Paars
Niets zo leuk als kleurtjes in de moestuin die je niet zo vaak ziet. Waarom verkoopt een supermarkt nou nooit eens gele tomaten, of paarse paprika’s, of gestreepte aubergines, etc. Zouden ze het echt zoveel slechter doen in de professionele teelt dan in de hobbyteelt, of denkt men dat mensen die kleurtjes niet wil eten (zou best kunnen hoor, ik hoef ook echt niet met witte krootjes of paarse boontjes bij mijn vader aan te komen, ‘dat is geen vreten’ :-)).
Zelf vind ik het altijd erg leuk, al moeten we soms ook wel wennen. Zuurkoolkleurige bietjes is toch iets om even overheen te stappen, maar uiteindelijk smaken ze net zo lekker als rode bietjes. Volgende week een feestje te vieren en ik ga dan paarse aardappelsalade maken, vind ik zelf geweldig (en dan, als het meezit, garneren met rode, gele, groene en paarse cherrytomaatjes).
Afijn, paars is de kleur van vandaag :-). Rechts bovenaan zie je een foto van de paprika Lila Purpur, die ik in een eerder dagboek al liet zien, toen als mini in crème met wat paars, ruim een week later is dat al helemaal paars.
Als ze groot genoeg is gaat ze rijpen naar een soort paarsrozig rood, zowel onrijp als rijp eetbaar natuurlijk (en paarse paprika’s vind ik altijd wat lekkerder, frisser, knapperig, dan de wat meer bittere onrijpe groene paprika’s).
Volgende is de paars-met-wit-gestreepte aubergine Pandora Striped Rose die ik gisteren zag hangen. Wat jammer toch dat de kleur bij het bakken/stoven gewoon bruin wordt, anders wilde iedereen wel aubergines in kleurtjes.
Nog nooit eerder gehad, en erg leuk vind ik zelf de Cayenne Violet. Dit is het onrijpe stadium, rijp wordt ze rood volgens internet, ik kan me voorstellen dat er, net als bij de paprika Lila Purpur, toch een waas van het paars te zien blijft. We wachten af. Een slak heeft nog geprobeerd ervan te snoepen, maar die is zo te zien gestopt, blijkbaar is ze ook nog pittig van smaak 🙂
Verder hebben we natuurlijk ook nog wel paarse boontjes en paarse broccoli in de tuin, maar daar heb ik (nog) geen foto van gemaakt.
Wel nog een foto van de tomaat OSU Blue. Het wordt blauw genoemd, maar eigenlijk is het een soort bijna zwartpaars, op de bodem wordt ze weer langzaam groenachtig. Nog niet rijp hoor (het zwartpaarse blijft maar het groene oonderaan wordt dan een soort oranjepaars).
Ik had deze tomaat vorig jaar ook, erg bijzonder. Helaas niet de allerbeste smaak, een mens kan niet alles hebben. Een beetje olie, azijn en basilicum doen gelukkig wonderen. En te bijzonder om niet te telen, niet vaak, maar soms gaat mooi echt voor lekker :-).
Tot slot nog even een foto van iets dat niet eetbaar is, maar ook wel erg paars, de Papaver somniferum Tallulah Belle Blush, met zeer grote dubbele bloemen in verschillende tinten paars.
Vandaag verplichtingen, maar morgen zou het droog moeten zijn, en hebben we veel te doen op de tuin (oogsten uiteraard, we moeten bonen plukken, broccoli, komkommers, tomaten), ik moet nodig de pepers en paprika’s eens nakijken en wat blad en slappe stengels onderaan de planten verwijderen en opbinden. En alle tomaten, aubergines en paprika’s/pepers tikken natuurlijk. En er kan wel weer gewied worden (was het maar droog, dan konden we schoffelen, nu moeten we alles stukje voor stukje eruit halen, na schoffelen groeit hier alles op de kletsnatte grond gewoon weer vast).
Prachtig paars allemaal! Echt leuk om die groentes eens in een ander kleurtje te zien. Paarse aardappels heb ik ook wel eens, maar verder ben ik er erg benieuwd naar.
Maarre “En alle tomaten, aubergines en paprika’s/pepers tikken natuurlijk”? waarom moet dat eigenlijk? is dat voor de bevruchting misschien? Ik hoop dat ik geen gekke vraag stel..
Hallo Charlotte,
Nee hoor, geen gekke vraag! Tomaten, aubergines en paprika’s/pepers zijn zelfbestuivers, maar omdat er in een kas geen wind waait moet er daar getikt worden (zodat het stuifmeel op de stamper kan vallen). Kijk even op deze pagina, scroll naar het kopje “Tikken”, daar vind je een uitgebreide uitleg met ook een foto ter illustratie: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/
groetjes,
Diana
Mooie beelden na al de regen, genieten van wat wel goed gaat. Als ik je Pandora Striped Rose zie (alleen de naam al) begin ik al te bouwen aan een kasje……
Hoi Diana,
Met paars ( en andere aparte kleuren) heb ik ook goede ervaringen. In een mix van paksoi schoot de witte wél door en de donkere niet. De paarse boerenkool heeft minder luis en de rode sla e.d. wordt bij mij veel minder door de vogels aangepikt.
Ik heb ook witte en gele bieten. De witte zijn prima, de gele willen niet zo. Beiden schieten wel makkelijk door. Verder gele en paarse boontjes, gekleurde snijbiet, paarse spruitjes en natuurlijk de paarse aardappeltjes. Die zijn heerlijk om bij een vleesstoofschotel met veel knoflook mee te koken, en heel decoratief. Leuk toch??
Wij telen hier in Drenthe op zandgronden en hebben dus minder last van de vele regenval, wel ziet alles er maar zielig uit….Helaas! Flutzomer alweer!
Sterkte en succes met je tuin!
groetjes Mieke