Oranje

Helianthus annuus Fuzzy FaceElke dag komen er hier oranje vlaggetjes in de straat bij, sinds gisteren uitgebreid met een heuse Nederlandse vlag. Oranje hamsters aan autospiegels, oranje shirtjes op straat. Zelfs op de tuin zijn er wat mensen die oranje vlaggen aan hun kas of bonenstaken hebben bevestigd.

Op de eerste foto Helianthus annuus Fuzzy Face, een vroeg bloeiende lage zonnebloem.

Probeer nog maar eens een niet-oranje tompouce te vinden, en zelfs de paprika’s zijn nu verplicht oranje. Mochten ‘we’ vanavond winnen, dan weet ik zeker dat er vuurwerk afgestoken zal worden en er auto’s zullen claxonneren.

Dus laat ik dan ook maar meedoen. Door vandaag in ieder geval de rest van de Parijse worteltjes te oogsten (en trouwens ook de bietjes en spitskool, maar die zijn niet oranje en zal ik dus niet laten zien :-)).

Parijse worteltjes

Parijse worteltjes doen het hier altijd goed; omdat ze kleiner zijn en geen lange wortel hoeven te maken groeien ze beter op de vette klei dan gewone worteltjes. En ze zijn ook wat eerder oogstbaar (omdat ze kleiner zijn en geen lange punt hoeven te maken). En lekker. Dus misschien dit jaar maar weer eens overwegen om er 2 of 3 rijtjes van in september in de kas te zaaien, dan zijn ze zo rond maart/april oogstbaar. Ik ga er in ieder geval nu nog wat rijtjes van zaaien want dat kan ook nog prima.

Tagetes tenuifoliaOp de derde foto zie je de Tagetes tenuifolia, natuurlijk…. ook oranje.

Het blad ruikt overduidelijk naar ouderwetse ‘Afrikaantjes’, maar daarnaast ook nog naar sinaasappelschil. En om die reden kan ze (spaarzaam) in thee worden gebruikt.

De planten worden zo’n 40 centimeter groot, hebben heldergroen zeer fijn geveerd blad en bloeien overdadig met kleine gele, oranje en rode enkelvormige bloempjes.

Ik heb trouwens ook dit jaar weer de Tagetes lucida staan, kleine plantjes tot 25 centimeter hoog en gele bloempjes. En bij de Tagetes lucida is er helemaal geen ´Afrikaantjes-geur´ meer maar ruiken en smaken blaadjes en bloempjes zacht anijsachtig, in het Nederland wordt ze daarom ook wel ‘Dragon-afrikaantje’ genoemd.

Calendula officinalis Porcupine rijVandaag naar de tuin, want nu het een regenachtige dag is (waar we met smart op hebben gewacht, elke millimeter is er één, eindelijk) kunnen we de tuin eens wat bijvoeden.

Heel veel vakken zijn of komen leeg en dus kunnen die weer gevuld worden met nieuwe kool, knolvenkel, worteltjes, sla, bietjes, bonen of wat dan ook. Maar we kunnen de grond niet zomaar zo intensief gebruiken, daar moeten we wel wat voor terug geven.

En dus geven we vandaag de hele tuin, en de kassen ook maar dan in iets mindere mate, Culterra groen. Het is een koemestkorrel die is verrijkt met bloedmeel, beendermeel en hoornmeel.

De planten die binnenkort worden geplant, en de planten die al zijn geplant zullen er blij mee zijn. En daar kan de tuin dan tot volgend voorjaar mee vooruit. Voor we het weten is het nog volop zomer maar denken we alweer aan het volgende seizoen.

Op de foto rechts een rij Calendula officinalis Porcupine.

Voor nu wens ik iedereen die wil kijken vanavond een leuke wedstrijd toe. En voor de Belgen natuurlijk ook. Mocht België winnen en de halve finale Nederland – België worden, dan beloof ik tussen alle oranje foto’s ook een rood bloempje te plaatsen :-).

Tropaeolum Alaska in compostbak

 

 

En op de laatste foto een oranje bloeiende Tropaeolum majus Alaska (en dat Alaska slaat dan op het mooie wit-groen bonte blad) in een compostvat. De compost is steeds verder ingezakt, maar de Tropaeolum groeit dapper de halve ton omhoog om toch nog over de rand te kunnen buitelen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stephanie

Hallo Diana,

Wat een prachtige kleurrijke foto’s weer! Een genot om naar te kijken en om inspiratie op te doen! Bedankt!

Groetjes uit de Achterhoek,
Stephanie

Marion

Ik geniet nog steeds van je blog, met al die prachtige foto’s en die heerlijke groentes.
Het lijkt me enorm veel werk, maar het lukt jullie uitstekend. Ben een beetje jaloers:-)

maffemuis

Ik ben verhuist en eindelijk weer een moestuin in de tuin en en en en en een echte eigen kas!! jammer dat ik nu halve wegen het seizoen in schuif 🙁

Hans

Jij vroeg je af waarom de radijs uit de winkel niet uitdroogt en die van jou wel als je het loof er aan laat zitten. Ik denk dat ze bij de kweker direct in het plasic zakje gaan dan kan je loof ook niet uitdrogen! Groet Hans

Bozo

De spullen die in de winkel liggen worden behandeld met een water/chloor oplossing alvorens ze in de verpakking gaan. Dat is ook meteen de reden waarom er smaak noch kraak aan zit. Lekker hoor……zo’n krop chloorsla of andijvie etc…….bah!

Luc

Proficiat voor je prachtige tuin en foto’s! Je tuindagboek is super om volgen!

We hebben het dus niet gehaald tegen Argentinië maar krijgen wij Belgen als troost toch 1 foto van een rode bloem? 🙂 Succes voor Nederland in de halve finale!

Groetjes uit België, Luc

Marco

Hoi Diana,

Hoe maak je die parijse wortels schoon voor de kook, in stukjes of plakjes? Wij zitten ook op vette klei, wil het volgend jaar weleens proberen.

Marco

Lianne

Hallo Diana,

Wilde je eigenlijk een mailtje sturen maar kan geen contact gegevens vinden.
Gelukkig kan ik je hier bereiken.
Wil je alleen even bedanken voor deze site. Wat een bron van informatie voor mij, beginnende moestuin tuinierder ! En het leest nog heerlijk ook.

Het maakt het tuinieren nog leuker, als je leest wat allemaal kan en hoe het moet. Kan bijna niet wachten tot volgend jaar !

groetjes
Lianne

coby

Ziet er leuk en gezellie uit al dat oranje 🙂
Diana ff vraagje tussendoor , ben al wezen zoeken op je site en het heeft ergens gestaan , maar kan het niet meer terug vinden .
Maar wat voor azijn gebruik jij om in te maken ?
De bietjes gaan goed hier en we willen gaan proberen dat in te maken.

groetjes coby

Edda

Hallo Diana,

Mijn rammenas begint te bloeien. Weet jij of ik de knoppen eruit moet halen ?

Groet,
Edda

Edda

Doe ik. Dank je wel! Raar wel, want zou pas in oktober geoogst moeten worden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties