Over stekken

Nou hèhè, waarom moest dat nou zo lang duren? Zoals ik al eerder schreef, omdat ik het te druk had met oogsten, schoonmaken, invriezen, inmaken en wecken. Maar ook omdat kort en bondig niet mijn beste eigenschap is en ik al voorzag dat het een behoorlijk omvangrijk verhaal zou worden (met 4800 woorden heb ik dat best goed ingeschat en was het een behoorlijke bevalling). En, ik durf het bijna niet te zeggen, ik doe altijd maar wat als ik stek. Ik heb er heus wel eens wat over gelezen en gezien, maar eigenlijk stek ik min of meer op gevoel. Er zijn maar een klein aantal strikte regels, en gelukkig valt er verder van alles zelf te kiezen, te ontdekken en te ervaren.  

Voor veel mensen die mijn blogs lezen zal onderstaand verhaal al bekend zijn maar ik hoop dat nieuwe ‘stekkers’ iets aan de informatie hebben en volop aan het stekken slaan! Ik vrees dat ik geen mooie foto’s heb, stekken zijn sowieso niet heel fotogeniek, maar ik hoop dat de foto’s in ieder geval genoeg duidelijk maken….      

Een foto van een paar jaar geleden, citroenverbena gestekt, binnen ongeveer 6 weken heb je vanuit stek prachtige nieuwe planten

Om maar eens te beginnen, waarom zou je willen stekken? 

Ik weet niet of ik nou de aangewezen persoon ben om dit te beantwoorden want ik ben een zaaier in hart en nieren. Ik hou van zaaien, ik vind het spannend en het grootste wonder in de moestuin; of het lukt, het eerste lusje of sprietje dat uit de grond komt, wanneer het kiemt, het volgen van het hele proces van opkweek tot de oogst, hoe een nietig klein zaadje soms een forse plant kan opleveren, etc. Maar ik stek ook hoor. Dat doe ik soms uit nood en daar kan ik kort over zijn: de kans op succes is dan klein. De stelen van planten die ziek of zwak zijn en dood gaan zijn nu eenmaal al minder sterk, minder krachtig, gevoeliger voor schimmels, etc. Mijn ervaring is dat er een heel grote kans is dat stekjes van een halfdode plant zelf ook het loodje leggen. Maar toch: uiteraard moet je het proberen als je denkt dat de moederplant doodgaat. Als het lukt, neem dan zoveel mogelijk stekken zodat er wellicht één of enkele gezonde overblijven.  

Mijn gekochte jonge Phygelius Passionate plant ging dood, van de 3 allerlaatste levende stukjes groen heb ik nog geprobeerd stekken te nemen, helaas hebben ze alle drie de geest gegeven.

Andere redenen om te stekken zijn: omdat zaaien niet lukt, omdat planten steriel zijn of in Nederland geen zaden geven. Of omdat je zeker weet dat eventueel geoogste zaden gekruist zullen zijn omdat er meerdere rassen van dezelfde soort vrij dicht bij elkaar stonden. Want stekken zijn in soort, ras, kleur, etc. altijd identiek aan de moederplant (en dat kun je van zaailingen zeker niet altijd zeggen). En je stekt vaak om het aantal planten dat je hebt te vermeerderen. Dat is leuk, leerzaam, handig en heel goedkoop. En een leuk cadeautje. En nog een heel groot voordeel: stekken groeien (over het algemeen, er zijn vast uitzonderingen) veel sneller en makkelijker uit tot volwassen planten dan zaailingen. Je zou kunnen zeggen dat je snelgroeiende eenjarige planten zaait maar dat vaste planten en (half)heesters misschien eigenlijk wel beter gestekt kunnen worden. Uiteraard kun je ook denken aan andere manieren van vermeerdering, vooral van volwassen planten, denk aan scheuren, delen, wortelstekken, afleggen, etc. Wie weet daarover misschien later ook nog eens een blog 😁

Echinacea is heel lastig te stekken vanaf een steel (je ziet dat die er bijna niet zijn, het zijn vooral bladstelen en bloemstelen), maar als je bij de grond de basis van de plant opzoekt kun je met een heel scherp mesje net onder de grond een stukje met wat worteltjes afsnijden. Het lelijke blad heb ik verwijderd en ook de jonge bloemsteel in het midden, daarna gewoon opgepot in een potje met potgrond.

Wat kun je stekken? 

Nou, alles wat een niet houtachtige stengel heeft, dus veel vaste planten maar zeker ook heesters (maar dan van de nieuwe verse groene groei en niet de wat oudere verhoutte delen). Zelfs bomen zijn mogelijk (maar bedenk dan dat bijvoorbeeld fruitbomen vaak geënt zijn, een stek van een fruitboom heeft bijvoorbeeld een andere groeikracht, hoogte en ziektebestendigheid dan de geënte moederboom).  

Voor deze gelegenheid, maar vooral ook omdat ik het wilde, stekte ik 2 weken geleden salvia’s, rozemarijn, lavendel, clematis, vlinderstruik, eeuwigkool, aalbes, zwarte bes, druif, geranium (niet te verwarren met Pelargonium, die je trouwens ook prima kunt stekken), agastache, citroenverbena, en zo nog wat soorten. En ik ben nog niet klaar (maar de potgrond was op, eerst nieuwe halen voor ik verder kan 😊).  

Dit is trouwens niet ideaal; het liefst neem je stekken aan het einde van de lente/begin van de zomer (mei/juni); dan zijn de planten nog heel groeikrachtig, hebben een sterke sapstroom, zijn de stelen groen en vers en fris. En het is dan nog niet zo warm. En er is genoeg tijd om te stekken en die stekken ook nog te verpotten en later uit te planten zodat ze nog kunnen groeien en sterk de winter in kunnen gaan. Maar goed, soms is het wat het is en doe je het met wat je hebt of kunt. Er zullen wat soorten zijn die ik niet meer uit wil/kan planten maar beter in pot in de koude kas of in huis kan overwinteren en volgend jaar pas uitplant (zoals de minder winterharde salvia’s en rozemarijn). Eerst maar kijken of het stekken wil lukken!        

Moet de grond waarin je zaait echt stekgrond zijn? 

Nee hoor. Het kan natuurlijk wel, handig want dan hoef je er niet over na te denken. Maar ik gebruik zelf altijd potgrond, met wat grof brekerzand erdoor, plus wat perliet (lijkt wel wat op vermiculiet maar waar vermiculiet vocht vast kan houden is perliet juist een heel licht en luchtig materiaal dat vocht langs zich laat glijden). Je kunt de grond er dus heel luchtig mee maken. Maar vermiculiet kan ook hoor (want het neemt een teveel aan vocht op), en alleen grof zand kan ook (en dan wat meer dan wanneer je ook vermiculiet of perliet gebruikt). Luchtigheid is het toverwoord; welke grond je ook gebruikt, die moet open, los en luchtdoorlatend zijn, zodat de stekken hun allereerste en teerste haarwortels goed kunnen laten ontwikkelen en groeien, zonder klonten, stukjes hout of een dicht opeengepakte grondlaag. Om die reden kan het ook handig zijn om de dikkere klontjes en stukjes hout uit de grond te zeven. Dat doe ik zelf nooit maar bij het mengen van de potgrond met zand en perliet haal ik wel zoveel mogelijk grovere stukjes uit.   

Potgrond mengen met grof brekerzand en perliet, met de stekjes van eeuwig kool ernaast (oei, snel na de foto weer in het bakje water in de schaduw)

Dan de potjes: klein of groot? 

Ook daar kun je zelf weer een keuze in maken. De pot moet diep genoeg zijn, ik vind zelf een tray met vakjes daarom niet fijn. Bovendien is het handig om meerdere stekken in een pot te zetten. Je ziet heel vaak dat er een wat grotere pot (bijvoorbeeld 2 tot 3 liter) wordt gebruikt en de stekken daarin langs de rand worden gezet. Al gebruik ik ook wel (vaak bij wat minder stekken) kleinere potjes hoor, het is soms maar net wat je voorradig hebt en hoeveel stekken er genomen kunnen worden. En wat de stek wil; stekjes van Salvia microphylla passen makkelijk in een kleiner potje (ik gebruik voor meer dan 1 stek nooit kleiner dan P12), stekken van rozen hebben een extra hoge pot nodig en dat geldt ook voor Clematis, stekken van vlinderstuiken willen gewoon een grote pot omdat ze fors zijn en flink wat wortels maken, etc.

Ik stekte deze Clematis in een wat hogere pot (want Clematis-stekken zijn vrij lang), ongeveer 5 weken na het stekken kun je zien hoe ze al weer nieuwe bladeren en zijscheuten maakt. Gaat de goede kant op!!

Flink wat stekken in een grote pot heeft voordelen: het is qua grondmengsel voordeliger dan wanneer je 1 stek in 1 klein potje zet (want dan moet je bijvoorbeeld wel 6 of 9 kleinere potjes vullen voor hetzelfde resultaat). De grotere hoeveelheid grond in een grote pot droogt ook wat minder snel uit dan de grond in kleine potjes. En stekken mogen NOOIT uitdrogen (nou ja, echeveria, sempervivum, sedum en dat soort vetplanten kunnen het wel verdragen).

De reden waarom stekken langs de rand staan is dat de grond aan de rand van de pot altijd iets warmer is dan in het midden. En ik las ook ergens dat de grond langs de rand iets langer vochtiger blijft dan het midden. Of dat ook echt zo is heb ik eigenlijk zelf nog nooit gemerkt. Bovendien groeien wortels graag langs de rand, als een soort houvast, als de wortels de wand aanraken stimuleert dat het maken van zijwortels. Het is ook wat makkelijker om ze op die manier op ongeveer gelijke afstand van elkaar te zetten. En tot slot maakt het later wat makkelijker om de stekken van elkaar te scheiden (makkelijker dan wanneer ze kriskras en op soms ongelijke afstand van elkaar staan – en een ongelijke afstand zorgt er ook nog voor dat sommige stekken meer of juist minder wortels kunnen maken).       

Oh ja, er zijn ook planten die zelf al stekken maken, zoals aardbeien (dan nog moet je er wel je best voor doen om die groot en sterk te krijgen hoor maar er is wel een voorsprong want als je de rest weglaat en maar 1 stek per uitloper aanhoud en die aan moeder vast laat zitten (als een navelstreng) groeit de stek in een potje met potgrond vanzelf tot ze groot en sterk is en losgesneden kan worden, en dat geldt voor wel meer bodembedekkende soorten (al zijn er ook waarbij je gemakkelijk een stukje plant met wortel kunt afsnijden)

Nou, pot en potgrond zijn geregeld, zorg uiteraard dat de potten schoon zijn (geen slakjes en zo) en dat het grondmengsel goed gemengd is, zonder klontjes, op kamertemperatuur. Alles al klaarzetten is sowieso belangrijk, stekken is altijd een beetje een haastklus, omdat afgeknipte plantdelen nu eenmaal snel kracht verliezen en slap worden (lees: ten dode opgeschreven zijn als je er niet snel iets mee doet). Dus een schoon en scherp mesje en of knipschaartje, een vaasje (of vergelijkbaar) met water, labels en stift of potlood, en een gieter met water zet je alvast klaar zodat je gelijk kunt beginnen. 

Klaar voor de start….

Waarom die haast? 

Zodra je een stuk van een plant afknipt of snijdt is dat stuk gedoemd om dood te gaan, zo simpel is het eigenlijk. Ze wil leven maar zonder medium droogt ze heel snel uit en gaat dood. Daarom stek je bij voorkeur in de ochtend, op een niet al te warme dag. En om dezelfde reden is het heel handig om een vaasje met water mee te nemen als je stekken gaat nemen. Kies jonge delen, bij voorkeur zonder bloemen of bloemknoppen. En zoals eerder genoemd; kies geen verhoutte delen maar verse nieuwe groene groei. Uiteraard van gezonde stelen/planten. Waar je knipt maakt niet uit, liever wat te lang dan te kort want op lengte snijden/knippen doe je later (een beetje vergelijkbaar met wanneer je bloemen plukt voor in een vaas). Ik zag op Gardener’s World ooit nog eens een handige tip: soms is het lastig om later te bepalen wat de onder- en bovenkant van een stek is; knip de onderkant altijd schuin af en de bovenkant recht, dan hoef je nooit te twijfelen.  

Zet de stengel gelijk in het vaasje met water. Ik heb de meeste van mijn stekken op de volkstuin genomen, en moest er dus ook nog mee naar huis (want thuis kan ik veel makkelijker elke dag even kijken hoe het gaat en water geven). Daarom doe ik stekken altijd in een plastic zakje, met wat lucht er nog in, gelijk een labeltje met naam erbij, en dan bind ik het zakje goed dicht. Zo is er weinig verdamping en blijven de stekken wat langer goed/vers/stevig. Maar ook dan; direct na het dichtbinden van de zakjes op de fiets naar huis! 

Ik was het labeltje vergeten, dan maar even een bloempje in het zakje erbij zodat ik weet welk ras Salvia dit ook alweer is 🙂

Thuis staat ook alles al klaar, het potgrondmengsel is gemaakt en de potjes zijn er ook al mee gevuld. En de al eerder genoemde gieter met water, het mesje/schaartje, vaasje met water, en nog wat extra labels en een potlood (voor alle zekerheid).  

Ik haal de stekken uit het zakje en zet die gelijk weer in een vaasje water. Dan heb ik wat meer tijd en rust om te stekken…… 

Mocht er nou iets tussenkomen wat echt niet kan wachten, dan is dit de beste manier (die ik tot nu toe heb ervaren) om de stekken te bewaren: wikkel ze losjes in wat laagjes vochtig keukenpapier en leg dat rolletje in een plastic zakje of afsluitbaar doosje in de koelkast. Zo houd je de stekken nog wel een paar uur vers, als het moet een dag maar echt niet veel langer dan dat; hoe meer tijd er overheen gaat voor je de stekken stekt, des te groter de kans dat steeds meer stekken het uiteindelijk niet gaan halen. Al verdienen ze het natuurlijk altijd om toch gestekt te worden, al houd je er nog maar 1 gezonde plant aan over…..

Er zijn bijvoorbeeld ook bladstekken, maar die zijn vooral voor vetplanten. Ik hou van ‘hieltjes’ en als die er niet zijn kies ik voor de stek onder de bladknop, dus onder de verdikking. Daar is de stengel het sterkt en is er de meeste kans op uitlopen. Maak daar een nieuwe en dus verse scherpe snede, door dat schuin te doen vergroot je het oppervlak waar worteltjes uit kunnen groeien. 

Een Salvia-stek, onder een knop, schuin snijden voor een groter oppervlak en de onderste blaadjes weggesneden, zo kan ze het potje in…

Stek je met stekpoeder, zonder stekpoeder of kies je wat anders? 

Ook weer iets wat je zelf mag weten. Ik heb een paar jaar geleden eens een testje gedaan, met Salvia’s. Ik stekte 5 plantjes zonder stekpoeder, 5 plantjes met en 5 plantjes met honing (ik hoorde toen net over de gunstige effecten van honing als het om het wortelen en de antibacteriële werking gaat bij het stekken). Van de stekken in honing overleefden er slechts 2 en die zagen er beroerd uit. Weer wat geleerd, honing bleek hier vooral voor afsluiting te zorgen, de plakkerige suikerlaag zorgt ervoor dat de stek geen vocht op kan nemen en er geen lucht bij kan.

De 5 Salvia’s met stekpoeder overleefden alle 5, van de stekken zonder iets hield ik er 4 over. Dus je hoeft niets te gebruiken maar het kan wel. Gewoon stekpoeder bevat synthetisch nagemaakte planthormonen die het wortelen bevorderen, plus wat stoffen die de kans op schimmel verkleinen. Ondertussen bestaan er ook biologische stekhulpstoffen, in de vorm van poeder of gel. En tot slot kun je het zelf maken. Van de takken van de wilg, die bevatten van nature veel van dat al genoemde planthormoon (wilgen stekken dan ook enorm makkelijk en snel). Door wilgentakken in stukjes te knippen en te overgieten met wat kokend water komen die planthormonen en ook wat antibacteriële stoffen in het water terecht. Je gebruikt het door de gestekte stekken wilgenwater te geven. Zelf gebruik ik soms nog stekpoeder, soms niets. En ik heb wel eens wilgenwater gemaakt maar de gieter viel toen om terwijl de stekken nog niet allemaal het wilgenwater hadden gehad, dus ik kan er uit eigen ervaring niet heel veel over zeggen (maar hoor er altijd goede verhalen over). Nog iets; ik hoorde dat zeewiermeel ook de al genoemde planthormonen bevatten, dat wil ik komende week eens proberen want ik heb nog een zakje zeewiermeel staan. Maak of koop vooral wat je wilt of gebruik niets: gezonde sterke stekken hebben ook zonder hulp veel kans om te overleven. 

Dat geldt dan weer niet voor alle soorten. Ik heb best veel succes met stekken gehad maar van de ongeveer 20 stekken die ik van blauwe bessen nam overleefden er slechts 2 (die uiteindelijk in de herfst/winter alsnog de geest gaven). Het grondmengsel voor blauwe bessen is ook lastig te maken want die moet uitgesproken zuur zijn maar wel voldoende voeding bevatten om de stekken een goede start te geven). Ook lastig zijn de al eerdere genoemde Echinacea, en met tijm heb ik ook niet altijd evenveel succes (terwijl een stukje plant afsnijden van Echincea dus wel goed gaat en ook van tijm kun je vaak ondergronds een stukje van de plant met wortels afsnijden). Je ziet; proberen en er zelf achter komen wat wel en wat niet graag op welke manier wordt gestekt is uiteindelijk het beste wat je kunt doen.

Terug naar het stekken: na het schuin afsnijden onder een bladknop verwijder je de onderste bladeren (want die komen onder de grond terecht en hebben dus geen nut en kunnen juist voor bijvoorbeeld schimmels zorgen). Daarna doop je de stek in water en vervolgens wel of niet in een stekhulpstof en steek je de stek in het potgrondmengsel in de pot. Uiteraard maak je eerst een gaatje (bijvoorbeeld met het mesje of de onderkant van een potlood) voor een zachte landing.

En geef direct overvloedig water, zodat de stek vocht krijgt maar vooral ook om te zorgen dat alle gronddeeltjes de stek goed kunnen omsluiten. En als er een top is haal je die er vaak gelijk uit want die kost de stek energie die ze beter kan besteden aan het maken van het eerste worteltje. Bovendien wil je die zijscheuten die gaan zorgen voor nieuwe groei. Soms laat je de top zitten, omdat die niet heel duidelijk is of omdat je die nodig hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stekken van stamtomaten en eeuwig kool waarbij de top heel belangrijk is voor de verdere groei. Of aan lavendel en rozemarijn waarbij de top een toef naaldachtige blaadjes is waardoor er dus eigenlijk ook helemaal geen duidelijke top is. Maar de meeste stekken hebben een duidelijke bovenkant die je het best weghaalt zodat de plant na het maken van de eerste worteltjes zijscheutjes in de bladoksels kan gaan maken (die vervolgens voeding op kunnen gaan nemen waardoor er weer groei mogelijk is, er meer worteltjes komen, etc.). Bij het knippen van een stek zorg je dus ook vooral dat die lang genoeg is, om onder een bladknop te knippen, om blad te verwijderen en om de top eruit te halen en te zorgen dat je ze diep genoeg in de grond kunt steken. 

Je ziet op deze foto dat ik bij de 2 stekken links het topje er al uit heb gehaald maar bij de stek rechtsachter nog niet (foto’s maken terwijl je stekt kost ook tijd en voor je het weet vergeet je er ééntje :-). Hoe dan ook, je ziet dat ze al slap hangt, ik heb het topje er na de foto gelijk uitgehaald. En ik gebruik dus graag een mesje of een bamboestokje om een gaatje te maken voor de stek

Oh ja; hoe diep plant je een stek eigenlijk? Nou, dat hangt ook een beetje af van de soort maar in ieder geval wel voor 1/3e van de lengte van de stek. Liever nog de helft maar dat lukt niet altijd. Rozen mogen zelfs nog wat dieper staan.  

Dan is er nog iets: blad is nodig, voor de opname van voedingsstoffen waardoor er worteltjes kunnen worden gemaakt. Er zijn maar weinig soorten die wortelen vanuit een kale tak. Maar te veel blad kost energie die de stek niet heeft. Vaak zie je dat dat blad slap wordt en het de stek zoveel energie kost dat ze het niet redt, of het blad afsterft. Dus zorg ervoor dat er een paar blaadjes aan de stek zitten maar niet teveel. En mocht een soort nu eenmaal grote bladeren hebben, dan is het ook prima als je dat blad halveert (dus met een scherp mesje of knipschaar doormidden knipt). 

En klaar is Kees! 

Voor ik het vergeet: je kunt ook in water stekken. Natuurlijk, dat kan ook! Maar in water zit geen voeding (dat kun je uiteraard wel toevoegen). En hygiëne is heel belangrijk. Dus als je in water wilt stekken ververs dan het water om de dag en verplant de stekken in principe zodra je worteltjes ziet. Mijn ervaring is dat niet alle soorten even goed in water stekken, het is een beetje zoeken en ervaren welke planten daar geschikt voor zijn. Ik stek bijvoorbeeld citroengras graag in water, en gember in een afgesloten bakje op nat keukenpapier. Brugmansia’s stekken makkelijk in water, en zoete aardappelen wortelen na het uitlopen op vochtige potgrond het best in water.

Citroengras-stekken in water

Het is ook een persoonlijke voorkeur, ik stek tomatendieven bijvoorbeeld het liefst in het potgrondmengsel, toch zijn er ook mensen die succes hebben met het laten wortelen van tomatendieven in water. Uiteindelijk is zelf proberen de beste leerschool. 

En nu dan? Ik noemde het al eerder: een stek mag nooit uitdrogen, ze heeft 1 kans om te wortelen en als die eerste worteltjes verdrogen heeft de stek geen kracht meer om overnieuw te beginnen en gaat ze vrijwel altijd dood. En stekken houden van een gelijkmatige niet te warme omgeving. Ze slaan dan ook het best aan op een relatief koele plaats in licht schaduw (voldoende licht maar geen volle zon). Ze moeten altijd vochtig zijn maar stilstaand water is ook niet altijd een goed idee. Ik zet mijn stekken hier graag achter in de achtertuin, op een luchtige plek, in de schaduw, op een tafel, licht genoeg, beschermd tegen bijvoorbeeld slakken; zo kan ik ze goed zien, makkelijk water geven (en een teveel aan water loopt er ook gemakkelijk weer af).

Een stukje van de tafel met stekken, achterin de tuin in de lichte schaduw; verschillende soorten in verschillende potten, een beetje rommelig maar ik bren voor nu zeker niet ontevreden, tot nu toe slechts 1 soort waarvan er niet één stek overleefde (en dat is de al eerder genoemde Phygelius)

In deze tijd gebruik ik geen plastic zakjes, het is warm genoeg en ik geef vrijwel elke dag water. Maar als je bijvoorbeeld in het voorjaar in huis stekt (waar het dan nog wat koeler is maar vooral de lucht altijd droger is) is een doorzichtig plastic zakje over elk potje met stekken (of de potjes in een propagator) een goed idee, het zorgt voor meer warmte en een hogere luchtvochtigheid. 

Nu is er geduld nodig. En een beetje vertrouwen. Want de eerste dagen zien de stekken er niet heel florissant uit. Logisch, ze moet vanuit het niets nieuwe benen, armen en een nieuw hoofd maken. Elke plant is anders, sommige soorten zie je na 3 of 4 dagen al weer een beetje bijkomen, andere hebben daar wel 2 weken of langer voor nodig. Geef dus ook niet te snel op!

Stekken van zwarte bessen, die zien er toch best heel sneu uit…..
… maar als je dichtbij kijkt zie je dat ze toch heel voorzichtig uit wil gaan lopen

Salvia’s stekken bijvoorbeeld heel gemakkelijk en best snel, maar rozen hebben soms zelfs wel maanden nodig. Je ziet het in ieder geval aan een nieuwe bladknop, aan zijscheutjes, en je ziet de wat hangende stekken meer overeind komen.

Buddleja-stekken (vlinderstruik) lijken aan te slaan, je ziet dat er nieuwe scheuten in de bladoksels verschijnen, ook hier heb ik de helft van het blad bij het stekken afgesneden omdat ze vrij groot waren

Het is een goed teken maar het kan nog makkelijk misgaan en het duurt zeker ook nog een poos voor de stekken afzonderlijk kunnen worden opgepot in eigen potjes. Dat moment is heel makkelijk te bepalen: wanneer er ruim voldoende worteltjes onder uit de afwateringsgaten groeien. Dan kun je de grond in de pot enigszins op laten drogen (niet volledig uit laten drogen maar wachten tot de grond korrelig is). En dan kun je pot ondersteboven houden, terwijl je je hand eronder houdt en de kluit opvangt. Leg de kluit neer en trek met wat hulp van je handen voorzichtig de stekken van elkaar. Pot ze uiteraard direct op, ook nu zorg je er weer voor dat je alvast potten met een luchtig potgrondmengsel hebt gevuld en een gieter klaar hebt staan. Pot de stekken zo diep op als ze stonden, geef direct water en houd de gewortelde stekken nog een week of 2 in de schaduw, en geef regelmatig water, tot je zeker weet dat ze zijn aangeslagen. 

Sorry, een oude foto en ook niet zo’n duidelijke, maar de stek van deze Foxtail-rozemarijn is ondertussen voldoende geworteld om te worden uitgeplant of opgepot (je ziet niet veel wortels aan de zijkanten maar aan de onderkant was ze ruim voldoende geworteld en kwamen er meerdere en ook al wat dikkere worteltjes uit de afwateringsgaten van het potje

Ben ik nog iets vergeten? Oh ja, soms willen net gestekte stekken nog wel eens bloemknoppen en bloemen maken. Meestal is dat een noodgreep van de stek; bloemen en dus zaden maken om je als soort nog snel voort te planten voor je dood gaat. Een stek weet echt niet dat je heel andere plannen met haar hebt en je je best doet om een mooie nieuwe plant van haar te maken. Eventuele bloemen of bloemknoppen kun je er het best in een vroeg stadium voorzichtig afknippen. Want het kost de stek uiteraard weer energie die ze beter kan besteden aan het wortelen en groeien; eerst maar eens groot worden voor je als plant aan de voortplanting gaat denken! 

Dapper, maar word eerst maar groot en sterk voor je gaat bloeien, Salvia Royal Bumble! Het stekje links lijkt het trouwens niet te gaan redden, het verschil tussen wel of niet aanslaan is zo makkelijk te zien.

Nog één, ook al zo dapper:

Pas net geworteld en dan willen deze lavendelstekken al gaan bloeien. Door de bloempjes er gelijk uit te knippen/nijpen stimuleer je de stekken niet alleen om meer wortels te maken maar ook om zich te gaan vertakken.

En nog iets; ik noemde al eerder het hieltje. Een hieltje is niets anders dan een stukje van de stengel die mee afscheurt als je de stek voorzichtig naar beneden trekt. Daarmee is er nog meer oppervlak waar worteltjes aan kunnen groeien dan bij het schuin afsnijden. Heel geschikt voor het stekken met zo’n hieltje zijn bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn, hysop en sommige salvia’s. Het is heel makkelijk: trek de stek voorzichtig en schuin van de stengel en kijk of er een ‘hieltje’ aan zit en dan kun je gelijk het onderste blad verwijderen en de stek met hieltje stekken. Is er geen hieltje, dan is er geen man overboord en kun je de stek alsnog schuin onder een bladknop afsnijden. 

Een rozemarijn-stek met hieltje
Een hieltje in close-up, voorzichtig met een neerwaartse beweging van de moederplant gebogen en gescheurd, in dit geval bij een lavendelstekje (uiteraard moet wel het onderste blad nog worden weggehaald voor het in het potje met grond kan worden gezet).

Ik ben vast nog wel wat vergeten. En er zijn ongetwijfeld ook mensen die op net weer een andere manier stekken. Uiteraard is het heel leuk als je dat in de reacties meldt, ook als je misschien heel veel succes met bepaalde soorten hebt, of als er soorten zijn waarvan het juist zelden of nooit lukt om er stekken van te nemen. Zo kunnen andere mensen en ikzelf daar ook weer van leren!  

Tot slot: ik schreef al eerder over stekken, en je kunt daar dus ook al wat pagina’s en blogs over lezen. Mocht je daar interesse in hebben: 

Oh ja, tot slot nog 1 ding. Mocht je ooit eens stekken willen versturen: ik leerde deze manier kennen van iemand die me stekjes van eeuwig kool stuurde en heb daar zelf nog wat aan gesleuteld. Ik durf er zelfs binnen Nederland (dus bezorgen binnen een dag) nog wel ongewortelde stekken mee te versturen. Ik verpak de onderkant van stekken in extra vochtig gemaakt keukenpapier en stop dat in de plastic zak die je voor de vacuümsealer gebruikt, boven en onderkant dicht sealen met een klein beetje lucht (en dus zeker niet vacuüm trekken!!) en dan kunnen de stekken in een luchtpostenvelop. Bij gebrek aan een vacuümsealer kan het ook prima in een hermetisch dichtgeplakte diepvrieszak (die zijn dikker dan boterhamzakjes). Uiteraard doe je dat wel als je weet dat de dag erop post wordt bezorgd (dus niet op zaterdag 😁).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

58 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anouk

Leuk om te lezen! Ik ben zelf ook niet echt suuuper fan van stekken, maar toch leuk om af en toe bij iets te proberen. Mijn verwachtingen zijn inmiddels wel heel laag haha en soms komt het qua ruimte niet zo handig uit.
Laatst had ik iets gelezen over gist en suiker bij het water in. Maarja.. dan moet je zeker elke dag een nieuw brouwsel in de pot doen want ik had na 3 dagen een pot vol schimmel. Hoe die dingen gaan..

Chris

Verhelderende beschrijving! Ik was al een tijdje aan het zoeken om duindoorn te vermeerderen. Ik dacht eraan om onderaan aan de plant de takken af te leggen in een pot. Maar dat zou gegarandeerd een nieuw huisvesting voor de talrijke mieren in mijn tuin worden. Dus maar uitkijken naar een ander idee. Tot ik zonet jou blog las over stekken. Ik ging aan de slag met potgrond vermengd met vermiculiet. Jonge stekken genomen aan de plant en ingekort zoals beschreven, eh voilà weer een nieuw projectje. Bedankt Diana!

Con

Hallo Chris, ik stek hier regelmatig doorn struiken, belangrijk is dat de tak al een beetje houterig is, dus een 2jarige tak. Een te jonge tak zal wegrotten. Zie beschrijving uit het boek van wolfgang kawollek. Succes

1000011471
Chris

Con, bedankt voor de reactie. Ik heb twee jaar terug enkele plantjes aangekocht omdat de bessen van de duindoorn zeer gunstige eigenschappen werden toegeschreven. Afgelopen winter hebben enkele plantjes het begeven, te nat? De plant vraagt echter weinig van de ondergrond, zelf op zandgrond is normaal geen probleem. Misschien is mijn tuingrond wel te rijk aan voedingsstoffen? Bedankt voor de verwijzing naar de literatuur, je vindt over de plant nog niet veel informatie. Groeten Chris

Con

Hallo Chris, wij hebben de sanddorn vanwege de scherpe doornen, wij hebben hier veel last van herten die graag bomen kapot maken. Wij laten de besjes hangen voor de vogels.
Wij hebben kleine stekjes gekocht en het zijn al behoorlijk bomen. Ze staan in heel slechte grond, zand, klei en stenen, op een winderige en zonnige plek en krijgen nooit water behalve regen. En toch groeien ze goed net als de weissdorn.
Ik heb Petra geschreven hoe ik stek, vindt je misschien ook informatief.
Zelf neem ik pas stekken in de herfst.
Als je een stek-takje in de grond kan steken zonder dat die afbreekt heb je grote kans dat die wortels krijgt. Een slap takje zal meestal wegrotten.
Groetjes

Chris

Hallo Cor, ik was mij inderdaad al aan het bedenken hoe ik de jonge stekken de winter zou door krijgen. Ik heb ook van die doorzichtige emmers van vogelvoedsel staan. Ik ga die zeker gebruiken.
Nogmaals bedankt.
groeten
Chris

Con

Hallo Chris, deze methode heeft mijn voorkeur. Het belangrijkste is dat het niet te nat is. Bij een goed klimaat onder de emmer hoef je geen extra water te geven. Bij twijfel in de onderzetter wat water geven.
Een andere optie:
Hier in de supermarkt koop ik wel eens kleine tomaten in een mini emmertje die onderin openingen heeft. Ook handig om te stekken. Er op zet ik zo doorzichtige drinkbeker die o.a op festivals gebruikt worden. Doordat het onderpotje ook doorzichtig is kan je zien of er worteltjes zijn. Stekken kunnen nog een tijdje doorgroeien zonder wortel, ze hebben nog sap. Dan lijkt het of je een plantje heb. Daarom ook maar heel weinig blad laten zitten zoals Diana het beschrijft.
Het nadeel is dat het plantje omgepot moet worden.
Met risico op beschadiging.
Bij stekken is geduld gevraagd. Ik stek als ik geschikte tak heb. Bij te jonge of te oude takken lukt het slecht. En niet alles in 1 keer.
Groetjes

Suzanne

Als ik iets stek en op water zet, dan zet ik er een takje van een wilg bij. De stekken lijken wel makkelijker te wortelen dan.

Helen Slappendel

Nou dat is heel duidelijk en hoopgevend deze informatie Diana! Hoe slim ook de tip om te herkennen wat de bovenkant of de onderkant is van de stek.. Hier ben ik al vaak de mist mee ingegaan. De Salvia’s zal ik volgend jaar gaan stekken aangezien de slakken ze alle vier totaal hebben opgegeten (beter had ik er al stekken afgehaald) jij zet de stekken op een tafel achterin… Nog extra bescherming tegen de slakken dan? Hier zitten die namelijk zelfs hoog. Ik ga al je tips nog een paar keer doorlezen, ben er blij mee. Dank 😊

Pien W

Dank je wel Diana! Superleuk blog!! Dat gepeuter met het wegknippen van een bloemetje uit een top doe ik met een 3-d schaartje (Action/knutselafdeling/60 cent). Ik heb altijd een opgerold ziplockzakje met een stuk keukenpapier in mijn tas. Je zult maar ergens iets leuks zien, nietwaar? En ipv een wilgentakje werkt ook het wortelkantje van een stukje bosui perfect!! Groeten, Pien (stekfanaat!!)

Petra

Hoi Pien,
De tip van het wortelkantje van een stukje bosui wil ik zeker eens proberen. Gewoon n klein stukje in de grond duwen ?
Petra

Pien W

Hoi Petra! Ik heb dit alleen gebruikt bij stekken in water. Ik zou in een gewoon potje met stekken nooit ook een stukje van “iets” er bij zetten want dat beperkt de ruimte voor de stekken. Maar als je in water stekt is het handig om een stukje bosui (3 of 4 cm mèt het kontje) er bij te zetten. Die bosui loopt zelf ook uit en kan je later wel in de tuin zetten. Ooit heeft Diana een foto van mij geplaatst bij het stekken van citroengras. Die stengels stek je in water. Ik had ca.5 stengels in5 glaasjes. In eentje had ik er een bosuitje bij gezet. Het verschil in worteltjes vond ik verbijsterend. Veel meer, langere, spierwitte worteltjes. Ik zaai nooit bosuitjes maar koop ze vaak (bosje bij AH) knip ze af, en zet de onderste witte stukjes met het kontje er aan in een glaasje water. Na een week zet ik ze her en der in de tuin en mogen ze groeien en bloeien. Het water in het glaasje giet ik vaak bij stekken die gewoon in aarde staan. Dus…sorry, lang verhaal… bij stekken in water een stukje bijzetten. Bij stekken in aarde wel gieten maar geen plantje. Groetjes, Pien

Petra

Niks sorry Pien, heel duidelijk nu. Weer wat geleerd. 😄

Pien W

Wat attent Diana! Ik had zelf nog gezocht waar die stond want ik herinner mij dat er toen uitgebreid is “gesproken” over stekken, wilgenwater maken, uienschillen en dat soort natuurlijke stekmiddeltjes! Maar ik kon hem niet vinden dus complimenten voor jou! Groeten, Pien

Priscilla

Door jouw blog ga ik nu zeker ook nog wat stekken. Ik wil vooral graag salvia’s stekken. Zoals je zelf al schrijft zijn die vaak niet winterhard. Ik heb ze vorig jaar in pot in mijn koude kas gezet maar dat was hier in Drenthe voor een aantal planten toch te koud. Ik zoek daarom een andere oplossing. Ik heb plek op zolder, maar dat is vrij donker. Moet ik dan de hele winter een groeilamp aanzetten? Tips zijn welkom! 🙏🏻🍀

Priscilla

Dank je wel voor je uitgebreide reactie. En de website van Bastin is een mooie tip!

Lous

Wat een handige en uitgebreide handleiding voor stekken. Dank je wel. Zelf heb ik al meerdere malen zwarte bessen gestekt en die slaan goed aan. Ik gebruik het snoeihout in november. Ik maak een ondiep gootje gewoon in de moestuin en daar steek ik stukjes van 15-20 cm schuin gewoon in de tuingrond. In het voorjaar zijn het al best mooie plantjes.

Petra

Hoi Diana,
Wat een mooi blog alweer, dankjewel !
Het meeste was mij wel bekend en ik ben dan ook een fanatieke stekker. Vooral van Salvia’s en zoals ook jij ervaren hebt, zijn hier makkelijk stekken van te nemen. Ik stek meestal pas in augustus, moet nu zelfs nog beginnen. 🙈 Ik trek wel altijd een plastic (boterham)zakje over het potje voor een aantal weken. Het enige probleem wat ik ervaar is de stekjes de winter door krijgen. In de koude kas zijn ze afgelopen winter allemaal dood gegaan. Waarschijnlijk was de grond in het potje te vochtig op het moment dat we enkele nachten flinke vorst hebben gehad. Ook een paar jaar op een onverwarmde slaapkamer gezet en dan zijn het meestal de luizen, die in januari/februari de plantjes aanvallen. Misschien toch eerder stekken nemen, die dan al sterker zijn als de winter begint ?

Iedereen succes met stekken en groeten,
Petra

anna de vries

dankjewel Diana, voor deze mooie en uitgebreide blog.
ik heb er weer veel van geleerd!
ik heb ook een vraag: diverse keren heb ik mijn best gedaan om hedera helix arborescens te stekken . het is me nog nooit gelukt. heb je daar goede raad?

bij voorbaat bedankt anna de vries

Con

Hallo Anna, ik buig jonge lange takken naar de grond. Schep er wat verse aarde over en leg er wat steentjes op, zodat het fixeert is. De tak maakt wortels, na een paar maanden afsnijden van de moederplant. Lukt eigenlijk altijd.

anna de vries

dank je wel Con,
ik ga het zo proberen! Anna

Pien W

Ik waag toch een kanttekening te plaatsen. En ik weet niet eens zeker of ik het goed heb …! Hedera helix groeit als een wilde maar pas na vele, vele jaren gaat die ook echt bloeien. Dat bloeien gaat hij pas doen als hij niet meer door kan groeien. En het is het bloeiende deel dat een hedera helix (gewone hedera) verandert in Hedera arborescens (struikklimop). Die wordt dan struikklimop genoemd maar is dus eigenlijk dezelfde plant maar dan in een blijvend relatief lage struik. Daarom is hedera helix goedkoop (want die groeit makkelijk twee meter in één jaar) maar de hedera helix arborescens aan de prijs (want die kan pas gestekt worden van een volwassen, echt helemaal doorgegroeide, niet gesnoeide en bloeiende klimop). En als het stekken dan lukt dan groeit die in de jaren daarna heel langzaam. Meer een struik dan een klimplant. Neemt niet weg dat hij dan prachtig is, vooral in de herfst is het één groot bijenbuffet. Maar waar het stekken van een klimop bekend staat als ongeveer de meest makkelijk te stekken plant geldt dat volgens mij echt niet voor het stekken van de arborescens. Overigens biologisch wel grappig, je gaat dus een plant kweken uit een uitgerijpt deel van de moederplant. Die er dan oud blijft uitzien maar eigenlijk een nog heel jonge plant is. Nogmaals, ik denk dat het zo is maar….heb ik dit goed begrepen? Groet, Pien

Con

Hallo Pien, dat klopt wat je schrijft. In dit artikel wordt het uitgelegd. Maar het vermeerderen blijft gelijk. Hoewel je meer geduld moet hebben. Ik kijk pas na maanden of het gelukt is. Er kan niks mis gaan. Ze hebben wortel of niet, daar tussen is niks. Het stekken van langzaam groeiende struiken kan teleurstellend zijn als ze maar een paar cm per jaar groeien. Hier staat het vol met mini boompjes.
Ik ben altijd blij als ik ergens een klein boompje zie die zichzelf uitgezaaid heeft, soms op plekken waar je het niet zou verwachten. Recent een leuk artikel gelezen dat planten hun eigen plek zoeken.

https://www.bruns.de/2016/01/01/strauch-efeu-hedera-helix-arborescens-und-hedera-helix-arbori-compact/

Ook een leuk artikel
https://berlin.nabu.de/tiere-und-pflanzen/pflanzen/arten/32630.html
Groetjes

Pien W

Leuke artikelen Con! Mein Deutsch ist nicht sehr gut (sinds de middelbare school echt nooit meer gesproken!) maar ik kon het volgen. En nieuw voor mij was dat naarmate de plant ouder wordt ook de bladvorm verandert. Dank! Pien

Con

Hallo Petra, ook ik heb een voorkeur voor winter stekken. De slaag kans is groter en minder werk.
Ik begin ook pas als het minder warm is, tenzij ik onderweg wat tegen kom, altijd een schaartje in mijn tas. Ik neem schone aarde vermengd met zand in een pot, onderin normale aarde met een beetje mest. In de winter koop ik vogel voer in grote doorzichtige emmers. Deze zijn perfect om stekken door de winter te krijgen.
Stekken in een pot waarop een doorzichtige emmer gaat. Goed water geven, zolang de binnenkant van de emmer vochtig blijft niks doen. Meestal hoeft geen extra water gegeven worden. Hier blijven de potten buiten staan. Ik heb een stellage tegen mijn schuurtje die de ochtend zon krijgt en daar staan ze tot het voorjaar. Pas als ik zie dat er wat groen is haal ik de emmer weg.
Lukt praktische altijd, zeker bij rozen.
Lavendel zet ik in hoofdzakelijk zand met een klein beetje aarde en niet afdekken, vocht is slecht.
Voor Struiken gebruik ik mijn cement bakken. Tak erin emmer erover. Wat minder slaag kans, wat minder bescherming, geen warme muur, maar de helft haalt het meestal wel.
Wat heel makkelijk is bv cornus steek ik gelijk in de grond.
Succes

Petra

Dankjewel Con !

Elisabeth

Dank je wel Diana. Ben je blog over tomaten stekken gaan lezen, met die dieven. Ook weer goed uitgelegd, met je foto’s en pijlen erbij !
Dan krijg je eigenlijk tomaten in twee tijden ? De gestekte krijgen later hun tomaten ? En worden die echt zo groot en productief als de oorspronkelijke plant ?
Nog een vraagje : kan je ook kant-en-klaar potgrondmengsels gebruiken om te stekken ?
En nog iets: sommige tomatensoorten die snel barsten : komt het door te veel water geven of juist te weinig ?
Misschien heb je een blog hierover?
Of misschien kan iemand anders hier het me ook uitleggen.
In elk geval heb je me enthousiast gemaakt : morgen ga ik op ‘stekkenjacht’ ( = eens iets anders dan slakkenjacht😉)
Vriendelijke groeten!

Elisabeth

Dank je wel Diana👍😘

martien

Hallo
Hoe kom ik aan stek poeder?
Kan het zelf bestellen als ik weet wat en waar.

Martien
( Midden Finland)

Tine de Jong

Hallo Diana ik lees je blogs heel graag en dit blog sprak mij ook aan. Stekken is wat ik ook veel doet en soms lukt en soms ook niet. Soms test ik oom eens wat uit door verschillende wortels van planten bij elkaar te doen en zo te zien wat er dan ontstaat. Heb een balkon en die staat nu vol met wat stekjes en langzaam beginnen ze nu het te doen. Ook staan er zaadjes van wilde bloemen en ook zij doen het heel goed. Wil je tevens bedanken voor de tips die je gaf want daar heb ik ook zeker wat aan. Groetjes, Tine

Carinep

Dag Diana,
Leuk opnieuw iets van jou te lezen. Zelf stek ik ook veel. Vooral de methode die je ‘met hieltje’ noemt, gebruik ik voor alle vaste planten en rozen. Ik knip ook telkens de bladeren voor de helft weg. Per toeval was ik gisteren een wandeling aan het maken en kwam een lekkere witte vijg tegen, tja, ik kon het dan natuurlijk niet laten een stek te nemen 😜.
Ik durf het hele jaar door stekken nemen, maar bij voorkeur als de dagen korter worden en minder warm (bij mij september). Stekken in het voorjaar hebben bij mij het minst kans.
Stekken van klein fruit doe ik telkens in het water en meestal op het moment dat ik dit snoei. Dit wortelt zo gemakkelijk en na goed wat wortels, plant ik dit gewoon rechtstreeks in de grond. Stekken van rozemarijn doe ik rechtstreeks in de grond.
Tijm denk ik niet dat je kan stekken, beter zaaien. Ik snoei de tijm soms niet zodat de zaailingen rechtstreeks op de grond vallen en nadien verplant ik de jonge thijmplantjes, gaat heel goed.
Citroengras stek ik ook niet meer. Ik haal de plant in het najaar uit de grond, oogst het citroengras en bij het uit elkaar trekken van het citroengras heb ik regelmatig eentje met wortel. Deze snoei ik en plant in een P9 potje. In het voorjaar begint deze opnieuw te schieten.
Ik ga het hierbij laten, want moet nu dringend verder werken (perzikken inmaken).
Vele groetjes
Carine

Pearlsofpassion

Hey Diana,

Jij kan zeker gedachten lezen want ik bedacht net deze week dat ik dringend werk moet maken van het stekken van een aantal planten. Ik ga nl verhuizen en wil van een aantal niet verhuisbare planten dus graag proberen een stek te maken.
Dit jaar geen moestuin door deze verhuisplannen en ik las ook niet mee op je blog ( zal ik nog wel inhalen) maar om te lezen hoe je moet stekken kwam ik toch hier kijken. Toeval he.

Nu wil ik ook nog vertellen dat jij me 2 jaar geleden stekjes van de eeuwige kool opgestuurd hebt. Zo met nat keukenpapier in een zakje. Helemaal diep in Belgie. Dus dat lukt zelfs nog verder dan enkel NL. Alledrie die stekjes zijn mooie grote planten geworden. Die ik nu dus ook weer mag proberen stekken…
2 hebben dit voorjaar wel gebloeid en ik dacht dat ze dan misschien dood zouden gaan maar dat lijken ze niet te doen.
Verder wil ik nog mn bessenstruiken, perzikboom en de overhangende perenboom van de buren proberen stekken. Duimen dat dat lukt. Ivm de aardbeien en frambozen maak ik me geen zorgen.

Groetjes
Valerie

Lee

Tof artikel, ik stek ook veel, met goed succes!
maar, ik probeer al enkele jaren Stevia te stekken, pff, de stekjes groeien in het water, maar vormen totaal geen wortels, en na een tijdje gaan ze dan natuurlijk dood!
Enig idee hoe ik dit kan oplossen?
vr gr

Lee

Ik ga het dan zo nog maar eens proberen, grond, stekkenpoeder en hopen 😉
Bedankt Diana,indien het lukt, hoor je er later van!

Pien W

Hoi Diana, ik zag tot mijn stomme verbazing dat je lang geleden een pagina over oerprei hebt geschreven. Ik kan op die pagina niet reageren (jammer!) maar vroeg mij af of je dat nog steeds teelt? Lijkt mij een machtig leuke groente en dan ook nog meerjarig, hoe geweldig!! Groet, Pien

Con

Hallo allemaal, ik plaats een aantal foto’s van een pruim tomaat die van binnen hard en zwart is. Heb dit nog nooit gezien. Weet iemand wat het is?

ee4ae72d-b683-4db4-9f96-0e648a0b5fc6-1_all_34063
Con

Hallo Diana, dankjewel voor het meedenken. Heb jouw tips verder gegoogeld.
Anthracnose geloof ik niet. De plant is gezond en zit er prachtig uit.
De verdacht van neusrot had ik ookal maar geloof ik ook niet want het zit alleen in het bovenste deel, de vruchtaanzet.
Neusrot heb ik wel vaker en dat isa altijd (bij mij) in het onderste deel, en blijven lekkere tomaten.
Mijn tomaten zijn oneetbaar echt een vieze smaak. Het zit in alle fases van de vrucht. De onrijpe vruchten hebben het ook.
Alle andere tomaten planten die er naast staan zijn gezond. Hoewel violet jasper niet lekker is, smaakt melig. Maar ook een prachtige gezonde plant.
Er zijn hier 2 tomaten kwekers, als ik daar in de buurt ben ga ik vragen of die dit kennen. Ik heb de planten weggehaald geloof niet dat het nog wat wordt.

Con

Hallo Diana. Gisteren was ik bij een tomaten kweker.
Zeer aardige mensen. Werden na het zien van de foto’s een beetje emotioneel.
Wat het precies is weten ze niet.
De vrucht heeft van binnen schimmel zonder een beschadiging aan de buitenkant.
Zelf hadden ze een paar jaar geleden ook. Van 1 soort waren alle tomaten slecht, hoewel planten en vruchten er gezond uitzagen. Andere soorten tomaten die er naast stonden waren niet aangetast. Ze hadden ook jonge planten verkocht en ook daarvan waren de tomaten slecht.
Volgens hem kan alleen de oorzaak in het zaad liggen.
Brengt ons niet verder.
Wel de tip gekregen om de aarde te vervangen, dat had ik zelf al bedacht.
Er is hier nog een andere kweker als ik daar in de buurt ben zal ik die ook nog vragen.

Groetjes

Con

Nog een kleine aanvulling. de slakken laten deze tomaten links liggen moet dus wel heel vies smaken.

Con

En nog een foto

ee4ae72d-b683-4db4-9f96-0e648a0b5fc6-1_all_34062
Con

En nog een foto van de tomaten

1000011583
Yvonne van Gink

Dag Diana, ik had altijd de salvia microphylla soft pink in mijn tuin. Meegenomen uit Frankrijk. Helaas heeft hij deze winter niet overleefd. Een nieuw stekje meegenomen uit Frankrijk. Het leek aan te slaan. Helaas toch mislukt. Mijn vraag is eigenlijk of je voor mij een stekje of plante hebt. Ik wil hem zo graag in mijn tuin. Ik heb wel de hot lips. De rode variant. Uiteraard tegen vergoeding.
Ik zag dat jij hem hebt. Hij is zo mooi.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties