Ook nog even iets over kale paprika’s
Eerst nog even iets over het weer; tjongejongejongejonge, kan het wat minder, zeg. Zelf mogen we vooralsnog niet klagen, wel veel regen gevallen, maar niet te vergelijken met wat er in sommige delen van Nederland en België is gevallen. Als ik het journaal zie en hoor over ondergelopen kelders, etc., moet ik altijd gelijk denken aan de mensen die in die buurt een tuin hebben en waarschijnlijk met de handen in het haar zitten. Ik wens iedereen die met wateroverlast te maken heeft of heeft gehad, heel veel sterkte, en heel veel succes met het overnieuw beginnen met zaaien en planten of repareren of wat dan ook!!
Dan eindelijk eens een stukje over onze pepers en paprika’s. Jaren geleden irriteerde ik me er aan dat ergens halverwege de zomer altijd laag hangende takken op de grond lagen, of afbraken, omdat ze heel lang en slap en breekbaar waren. En ik keek er eens goed naar, er kwamen ook nog eens geen of heel weinig vruchten aan. Eigenlijk een soort dieven dus, net als bij een tomaat. Wilde ik daar iets aan doen, en zo ja, wat, en had ik daar wel genoeg tijd voor?
En zo begon ik:
Een annuum-peper (bij chinense-pepers als Surinaamse pepers, Madamme Jeannettes, etc. zitten deze ‘diefjes’ in het jonge stadium vaak veel dichter bij de stam en zijn ze ook veel kleiner). Dit is een zaailing die ik jaren geleden had, je kunt duidelijk de diefjes links en rechts in de oksels zien zitten. Ik heb ze er eens tussenuit geknipt:
En gekeken hoe dat werkte. Nou, ik was er wel blij mee. En sindsdien doe ik dit bij elke peper en paprika die ik zaai, vanaf een jong stadium verwijder ik de onderste bladeren en diefjes. Met als doel een soort van onderstammetje te maken waar bovenop de plant mag groeien zoals ze wil. Maar dus zonder die slappe takken en stengels die geen of weinig vruchten dragen en zo vaak breken of op de grond liggen.
Hieronder zie je hoe een paprikaplant er hier vorige week nog uit zag:
Je kunt wel al zien dat ik telkens diefjes heb verwijderd en ook wat blaadjes die onderaan groeiden. Maar nu ziet dezelfde plant er zo uit:
Nog wat meer blad verwijderd, en gelijk losjes aan de stok aangebonden. Maar nog wel genoeg blad aan de plant gelaten om voedingsstoffen op te nemen en dus te kunnen groeien. Hier staan ook altijd, zonder uitzondering, alle paprika’s en pepers met z’n drieën bij elkaar (omdat dat kan en er zo meer opbrengst is op dezelfde hoeveelheid grond en ik het er ook altijd mooi bossig uit vind zien), maar daar heb ik al eens iets over geschreven: Pepers per drie
Ik houd zo lang mogelijk het onderste gedeelte kaal, want het groeit ook gewoon weer aan, eens per maand verwijder ik weer nieuwe diefjes op het onderste gedeelte van de stam.
Daar waar de stam gaat vertakken, soms in twee, vaker in drie en zelfs af en toe in vier, daar gaat het echt beginnen, daar verschijnen de eerste bloempjes en dus pepers of paprika’s:
Op deze foto zie die vertakking, dat gebeurt zo rond een hoogte van 25 tot 35 centimeter, op een gegeven moment houdt de stam op met groeien maar vertakt zich, in dit geval in 2 nieuwe takken, en als je heel goed kijkt zie je zelfs al een heel klein bloemknopje-in-wording.
En dan laat ik het los, tot die vertakking blijf ik diefjes verwijderen, boven die vertakking met de eerste bloemtrosjes laat ik het gaan en groeit ze maar zoals ze wil.
En zo ziet dat er dan uit als ze groter is:
Peper Aji Blanco Cristal. Tot aan de vertakking houd ik de planten kaal, en daarboven groeit ze maar naar believen. Er staat een stok bij en ze is met touw opgebonden, niet mooi maar wel nuttig want zonder stok en touw zou ze omvallen door de zwaarte van de pepers.
Nog een voorbeeld:
Niet de hele plant gefotografeerd maar ook hier kun je zien dat er een stok staat, de plant is vastgebonden aan de stok, en dat vanaf de vertakking de pepers komen.
Nog een voorbeeld:
Mustard Habanero. Ook weer een stok, touw kan ik even niet zien maar is er vast wel, want anders zou de plant omvallen of afbreken onder het gewicht van de pepers. En ook hier zie je weer dat de meeste vruchten zich na de vertakking vormen. En rechts onderaan zie je ook al weer een nieuw diefje verschijnen. Het is maar een kleine moeite om bij elke keer dat de tomaten gediefd en opgebonden moeten worden, ook even snel die kleine diefjes aan de stam onder de vertakking van de pepers weg te halen.
Ook een mooie, Pimenta da Neyde, ook hier weer 3 planten bij elkaar, 1 stok, stammetjes aangebonden, geen uitlopers op de stam tot de vertakking, en vanaf die vertakking komen de pepers en bladeren en nieuwe vertakkingen.
Tot nu toe heb ik alleen voorbeelden van pepers laten zien. Daarom ook nog even 2 voorbeelden van paprika’s, die ik dus op dezelfde manier tot aan de eerste vertakking kaal houd, eigenlijk hetzelfde maar dan gewoon in een maat groter:
Paprika Blue Jay, 1 stok, 3 planten, tot aan de vertakking kaal gehouden en vanaf dat punt laten gaan en daar verschijnen de eerste paprika’s. Ze moet wel nodig aangebonden worden, de linker stam begint al wat over te hellen.
Nog een paprikavoorbeeld:
Paprika Elephant Ear; in dit geval 2 planten. En dat zal dan vast komen omdat de zaden op waren of omdat 1 zaailing niet is opgekomen, of in een vroeg stadium is bezweken, als het kan plant ik altijd 3 zaailingen bij elkaar, nooit meer dan 3, en alleen bij gebrek aan zaailingen minder dan 3). Maar 2 planten dus, 1 stok, een touwtje om de stammetjes losjes mee aan de stok te binden, kaal tot aan de vertakking en daarboven komen de vruchten, en blijkbaar was er nog een touw nodig om te zorgen dat de planten met vruchten niet om zouden vallen.
Ik kan in al mijn foto’s maar 1 foto vinden waarbij ik een keer een dief ben vergeten:
Peper Purple Habanero. Ook hier wel een stok, en de stammetjes vastgebonden aan die stok. En de stammetjes gediefd tot aan de vertakking, maar ergens ben ik bij de planten (waarschijnlijk de plant links achter) slordig geweest. In drukke tijden en minder onderhoud kunnen de diefjes heel snel groeien en binnen een week of 3 al lange slungels tot wel meer dan een halve meter lang worden. Bij de rode pijl zie je er één; dun en slap, geen bloem, geen vrucht, en ze ligt ondertussen al op de grond. Ze gebruikt de energie van de plant zonder nuttig te zijn (en die energie had de plant beter kunnen gebruiken voor het bloeien en vrucht zetten, groeien en rijpen.
Bij de blauwe pijl zie je al weer een nieuwe ‘dief’ komen, en die kan dus in een paar weken uitgroeien tot ook zo’n slappe stengel zonder noemenswaardige bloemen of vruchten.
Nou zijn dit allemaal foto’s van planten in de kas, maar ook als je pepers en paprika’s in pot op een zonnig terras houdt kun je deze manier van dieven, opbinden en 3 planten bij elkaar toepassen. Want ook dan geldt dat je de energie die de plant heeft zo optimaal wilt gebruiken, geen overbodige stengels wilt en zoveel mogelijk opbrengst binnen een beperkte ruimte.
En voor alle duidelijkheid; dit is zoals ik het altijd doe, het staat niet in boeken, is niet bewezen of wetenschappelijk onderbouwd, en je moet vooral zelf weten hoe je pepers en paprika’s verzorgt. Ik laat alleen maar zien hoe ik het doe, misschien is het leuk, als je altijd op een andere manier pepers verzorgt, om eens beide manieren bij eenzelfde ras in dezelfde omstandigheden te proberen, en dan te ondervinden wat het makkelijkst is, of de beste opbrengst geeft, etc.. Ik ben benieuwd!!
Oh wat een goede tip. Dit ga ik ook doen! Ik zie ook vaak dat de onderste bladeren van de pepers een beetje nutteloos slap bij hangen. Maar dit heb ik dus ook met de aubergine planten! Erger zelfs dan bij de pepers. Misschien ga ik daar dan even dezelfde trucje toepassen 🙂
Groetjes
Nadine
Hallo Nadi,
Ik ben benieuwd hoe je het gaat ervaren! En het zeker ook een goed plan bij aubergines, ik heb dat zelf nog nooit gedaan, vooral omdat hier aubergines al vrij laag bij de grond een vertakking gaan maken, ik verwijder wel wat blad maar laat het verder meestal maar gaan. Ik ben benieuwd hoe het bij je aubergines af gaat lopen en of je het net zo handig vindt als bij de pepers en paprika’s!
Diana
Ik heb gister bij het dieven van de tomaten gelijk idd de pepers en aubergines aangepakt. Bij de aubergine was ik inderdaad minder streng, geen echte reden maar voor me gevoel moest ik daar wat minder weghalen 🙂 toen las ik je bericht achteraf en vond het wel grappig dat dat over een kwam!
Ik kwam overigens ook achter dat de pepers in de kas het aanzienlijk slechter doen dan de pepers in potten. Dat komt zeer waarschijnlijk doordat de pepers in pot natuurlijk in potgrond zitten en genoeg voeding hebben. En die in kas gewoon echt voeding te kort komen. Ik weet niet wat het is met mij en voeding dit jaar, ik geef steeds te weinig (ook bij de bladgroenten/tomaten etc bijvoorbeeld) Ik leer er verder wel veel van. Ik wist dit allemaal natuurlijk wel door veel hier en in boeken te lezen. Maar door het zelf te ervaren blijft het zeker beter hangen. Hoe de planten reageren op voeding/weinig voeding/geen voeding. Je ziet echt verschil na een gift aan voeding. En bijvoorbeeld bij de peulgroenten gaat het fantastisch die vinden blijkbaar de verwaarlozing aan voeding (op een klein handje koemestkorrels na) helemaal prima. Haha perfecte gewassen voor mij dus 🙂
door mijn enthousiasme hierover heb ik nou weer een veels te lange bericht geschreven en houd ik er nu wel weer over op. 😉
Nog heel veel tuin plezier Diana ( maar volgens mij heb je dat toch al 🙂 )
Groetjes
Nadine
Dat ga ik dus ook doen. Fijne tip. Overigens woon ik in Haarlem waar zo weinig regen is gevallen, ondanks de voorspelling van onweer en zo wat, dat de regentonnen deze week gevuld moeten worden met slootwater. Want veel kasplanten groeien nu erg hard.
Hallo Paula,
Tot en met vrijdag was het hier net als bij jou. Maar op zaterdag is hier in 2 uurtjes zoveel regen gevallen dat we tot onze enkels op de paden liepen, genoeg voor een hele week (en de tonnen gelijk weer vol :-)).
groetjes,
Diana
Hier in de regio Utrecht ook al een week of langer gortdroog. Elke dag lang bezig om genoeg water op te pompen voor de moestuin.
Van mijn pepers ( 3 bij elkaar) stierf er eentje af. De steel werd opeens donker. Vorig jaar had ik dit ook bij één van mijn paprikaplanten. Hoop dat het geen aaltjes ofzoiets is.
Halo Edda,
Ik durf niet te zeggen wat er mis is gegaan met je peper. Het is altijd handig om een dode paprika (of welke plant dan ook) voorzichtig op te graven en met water af te spoelen zodat je alles goed kunt zien. Soms zie je dan dat net onder de grond er aan de steel is gevreten door bijvoorbeeld pissebedden, of dat er een mierennest onder de wortels heeft gezeten, of wat dan ook. Het kan soms helpen om zoiets volgend jaar te voorkomen. Wij telen ondertussen al ruim 25 jaar pepers en paprika’s en tomaten en komkommers in de kas, we proberen wel wat aan vruchtwisseling te doen maar dat lukt natuurlijk nooit goed in een kas. Dus dan zouden wij toch echt heel erg last moeten hebben van aaltjes, maar dat is niet zo. Ik denk echt dat je het het beste in de hoek van een plaagdier of ziekte kan zoeken.
groetjes,
Diana
Dank je
Hoi Diana
Ik heb een korte vraag over mijn lombok pepers, ik heb ze gezaaid volgens planning in Januari binnen, ze staan nu sinds half, eind Mei buiten in potten op het terras. Ik had er een stuk of 15, maar nu ben ik er inmiddels al 3 kwijt, alle bladeren liggen naast de plant en dan sterft de plant, de vruchten die al in de maak waren ben ik ook kwijt. Heb jij misschien enig idee wat er mis kan zijn? Ik heb wel meerdere keren meikevers gezien in de tuin en er zijn ook veel van die zogenaamde wijngaardslakken. Veel planten zijn aangevreten aan de bladeren, ook bijvoorbeeld de doperwtjes.
Iemand enig idee?
Beste Mayra, Heb je echte wijngaardslakken? Die grote met wittige huisjes? Daar hoef je niet bang voor te zijn. Ze eten alleen algen en zijn dus niet schadelijk voor de planten in je tuin. Helaas kan ik je verder niet helpen met je vraag.
Hallo Mayra,
Slakken eten zeker van peperplanten, hier eten ze zelfs van (hete) pepers. En als het er genoeg zijn en ze vraatzuchtig genoeg zijn eten ze niet alleen de bladeren van de pepers maar kunnen ze een peperplant ook ‘onthoofden’, gewoon onder het blad de stam afvreten. Naaktslakken zijn veel vraatzuchtiger dan wijngaardslakken maar het is helaas een fabeltje dat huisjesslakken geen planten eten. Naaktslakken kunnen zich wel veel beter verstoppen dan huisjesslakken. Voor mij klinkt het alsof slakken je pepers hebben opgevreten maar ik kan het natuurlijk niet met zekerheid zeggen. Ik vrees dat als ze eenmaal alleen nog maar een afgevreten steel hebben ze het niet gaan overleven. Ik hoop dat je de 12 planten die je nog hebt kunt redden!! Het lijkt me in ieder geval een kleine moeite om slakkenkorrels te gaan leggen, of elke avond als het donker wordt de potten te controleren op slakken, etc..
groetjes,
Diana
Hallo iedereen. We kunnen hier in midden-Frankrijk eindelijk in de moestuin bezig. Iedereen die vroeg/op tijd begonnen is heeft ellende gehad. Hoho! Morgen weer regen, hoor! In de kas gaat alles goed maar ik sta steeds vast op de akker in de klei omdat mijn laarzen erin vastgezogen worden.
Mijn ‘hofje’ waar ik van alles en nog wat bloeiends plant ziet er wel heel mooi uit omdat ik daar steevast aan bodemverbetering doe, vanwege de voorbije werkzaamheden en gezien de rozen enzo. Maar onze beloofde week mooi weer komt niet uit. Dus heb ik vandaag als een razende Roeland snel alle paden in de weilanden gemaaid. Vanavond doe ik alle gereedschap naar binnen en bereid me voor op plensbuien morgen. Jeetje, vorig jaar een droogteperiode van ongeveer 4 maanden en nu is het in juni nog te nat. Als tuinierder wordt je wel op de proef gesteld. Ik geef toch niet op; ik ga volgend jaar voorjaar weer net zo enthousiast aan het zaaien en stekken. Groeten aan iedereen die zich ondanks te veel water of te weinig water staande weet te houden in hun moestuin.
Hallo Silene,
Ja, wat een raar jaar, hè! Ook hier alles zoveel later dan normaal, al 3 keer worteltjes gezaaid, al 2 keer pastinaken, pas de 4e keer bietjes zaaien gaf planten die nog steeds leven. Te nat, te droog, te koud, belachelijk veel slakken, etc., etc..
Ik hoop dat je ondanks alle tegenslag toch nog een mooi moestuinjaar krijgt!
Diana
Tja, watersnood in het zuiden, langdurige droogte in het noorden… Wij snakken naar water hier. Onze paprika’s willen overigens voor geen meter groeien, terwijl ik toch zo trouw jouw voorschriften heb gevolgd. Er zitten al wel vruchtjes aan, dus hopelijk wordt het nog wat.
Hoi Mark,
Ja, wij ook, tot zaterdag, toen viel er in 2 uur tijd zoveel dat we makkelijk een week zonder regen kunnen.
Dat er in zo’n klein land toch zulke grote verschillen kunnen zijn verbaast me elk jaar weer.
Ik hoop dat je paprika’s nog gaan groeien!! Het is uiteindelijk toch nog maar begin juni, ook hier zijn de planten nog niet zo groot hoor, maar de groei zit er nu wel echt goed in en ik heb er in ieder geval vertrouwen in dat we een goede oogst krijgen.
Ik hoop dat jouw planten ook binnenkort het licht zien en gaan groeien!!
Diana
Hallo Diana,
Wow wat een heldere uitleg weer, dank je wel, ik heb al zoveel geleerd van u via uw site dat ik echt met heel veel plezier voor het 2e jaar moestuin pionier in mijn achtertuintje.
Nu heb ik dankzij de AH al 2 jaar moestuintjes en die doen het prima, ik heb alleen een vraag over het rijpen van paprika’s. Vorig jaar had ik een plant waar wat vruchten aan kwamen maar ze waren rot voor ze rijp waren. Ik heb geen kas, de paprika’s staan in een bak die tot een paar weken terug binnen stond, toen ik bloemen zag komen dacht ik nu naar buiten voor de bestuiving. Dat gaat goed, de eerste paprika zit er aan. Vorig jaar had ik ook een potje gezaaid, daar kwamen een paar vruchten aan 1 kleurde uiteindelijk wel rood, maar rotte toen zo dat ik er niets aan had. Mijn vraag, hoe voorkom ik nu dat de vruchten rotten voor ze rijpen? Is het stiekem geen rode paprika, en heb ik dus gewoon te lang gewacht met oogsten? Ik weet niet welk ras ah mij gaf. Die ik nu heb staan was nog van vorig jaar. Ik heb vorig jaar niet gedieft omdat ik niet wist dat dat moest, ik ga dat vandaag doen met de planten die ik nu heb staan.
Nogmaaldld bedankt voor alle uitgebreide beschrijvingen op de site, ik geniet er echt van dat het dankzij de beschrijvingen ook lukt!
Groetjes Nanda
Hallo Nanda,
Dankjewel, leuk om te horen dat je handige informatie op de website kunt vinden!
Alle paprika’s verkleuren als ze rijp worden, van groen naar rood, van groen naar geel, van paars naar rood, etc., maar groen, witgeel, groengeel en paars zijn de enige onrijpe kleuren, alle paprika’s worden uiteindelijk geel oranje, rood of chocoladebruin.
Waarom je paprika’s zijn gaan rotten voor je ze kon oogsten (en je kunt ze dus ook onrijp oogsten, zoals je ook groene paprika’s in de winkel kunt kopen) kan ik niet zo zeggen, maar neusrot komt wel voor bij paprika’s. Ik heb op deze pagina iets geschreven over neusrot bij tomaten plus foto’s, wellicht herken je het? : https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaat-ziekten-en-plagen/
En als dat je niets zegt kun je wellicht denken aan een teveel aan meststoffen.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana
Ben sinds dit jaar ook wat fanatieker geworden en voor het eerst het plantgoed zelf gekweekt. Ik woon in Kinrooi (België bij Weert de grens over) en de moestuin staat al een week onder water. Nog nooit meegemeekt. Sinds vorig jaar hebben we een serre en ook daar is alles verzopen. De tomaten hangen slap en de schimmel begint serieus op te komen. Het lijkt alsof het moestuinjaar hier al ongeveer ten einde is voor een groot deel van de gewassen.
groetjes Thomas
Goed verluchtig is de boodschap, ook met stormweer of kouder weer de deur of dakramen een stuk open laten staan. Zodat condens en verdampingswater altijd weg kan.
Ik gier ongeveer om de 2 a 3 dagen water en hier is alles echt zeer goed in de was.
Enige wat ik als probleem heb is wratten op sommige bladeren van de paprikaplanten. Maar ondanks die wratten doen ze het toch nog zeer goed in productie van bladeren en vruchten.
Natuurlijk nog afwachten wat het resultaat zal zijn op de uiteindelijke vruchten.
Hallo Joris,
Ik vrees dat als er 50 millimeter regen in 2 uur valt, er niets meer te doen is aan het alsmaar stijgende grondwater. Zeker op kleigrond sta je dan gewoon in het water, buiten of in de kas. Het enige dat nog een beetje kan helpen is geultjes graven naar een sloot of lager gelegen deel van je tuin. Maar als dan 2 dagen later er weer zoveel regen valt, dan word je er wel moedeloos van. Wij hebben er gelukkig dit jaar geen last van maar ik herken het wel en ik vrees dat luchten in de kas dan niet veel nut heeft.
groetjes,
Diana
Hallo Thomas,
Dat klinkt allemaal erg verdrietig! Heel jammer dat je moestuinjaar zo verloopt, terwijl de zomer nog niet eens is begonnen.
Ik hoop dat je nog wat kunt zaaien, desnoods in potten of bakken!!
Sterkte met alle overlast en het opruimen van alle ellende!!
Diana
Beste Diana,
Blij met je duidelijke uitleg. Klinkt heel logisch, nu nog uitvoeren. Ik ga het proberen.
Ik lees ook vaak over plagen in de moestuin(veel slakken,onkruid,etc)
Waar wij veel last van hebben is de veenmol, werkelijk een monster.Hij knaagt mijn nieuwe planten door.Geen last van slakken,maar wel van deze engerd.groetjes
Oei en de veenmol is nog een beschermd beestje ook. Vind hem wel erg lelijk. Blijkbaar ruimt hij wel andere vervelende insecten op las ik. Misschien is dat de reden dat je geen andere plagen hebt 😉
Hallo Marja,
Ik heb nog nooit een veenmol in het echt gezien, wij hebben ze (gelukkig) niet.
Ik vind ze er op foto’s ook niet erg vrolijk uitzien.
Sterkte met alles wat jou en je planten plagt!
Diana
@Nanda:
Hoi Nanda, de paprika’s van de AH van vorig jaar waren van het ras Yolo wonder. Die rijpen wel rood af.
Ik denk dat je last hebt gehad van neusrot. Dit kan komen door te weinig water geven/dat de plant niet genoeg water kan opnemen, of van een tekort aan calcium.
Hoop dat dit helpt 🙂
Hallo Sabine,
Dankjewel voor het meedenken! Ik denk ook dat het zomaar neusrot zou kunnen zijn, zeker in een pot kunnen er wel grote verschillen in vocht en droogte optreden en neusrot veroorzaken.
groetjes,
Diana
beste,
dank voor de nuttige tips! Ik kijk vol bewondering naar de verschillende rassen. Waar vind je zaad van die verschillende soorten?
Hallo Rita,
Zaden kun je overal via internet vinden en kopen, in Nederland of daarbuiten. Als je googelt op het ras dat je zoekt vind je vanzelf webwinkels die zaden van bijzondere rassen verkopen. Zelf vind ik bijvoorbeeld http://www.denieuwetuin.be een erg leuke webwinkel, met bijzondere rassen van tomaten, pepers, paprika’s maar ook veel kruiden, etc..
groetjes,
Diana
Dank Diana voor de info! Veel succes nog met je blog en je tuin. Groetjes, Rita
Dankjewel Diana,
Iedere verhaal wat jij oo je website zet, Kees ik met heel veel plezier. Sinds begin maart heb ik een moestuin opgezet. Helemaal opgezet volgens jouw duidelijke webpagina met volop informatie.
Wij zijn anderhalf jaar geleden geëmigreerd naar het eiland La Palma, één van de Canarische Eilanden. Het houden van een moestuin gaat hier ‘iets’ anders dan in Nederland. Wij hebben dikke, vruchtbare kleigrond vol met stenen. Echt vol met stenen.
Maar de groenten doen het goed. Aardappels, aardbeien, courgettes, radijs, paprika, aubergine, meloen, dille, en tomaten.
Alles volgens jouw richtlijnen.
Het enige probleem is straks de vruchtwisseling, want bijna alles wat ik heb staan behoort tot de groep vruchtdragend.
Diana, nogmaals bedankt voor al je informatie. Dat van het ‘dieven’ van de paprika’s wist ik ook niet.
Groetjes Anky.


Hallo Anky,
Het klinkt alsof je op een mooie plek woont!! En in ieder geval vast heel veel beter weer dan de koude lente en al die regen die we hier hebben gehad.
Elk jaar je grond verbeteren met mest en compost helpt al veel. En die vruchtwisseling….. dat blijft altijd een grote puzzel, voor ons allemaal :-). Bedenk dat het het allerbelangijkst is dat je kijkt naar ziekten en niet 2 keer achter elkaar dezelfde groente zet waar een ziekte of plaag in heeft gezeten, want dat maakt de kans op herhaling wel veel groter. En bijvoorbeeld courgettes zijn vruchtgewassen, en paprika’s ook, meet ze zijn geen nauwe familieleden en zo kun je toch een vruchtwisseling bedenken, één vak voor courgettes en pompoenen (want die zijn wel familie), en 1 vak voor paprika’s en pepers. Zo kun je misschien schipperen tussen vruchtgewassen en het aantal vakken.
groetjes,
Diana
Dankjewel voor je tip. Ja wij zijn hier verwend met het weer, maar ik leef altijd erg met jullie mee. Leuk al die berichtjes van iedereen te lezen. Echt genieten!
Hallo Anky,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik begreep dat na het weekend even is afgelopen met het mooie weer, nu nog even genieten van de zon!
Diana
Hee Diana,
Duidelijke uitleg zeg, ga ik hier ook meteen doen. Zojuist ook bij de tomaten de onderste takken verwijderd. Meteen veel meer ruimte om te wieden!
Ik had 2 vragen over tomaten en aardbeien. De eerste vraag:
Je geeft in je tomatenstuk aan dat tomaten 3x in de week water moeten hebben in deze periode en als ik het goed heb tijdens het oogsten 1x in de week. Echter kan ik niet echt inschatten hoeveel water je ongeveer moet geven per plant. Op het moment heb ik halve liter flesjes in de grond naast de tomaten. Per keer water vul ik deze 1x.
Mijn tweede vraag gaat over de aardbeien. Ik heb een stuk van ongeveer 100 aardbeienplantjes. Tijdens droogte kreeg ik advies van medetuinders om een kwartiertje water te geven. Wat me erg opvalt zijn aardbeien die rot/beschimmeld zijn. Dit terwijl ze niet rijp zijn geweest. Ik heb er stro onder liggen. Sommige aardbeien zijn wel volrood, maar in sommige gevallen ook erg hard tijdens het eten. Deze zien er wel goed uit.
Ook heb ik soms nog gevalletjes van kleine aarbeitjes die erg droog zijn.
Heb jij tips voor me?
Groetjes Joyce
Hallo Joyce,
Je moet vooral je tomaten geven wat je denkt dat ze nodig hebben. Wij geven nu zo’n 2 tot 3 keer water, afhankelijk van zonuren en temperatuur in de kas. Als de grond droog wordt geef je dus water. Maar liever niet elke dag een beetje, want daarmee maak je de planten ‘lui’ (omdat ze elke dag water krijgen hoeven ze geen groot wortelgestel te maken want elke dag krijgen ze water dichtbij de plant). Als je niet zo vaak maar wel gelijk een flinke plens geeft, geef je voldoende water om een paar dagen op te teren en tegelijkertijd stimuleer je de planten om meer wortels te maken om ook water van iets dieper in de grond te kunnen ophalen. Wij geven dus 2 of 3 keer per week water en dan geven we ongeveer 1 gieter van 10 liter water op elke 4 of 5 planten.
100 aardbeiplantjes is wel echt heel erg veel! Wij hebben 35 aardbeienplanten staan en oogsten daar zoveel van dat we ze eten, jam, maken, weggeven en invriezen :-).
Stro rond de planten werkt erg goed, maar je moet het dan ook wel rondom aansluiten aan de planten en de trossen met aardbeien voorzichtig op het stro leggen. En voorzichtig water geven, bij de wortels van de planten, niet met een broes en niet op de aardbeien. En regen helpt natuurlijk ook niet.
De aardbeien die je niet zo lekker vindt en hard zijn; wellicht kun je kijken naar het ras dat je hebt, er zijn veel rassen die allemaal hun eigen eigenschappen hebben; vroeg, laat, groot, klein, eenmaaldragend, doordragend, en dus ook verschillen in smaak, opbrengst, etc..
groetjes,
Diana
Hee Diana,
Dankje voor je reactie. 100 is inderdaad erg veel, maar hier worden dan ook erg veel aardbeien gegeten. Misschien dat ik ook wat mis doe, waardoor de opbrengst minder is dan bij jou? Het gaat om het ras korona. Welke allemaal hetzelfde bemest en bewaterd zijn. Vandaag viel het me op tijdens het eten hiervan, dat de ene aardbei heerlijk zoet, de andere juist waterig en weer een andere aardbei erg hard was. Dit terwijl de vorm en kleur exact hetzelfde is. Heb jij een idee wat hier een mogelijke oorzaak van is? Ik heb bemest met dcm aarbeimest. En de aardbeien staan dit jaar voor het 2e jaar op het bed.
Groetjes
Hallo Joyce,
Dit jaar zijn de aardbeien hier ook wat ongelijk in smaak, sappigheid, etc., in vergelijking met vorig jaar. Misschien is het toch iets met het vreemde weer van de afgelopen maanden, of misschien verbetert de smaak nog in de komende weken, ik weet het ook niet.
Lees in ieder geval vooral ook even de pagina over aardbeien voor de beste plantafstand, bemesting, stekken, standplaats, etc.: https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/aardbei/
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Hoe ga jij om met de bemesting van paprika’s in de kas.
Ik gebruik aan het begin van het seizoen “mest voor serre groentes” en de paprika’s poot ik in de kas met veel compost in het plantgat. Daarna voeg ik meestal nog wat kali toe in de vorm van vinasse. Toch groeien ze niet geweldig….
Hallo Rob,
Wij spitten in november stalmest onder in de kas. En vervolgens geven we half tot eind februari culterra (wanneer de eerste voorjaarsgroenten gaan groeien). Maar dit jaar heb ik van Pokon hun biologische moestuinmest gekregen, en daar ben ik ook erg tevreden over. En dan gaven we, wanneer de tomaten en pepers, etc. eenmaal in mei al wat groeiden nog wat kali, en ook die heb ik dit jaar van Pokon gekregen. Dus ook hier wel spannend, andere meststoffen geven toch wellicht andere resultaten. Ik weet wel heel zeker dat ik volgend jaar alle planten die ik in de kas ga telen in hun kindertijd al rootbooster ga geven, want ik ben er wel nu al van overtuigd dat dat heel veel voordelen aan de plant biedt. Ik zal er in een volgend tuindagboek nog eens iets over schrijven.
groetjes,
Diana
Gisteren al mijn paprikas gediefd en vooral onderaan.
Wat ik hierdoor gezien heb is niet zo fraai, ze zaten allemaal onder de groene luizen 🙁
Spuiten doe ik niet dus ik hoop dat alles goedkomt en dat ze niet aan mijn vruchten zelf knabbelen.
Hallo Joris,
Ja, je planten regelmatig van dichtbij bekijken is wel heel nuttig.
Ik hoop dat alles goed komt, als luizen eenmaal honger hebben en zich razendsnel vermenigvuldigen kunnen ze planten wel heel erg beschadigen.
Sterkte ermee!
Diana
Hallo Diana,
Een vraag over aardappels, wij hebben vandaag de eerste Frieslanders geoogst, 1 plant om even te kijken hoe groot ze zijn, ruim 7 ons kunnen oogsten. Maar hoe lang kan je aardappels in de grond laten staan? Ook met het oog op bewaren van geoogste aardappels, nu met de warmte is er nergens een plekje van 4-8 graden.
Groet,
Janneke
Hallo Janneke,
Wat je wilt en zo lang je wilt. Maar bedenk dat er een moment gaat komen dat de aardappelen vatbaar worden voor phytophthora, of dat ze worden opgevreten door naaktslakken, of dat de aardappelen weer uit gaan lopen (de ‘oogstaardappelen’ worden dan weer ‘pootaardappelen’). De eerste maanden lopen aardappelen nog niet zo hard uit. Het verwijderen van loof helpt beschermen tegen phytophthora. Maar zorgt ook voor sneller weer uitlopen (afhankelijk van het weer). Ik zou gewoon elke week oogsten wat je wilt eten, en dan zie je vanzelf wanneer de aardappelen wel echt geoogst moeten worden. En ze dan zo donker en koel mogelijk bewaren, maar niemand heeft een plekje van 5 graden, dus een kelder of schuur is niet ideaal maar gaat in principe prima.
groetjes en succes met de oogst!
Diana
Een berichtje aan Carole Drent,
Hoi, ik heb jammergenoeg je berichtje net pas gelezen over die erwten en peulen. Ik ben helaas door een hartprobleem met spoed geopereerd. Ik had geen nota wat er met me aan de hand was totdat ik een infarct kreeg. Gelukkig gaat het nu goed.
Bedankt voor je tip met in trais zaaien. Overigens mijn peulen, tegelijkertijd gezaaid met de erwten, doe het zeer goed. De opbrengst zeer hoog, de erwten kwamen er gewoon niet uit. Volgend jaar zaai ik dan zowiezo alles voor en niet meer in de volle grond.
Diana, wart een geweldig goede tips geef je weer, ik blijf lezen met veel plezier.
Hallo John,
Dat is vast heel erg schrikken geweest!!
Ik hoop van harte dat het geen groot infarct is geweest en je na je revalidatie gewoon kunt blijven werken/genieten in/van je tuin!!
Heel veel beterschap gewenst!!
Diana
hallo Diana,
ik heb dit jaar voor het eerst zaden bij je gekocht , alles prima gekiemd , komend jaar weer denk ik .
je verhaal over het dieven van paprika’s en pepers gelezen , en ik “diefde” al jaren .
echter op een iets andere manier , ik laat op de paprika`s doorgaans 3 takken komen die ik vervolgens aan een draad op laat groeien , dit waren altijd de bekende “blok” paprika`s .
dit werkte goed voor de blokkers , met de punt paprika ( rode hoorn) werkte dit doorgaans wat minder.
dit jaar geen bekend soorten gezaaid ,maar uit jouw collectie Numex Conquistador en Etkezesi Pelso.
daarlangs een flink aantal jimmy nadello , een paar plantjes spaanse peper en jalapeno geen soort namen bekend , zaakjes van de lokale boerbond .
de Pelso heeft al redelijk wat vruchten , mooie witte punten.
de Conquistador laat ook al veel kleine puntjes zien , so far so good dus .
ik heb alles als enkel planten en aan een ( jutte) draad geplant .
de pelso groeit “rustig” dat wil zeggen geen overvloedig blad of aantal stengels.
de conquistador daar in tegens groeit wat weelderiger, hier wil ik “ingrijpen ”
breng jij het aantal takken terug ? laat je een kop door groeien per tak of dief je hier ook ?
de Jimmy Nardello ken ik verder ook niet , alle plaatjes van de plant die ik vind op internet wijzen op een ruige bossige groei , hier heb ik dan ook een gaas langs gespannen als waren het peultjes .. heb jij hier ervaring ?
hoor graag van je , zal een paar foto`s mailen , krijg je misschien een betere indruk
groet adrie
Hallo Adrie,
Goed om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd, en leuk om te zien dat de planten het zo goed doen!!
Zoals je zelf beschrijft zijn er meerdere wegen die leiden naar een goede opbrengst. Op de foto’s die je mailde zag ik dat je de planten per stuk hebt geplant, maar die dan dichter bij elkaar hebt gezet dan de 55 centimeter tussenruimte die wij hebben (en dan verdeel je uiteindelijk gewoon de wortels over de beschikbare grond, net als dat wij altijd 5 stambonen in 1 kluitje zetten met een plantafstand van 15 centimeter maar er ook mensen op ons complex zijn die 1 stamboon zetten maar dan op 2 centimeter afstand van elkaar). Je planten zien er gezond uit, en je hebt een mooie plek voor ze in een grote kas!!
Hier groeide de Etkezesi Pelso ook zoals de meeste paprika’s, laag, weinig blad en stengels maar vooral veel paprika’s. De Numex Conquistador groeide hier ook wel hetzelfde maar dan al wel hoger en groter. En de Jimmy Nardello groeide hier echt meer als een peper, veel meer stengels en blad. Ik doe er zelf na de vertakking niets meer aan, maar ik geef toe dat dat ook mede komt omdat ik er dan gewoon geen tijd meer voor heb, gewoon teveel te wieden, oogsten, inmaken, etc.. Alles wat me te hoog of lang of over mijn looppad groeit knip ik af (als er weinig of geen bloempjes zijn) of bind ik even op met wat touw (als er veel bloemen of al jonge vruchten zijn). Een snoeimethode voor deze planten heb ik dan ook niet, en eerlijk gezegd vind ik onze opbrengst zo al helemaal prima, vandaar ook nooit het idee gehad dat ik door snoeien nog meer zou kunnen oogsten (maar dat is natuurlijk wel zo).
Het is wel heel leuk om deze planten zo met elkaar te vergelijken, alle drie met zoete vruchten maar de Numex en Jimmy wel zo veel dichter bij de peper dan de paprika (daarom blijft het ook altijd handig om nog wel een klein beetje voorzichtig te proeven, een kleine pittigheid kan altijd weer terugkomen).
Ik kan je dus niet veel meer helpen, op de foto’s zien je planten er gezond en groeikrachtig uit, en ik hoop dat je een heel goede opbrengst gaat krijgen!!
Maar als je er toch meer over wilt weten, google dan eens op ‘pruning pepperplants’, dan vind je veel pagina’s maar ook YouTube-filmpjes met informatie.
groetjes,
Diana
dank je Diana , ik zal mijn eigen “groene vingers” hun werk laten doen , houd je wel op de hoogte en stuur nog wel eens wat foto`s
groeten vanaf een nat Veldhoven
hallo,
mooi die chillies, vooral de mustard habanero ziet er fraai uit
groeten, Guido
Hallo Guido,
Ik vind zelf de Mustard Habanero ook altijd erg mooi. Dit is nu de derde keer dat ik haar teel en ook nu weer groeit ze voor een chinensepeper best snel, heeft al bloempjes en minipepertjes. Lekker heet en kruidig ook als ze eenmaal groot en rijp zijn :-).
groetjes,
Diana