best veel soorten zaaien: bietjes, zomerworteltjes, herfst- en winterandijvie, knolvenkel, paksoi, Chinese kool, savooi (mits het een winterras is, en dat geldt dan ook voor spitskool en boerenkool. Je kunt ook nog net wat lage stamboontjes zaaien, maar dan liever niet op de plaats waar doperwten en tuinbonen hebben gestaan. Sla, rucola en mosterdblad kan ook nog. Hier kun je in ieder geval de groente-zaaikalender vinden, en dan kun je gemakkelijk zien wat je nu nog kunt zaaien, het is dan alleen nog verzinnen of het in jouw vruchtwisselingsschema past: https://www.mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Groentezaaikalender-in-pdf1.pdf
groetjes,
Diana
Bedankt voor het delen van je verhalen! Hier leer ik wat van 🙂 Ik ben een compleet beginner (woonde tot 6 maanden geleden in een appartement en kon geen cactus in leven houden) en heb veel aan je site!
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik kan echt geen cactus in leven houden 🙂
Leuk dat je handige informatie kunt vinden op de website!
Diana
Hoi Diana,
Wat bedoel je toch met “tikken”in de kas.?
Groetjes Betsy
Hallo Betsy,
Kijk even op deze pagina, daar wordt het tikken bij tomaten (en trouwens ook bij aubergines, paprika’s, pepers en kasbonen) in tekst en met een foto ter illustratie uitgelegd:
https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/
groetjes,
Diana
Volop oogst hier!
Aardappelen, knoflook en de uien zijn binnen, zeer goede oogst.
Grote knollen en een hele mooie kwaliteit.
Net de laatste stoelboontjes gezaaid en begonnen met de eerste boontjes te eten, errug lekker!!! 😉
De tomaten doen het prima, aubergines en paprika’s lopen iets achter maar komen wel los nu.
Ook volop komkommers en courgettes, bosuitjes, worteltjes, bloemkool, doperwten en de laatste peultjes.
Kortom, het gaat best!
Sinds kort volg ik u en check ik wekelijks uw activiteiten (en probeer die meteen na te apen). Geweldig. Wat geniet ik van uw verhalen en foto’s en ik leer tussendoor ook nog van alles. Dank hiervoor!
Hartelijke groet,
Birgit
Hallo Birgit,
Dankjewel!
Maar zeg/schrijf alsjeblieft ‘je’ hoor, geen ‘u’, ik ben 45 en nog geen 85, ik ga me nu zo oud voelen 🙂
groetjes, Diana
Hoi diana,
Alle diertjes gevangen vanmiddag?
Me halve berichtje is weg.
Had er ook nog twee vraagjes bij: doe je de bloemkool en spitskool voor de weeuwenteelt nu al zaaien of wacht je nog even.
En als tweede: nu de regentonnen bijna leeg zijn haal je dan de drab eruit die erin zit of laat je dat zitten als een soort voeding?
Groetjes gerard
Hoi Gerard,
Ik wacht nog even met het zaaien van de weeuwenteelt bloemkool/spitskool, tot de laatste week van augustus/eerste week van september.
Als er erg veel modder in de ton zit (van het wassen/spoelen van bijvoorbeeld worteltjes, etc.) kiepen we die leeg wanneer er bijna geen water meer in de ton zit. De modder gaat hier de bloementuin in (die ligt wat lager dan de groentetuin). Maar dit jaar slaan we dat over, zoveel modder zit er nog niet in en we hebben de tonnen afgelopen week met de regenpomp gevuld….. en ik hoor het zojuist regenen. We wachten dus op de volgende zomer :-).
Diana
Hallo Gerard,
Nee, helaas niet (vanmiddag op de volkstuin vlogen er 4 vlinders in de algemene kas, veel te warm voor ze…… we hebben ze naar buiten weten te krijgen maar bij vlinder nummer 3 kwam er weer een nieuwe vlinder binnen en een libel. Op een gegeven moment hebben we het (hevig zwetend) opgegeven, en deur en ramen opengezet, in de hoop dat ze zelf zouden kunnen vertrekken).
groetjes,
Diana