Oogst!
De warmte heeft duidelijk wel geholpen om alles eindelijk eens een beetje te laten groeien. Maar boeren en tuinders, altijd zeuren; mag ik dan nu vragen om een millimeter of 10 regen? Niet met hagel, onweer en andere ellende, maar zo’n hele nacht lekker doorregenen. Want het is hier kurkdroog, en er valt nu ook niet meer tegenop te gieten. Bovendien zijn alle drie de 1000-litervaten en de 3 200-litertonnen leeg. Kun je nagaan hoeveel gieters water we al hebben gesjouwd. Terwijl ik dit schrijf, zegt Ruud “Kijk, het regent’. Ik ga direct de vlag uithangen. Alhoewel….. 5 minuten later en het is alweer voorbij. Volgende kans op regen schijnt over meer dan een week te zijn. En dus gaan we komende week de pomp maar meenemen en zelf water geven en tonnen vullen.
De kapucijners en doperwten doen het dit jaar prima (in tegenstelling tot de teleurstellende tuinbonen). Op de foto zie je één van de 2 rijen doperwten, de peulen hangen er al in, hoeven zich alleen nog maar met de zaden te vullen. hetzelfde geldt trouwens voor de kapucijners, die kunnen we komende week al gaan oogsten.
En we hebben al 2 maaltjes aardbeien geoogst, ze zijn allemaal heerlijk, maar van de 7 rassen die we hebben staan zijn er toch verschillen (zowel in smaak, maar ook in groei, in grootte van de aardbeien, in grootte van planten). Als we ze allemaal hebben geoogst/geproefd zal ik eens een tuindagboek wijden aan de rassen die we hebben staan en wat onze ervaring er mee is.
Gisteren hadden we een barbecue, met een clubje van 15 mensen, op de volkstuin. En voor die gelegenheid 2 cakes gebakken, van 2 verschillende recepten:
De aardbeiencake van Yummy in my Tummy (website bestaat helaas niet meer);
De aardbeiencake van Gartine (met dank aan Daniëlle, die me wees op het boek, en waarvan ik het inkijkexemplaar vond, met dit recept):
Allebei lekker! Allebei toch anders, de één met bloem, de ander met zelfrijzend bakmeel, de één met en de ander zonder yoghurt. Ik zal beide recepten dit weekend op de pagina van aardbeien zetten.
Nogal een grote stap van aardbeien naar knoflook (geen lekkere combinatie :-)), maar ik moet wel nog even wat zeggen over de knoflook. Ze gaan hier bloeien, niet allemaal, maar wel meer dan de helft.
Er zijn rassen die sneller bloeien dan andere rassen, en de combinatie van warmte en droogte heeft er vast nog voor gezorgd dat dat doorschieten wat sneller is gegaan.
Maar ik wil helemaal geen bloemen, ook geen zaden – ik wil grote bollen met sterke smaak. En dus haal ik de beginnende bloeistengels er in dit jonge stadium al uit (gewoon zo diep mogelijk in het hart wegbreken) – laten de planten hun energie maar stoppen in de bol, niet in de bloem.
Op de foto zie je 2 van die aankomende bloeistengels, uit elke plant komt er één, je ziet aan de verdikking dat dit de bloeistengel is. Als je stengels hebt afgebroken en je ruikt aan de afgebroken kant kun je bedenken dat je de bloeistengel (tot aan de verdikking) kunt eten, het heeft de smaak van verse knoflook, veel zachter en frisser dan de gerijpte bollen. Dus niet weggooien maar vooral lekker in een roerbak of roomsaus of wat dan ook gebruiken. En nu de planten niet meer hoeven te bloeien zullen ze die energie dus gebruiken voor het maken van de bol. En dat is fijn, want het einde van de teelt van knoflook is in zicht; de planten beginnen onderin al wat gelig te worden, en de buitenste bladeren beginnen al wat te verdorren. Over een week of 3 zullen de planten al voor een deel zijn afgestorven en kunnen we de bollen oogsten.
Ook de bonen hebben het licht gezien. Ze hebben zo lang staan te niksen, maar nu eindelijk gaan ze groeien. De pronkbonen (als eerste gezaaid en dus als eerste geplant) gaan nu ook als eerste klimmen:
Onderin de planten kun je nog zien hoe ze heeft geleden onder de koude nachten die we hebben gehad; gele bladeren, soms zelfs wat bruine verdorde plekken erin. Maar verder naar boven wordt het blad steeds groener en frisser en gezonder. En gisteren het eerste bloempje gespot. Over 3 weken eten we pronkbonen! Als je goed kijkt zie je erachter dan nog wel een krulandijvie staan die is doorgeschoten, ja zon, droogte en de langste dagen in het jaar zorgen ervoor dat andijvie al doorschiet voor ze volwassen zijn. Nou ja, is goede compost..
Tot slot nog even een foto van de Eschscholzia californica Raspberry Fool die sinds maandag bloeit. Ik vind ze altijd erg mooi, maar deze is wel echt prachtig, halfgevuld, rozerood met roze en rood en crème en wit.
Als een zomers frambozenijsje – toepasselijke naam dus :-).
Ja, bonen houden van warmte, hier schieten ze nu ook eindelijk omhoog. Maar bij jou is alles veel verder.
Mijn tuinbonen zitten onder de luis :(. Zelfs het krotenblad, zag ik. Wat doe jij daartegen?
Je bent niet de enige bij mij ook onder de luis gespoten met groene zeep en brandspirtus normaal gaat dat super nu geen effect volgend jaar maar eens in de kas zetten in oktober
Dag Jolanda en Petro,
Tuinbonen zaai ik al twee jaar in oktober (het was die twee jaar geen strenge winter). Vorige week de bonen geplukt, morgen de rest. Goeie oogst ondanks dat er al bloemen waren toen de struiken 15 cm hoog waren. Er is wel wat luis maar niet veel en alleen in de toppen en die haal je eruit. De bonen zijn mooi, stevig, veel en lekker (volgens mijn man, ik hou er niet van.
Groet,
Yvonne
Hallo Yvonne, Jolanda en Petro,
Ik ga dit jaar de tuinbonen ook weer eens in het najaar zaaien. Dat deed ik vroeger ook vaak, maar 3 jaar geleden in de strenge winter heel veel jonge planten verloren en toen maar weer eens in het voorjaar gezaaid. En dat ging zo goed. Tot nu….. :-). Dus komend jaar weer terug naar het zaaien in de herfst, misschien zelfs al eens vroeg in de herfst.
Tegen luizen kun je het mengseltje maken van 1 liter lauwwarm water + 1 eetlepel olie + 2 eetlepels zachte groene zeep. Oplossen, af laten koelen en spuiten op een bewolkte dag, ook goed onder het blad.
groetjes,
Diana
Vandaag en morgen ‘Verborgen Tuinen’ in Rotterdam. Iets voor jullie?
Hallo Sarah,
Dankjewel voor de tip!
Helaas zelf geen tijd en mogelijkheid, maar voor wie interesse heeft, het gaat om tuinen in Rotterdam die alleen dit weekend te bezichtigen zijn: http://www.verborgentuinen.nl/
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Afgelopen week heb ik andijvie en rucola gegeten uit de volkstuin van mijn ouders. Jeetje wat een verschil qua smaak als je het vergelijkt met de winkel. Het leken wel smaakbommen! Morgen eet ik als het goed is een bloemkool van de tuin en vanaf volgende week zijn de tuinbonen wel aan de beurt. Erg leuk!
Nou heb ik een vraagje. Ik heb thuis in de vensterbank een peperplant (jalapeno) staan, die het volgens mij erg naar zijn zin heeft. Meerdere vruchten, heel veel bloemetjes en nu zelfs de eerste verkleuring naar rood zichtbaar. Wat mij echter wel opvalt, is dat de pepers die nu gaan verkleuren wel ook wat verschrompelen/indrogen. Is dat gewoon of komen ze wat tekort?
Ik hoor het graag van je en ga zo door met je dagboek. Ik lees ze met veel plezier.
Groetjes uit Leiden
Jenny
Zijn jalapeño’s niet altijd juist groen? Misschien zijn ze al te ver heen?
Hallo Jenny en Chantal,
Groene Jalapeño’s zijn altijd onrijp (zoals groene paprika’s ook eetbaar maar onrijp zijn).
Maar het kan wel zijn dat je de pepers te lang rijp (rood) hebt laten hangen. Kan dat het zijn? En anders kun je gaan denken aan omstandigheden; hebben de planten een pot die groot genoeg is (minimaal 7,5 liter mar liever nog 10 liter), krijgen ze voldoende vocht (maar nu ook weer niet kletsnat), krijgen ze voldoende voeding (na 8 weken zit er geen voeding meer in potgrond en kan er bij gevoed gaan worden)?
Ik hoop dat je hier iets mee kunt…..
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
We hebben dit jaar voor het eerst een kas. We zijn nog aan het expirimenten. Nu lopen we tegen een aantal vragen op waar jij wellicht ons in kunt helpen.
Kun je in een kast koolsoorten zetten. We hebben bloemkool en witte kool. Groeit als kool maar geen knop vorming. Nu hoor ik dat koolsoorten niet geschikt zijn voor een kas. Wat is jou mening.
Als paprika knopjes paprika gaan vormen gaan ze naar verloop der tijd schimmel krijgen en rotte. Waar komt dit door.
Wij hebben een koude kas die niet in de volle zon staat. Gedeeltelijk zon/schadum. Kan ook niet anders agv omringende bomen. Is dit een probleem. Een kas vol in de zon lijkt me nl ook niet ideaal.
We hebben gedeeltelijk bakken op tafel hoogte. Is makkelijk ivm niet hoeven te bukken. Aangezien de grond die er in zit niet diep is (8cm), is de vraag of dit diep genoeg is voor sla, radijs,bloemkool.
Hoop dat je onze vragen kunt beantwoorden
Bedankt Harrie en Ellie
Hallo Harry en Ellie,
Gefeliciteerd met jullie kas!
Koolsoorten in een kas is niet echt een heel goed idee, hoewel ik het wel eens vaker in kassen zie. Een kas is bedoeld voor gewassen die normaal gesproken in een heel warm klimaat groeien, door de warmte van de kas maak je die teelt in onze koele klimaat ook mogelijk. Kool kan heel goed tegen kou en heeft dus helemaal geen kas nodig om te kunnen groeien. In de kas worden de planten vaak enorm groot, maar is de opbrengst maar klein. Zelf vind ik het zonde van de ruimte in de kas, die gebruik ik liever voor echt warmteminnende groenten, van meloenen en komkommers tot tomaten, paprika’s, pepers, aubergines, basilicum, etc..
Waarom je paprikaknopjes niet worden bevrucht en gaan rotten durf ik niet te zeggen. Het kan te maken hebben met een te hoge luchtvochtigheid in de kas, maar dat zie je vooral in een kas die in de volle zon staat en staat te ‘stomen’. Kan het misschien zijn dat er wel bloempjes worden gemaakt maar je niet voor de bestuiving zorgt? Elke dag tikken (net als bij tomaten). En wellicht helpt het in ieder geval om wat blad weg te halen zodat het vocht wat voor schimmel zorgt wat sneller weg kan.
Een kas in de volle zon is inderdaad ook niet ideaal. Maar geeft wel de meeste hitte en dat is goed voor bijvoorbeeld pepers. Maar komkommerplanten kunnen er dan weer slecht tegen. Elke standplaats heeft dus zo zo’n voor- en nadelen :-).
8 centimeter grond is echt heel weinig. Juist in een kas kan alles zo weelderig groeien, maar juist dan moeten er dus ook veel wortels worden gemaakt. Een kleine algemene stelregel (met uiteraard uitzonderingen daarop): hoe groter de plant, des te meer wortels zal ze maken om al die massa van voeding en vocht te voorzien. Radijsjes kunnen misschien nog groeien in 8 centimeter grond, maar met sla wordt dat al lastig, met bloemkool lijkt het me eerlijk gezegd bijna onmogelijk. Ik zou zelf minimaal 20 centimeter grond aanhouden voor de meeste groenten, maar voor sommige soorten is ook dat nog erg weinig. Ik zou nu ook geen radijs of sla meer in de kas zaaien, de kans dat ze in deze langste dagen al doorschiet voor ze groot genoeg is om te oogsten is heel groot.
Ik hoop dat je met deze antwoorden in ieder geval verder kunt!
Diana
Kolen doen het goed in de kas, maar dan wel in de winter. Soort weeuwenteelt, dus zaaien in september, kleine plantjes in oktober in de kas en oogsten in april. Dit jaar met spitskool en broccoli gedaan, heerlijke primeurgroenten. En de kas is weer op tijd vrij voor de tomaten en de paprika’s.
’s Zomers kolen in de kas is inderdaad zonde van de ruimte en helemaal niet nodig. Dan doen ze het prima in de buitenlucht.
Hoi Jeroen,
Dankjewel voor de aanvulling, was ik inderdaad helemaal vergeten, de weeuwenteelt. Het is een soort overwinteren van in het najaar gezaaide koolsoorten, die in het voorjaar (doordat de kas zo snel opwarmt) snel groeien en oogst geven. Zelf afgelopen september weeuwenteelt bloemkool en spitskool gezaaid, in april en mei kunnen oogsten. De teelt gaat trouwens ook heel goed met bietjes en worteltjes, dus in september in de kas zaaien, en dan kun je ze al in maart kunt oogsten. Maar al deze soorten passen waarschijnlijk niet in een laag van 8 centimeter grond. En het gaat dus om een soort van winter/voorjaarsteelt.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Door allerlei omstandigheden ben ik er nu pas aan toe om in de moestuin te beginnen. (Er kan trouwens nog best veel….;-))
Ik zocht meteen weer je website op met alle interessante informatie. Feest van herkenning! Ik heb gelezen dat je de Kosmoskalender niet meer uitgeeft; ik heb er jarenlang met veel plezier mee gewerkt. Maar nu je ermee bent gestopt omdat het toch niet zoveel extra’s heeft gebracht, ben ik eigenlijk opgelucht dat ik niet meer volgens “het regime’ hoef te werken. Ik had het idee dat het wel wat verschil maakte, maar echt duidelijk was dat nou ook weer niet.
Maar toch alsnog bedankt voor al die jaren “kalender”.
Hartelijke groet, Joke van der Chijs
Hallo Joke,
Ja, het tuinieren met de kosmoskalender heeft voordelen, maar heeft duidelijk ook beperkingen. Maar nu mijn tomatenplanten het niet goed doen ga ik wel denken of ik dan misschien op een slechte dag heb gezaaid of geplant. Zo nestelt het in je hoofd :-).
Ik hoop dat we allebei, ook zonder de kosmoskalender, toch een goed moestuinjaar krijgen!
Diana
Diana, mijn complimenten voor je prachtige website. Sinds oktober bezoek ik bijna dagelijks je website en heb ik al vele mensen je verwezen. Nadat ik vorige week in je tuindagboek las over het kookboek “Gartine” heb ik het boek besteld via de website http://www.gartine.nl Ik kreeg het na enkele dagen gesigneerd en al toegestuurd. Wat een mooi boek en inderdaad een echte aanrader!. Zeer inspirerend evenals jou website…..
Groetjes Dagmar (Middelburg)
Hallo Dagmar,
Wat leuk!
Ik ben benieuwd of je er al wat uit gemaakt hebt?
groetjes,
Diana
Helaas heb ik nog geen tijd gehad om al iets uit het kookboek te maken. Wel heb ik er al aan de keukentafel in zitten snuffelen en wat erg leuk is is dat bij ieder recept behalve een lekkere wijn er ook een bijpassend muziekstuk wordt aanbevolen. Onder het genot van een kopje koffie, met de tuindeuren open, prachtige muziek aan en je laten inspireren door de heerlijke recepten en de passie voor moestuinieren, dat is genieten!.
Diana bedankt voor je tuin dag boek.
is weer geweldig.
zat vanochtend even door je recepten te neuzen.
pasta saus zelf gemaakt.ziet er zo lekker uit . Maar heb nog geen 1 tomaat whahwha. Even wachten dus. Groetjes miep
Hallo Miep,
Hier voorlopig ook nog geen tomaten hoor :-). En dat is goed, ik wil graag tomaten als ik ook verse uien uit eigen tuin heb, en basilicum, en courgettes en een pepertje. Voor alles (behalve de courgettes) moet ik nog even geduld hebben :-).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dat ziet er goed uit! Ik heb eigenlijk een vraag. Ik mijn vorige reactie gaf ik aan dat we volgend jaar zoals het nu lijkt een moestuin kunnen beginnen. Ik vroeg me eigenlijk af of het zo midden in het seizoen nog handig is om met een moestuin te beginnen. Om alvast na de zomer bijvoorbeeld struiken en nieuwe aardbeienstekken te zetten?
Groet Margriet
Hallo Margriet,
Elk seizoen heeft z’n voor- en nadelen, en het hangt ook af van de tuin (hoe groot, verwaarloosd of niet, wat moet er allemaal aan gebeuren voor je kunt starten met zaaien). Persoonlijk vind ik het najaar/begin winter een mooie tijd voor het begin van een tuin, dan heb je nog tijd genoeg om op te ruimen, paden te leggen, een compostbak te maken, eventueel een kasje te bouwen of wat dan ook. En in die tijd is er geen blad aan bomen, struiken, etc. en dat is altijd het beste moment om fruitstruiken/fruitbomen te planten/verzetten.
groetjes,
Diana
Hallo,
Wat een mooie site, met veel nuttige tips.
Sinds deze week ook een tuin, opgegroeid op een boerderij, waar we ook een tuin hadden. Nu samen met mijn dochter een tuin, we zijn beginnend, maar hebben er ontzettend veel zin in. Een tuin overgenomen, met veel fruit, we zijn voorzichtig begonnen, eerst onkruidvrij. Wel al heel veel aardbeien, jam en likeur (jou recept) gemaakt.
Kijken en lezen op jou site.
Hoop dat je het recept van de aardbeien cake nog plaatst, kan ik die maken.
Hallo Wilma,
Gefeliciteerd met jullie tuin, ik hoop dat jullie een goede oogst krijgen!
Ik ga proberen vanavond of morgenochtend de 2 recepten voor de aardbeiencakes te plaatsen!
Ik heb wel al het recept voor de aardbeienjam met chocolade op de pagina van de inmaak gezet, ook erg lekker!
groetjes,
Diana
edit 16-6-15, 10.30 uur; het recept voor de cake waarbij de aardbeien bovenop de cake liggen al op de pagina over aardbeien geplaatst.
Diana, ik kan me niet voorstellen dat ik jou nog iets nieuws kan vertellen over het kweken van tomaten, maar heb jij al eens gehoord van het gebruik van aspirine? Wim Lybaert vertelt er iets over in dit filmpje: http://www.vier.be/demoestuin/videos/trucs-voor-tomaten/
Op deze website zijn nog veel meer filmpjes te vinden, allemaal even leuk en informatief en onderhoudend, en zo af en toe wordt er ook nog wat gekookt. Wim is een leuke, bourgondische Belg die met veel enthousiasme vertelt.
Fijne dag,
groetjes,
Marjolein.
Ik zag dat de link niet helemaal klopte, dus nogmaals: http://www.vier.be/demoestuin/videos/trucs-voor-tomaten/178328
Wat een leuk filmpje!! Ik voorzie een leuk projectje voor volgend jaar 🙂
Het is jammer dat er nog geen filmpje is met zijn bevindingen, daar ben ik erg benieuwd naar.
In de peperteelt wordt al veel gebruik gemaakt van rode en blauwe ledlampen (waarbij blauw voor de groei is en rood voor de bloei, geloof ik??) Ik denk dat het in hetzelfde idee zit. Ik ga er zeker eens wat meer over opzoeken!
groetjes,
Diana
Leuk experiment, Marjolein het leek me eerst een Belgen mop , maar ga er zeker wat mee doen
Gr. Simone
Bij de reacties onder het filmpje geeft iemand een meer wetenschappelijke verklaring voor het effect van de rode folie, want zoal Wim het bedacht had blijkt niet helemaal te kloppen…
Maar ik ben nog steeds benieuwd of iemand aspirine heeft gebruikt bij de tomatenteelt, en of dat een duidelijke verbetering gaf van de gezondheid van de planten?
Groetjes,
Marjolein.